parametrikus dizájn

Parametricizmus, avagy a parametrikus dizájn

Az utóbbi évtizedben érezhetően paradigmaváltozás kezdődött/ment végbe az építészetben, mégha ez Magyarországon annyira nem is érezhető a kortárs építészetben. Viszont a hallgatói munkák, amelyeket folyamatosan inspirál a nemzetközi szcéna, már nagy számban mutatják az új stílus jegyeit.

A folyamat nem az építészettel kezdődött; a terméktervezésben és autóiparban, az űrkutatásban és a hadiiparban mind-mind előbb ütötték fel fejüket az új tervezési módszerek, a sor végén viszont ott az építészet is, jóllehet viszonylag lassan reagált a folyamatokra, de ez betudható annak is, hogy jelentős formai hagyományokkal rendelkezik.

styles

A hagyományosnak mondható, normatív építészeti tervezési metodológia végét jelenti a digitalis, számítógéppel támogatott eljárások és technikák megjelenése. Eleinte inkább csak prezentációs és dokumentációs segédeszközként alkalmazott számítógép használata elvezette a dizájnereket és építészeket a folyamatorientált, generatív tervezési gyakorlathoz, majd még tovább az adaptív, dinamikus, reszponzív rendszereket modellező tervezési technikákhoz.

A parametricizmus során leegyszerűsítve az építész topologikus formák vektorokkal leírt pontjait transzformálja, és ezek a transzformációk a tervező által felállított, az adott tervezési feladatnak megfelelő kritériumoknak – lépések sorozatának – megfelelve generálnak új térbeli alakzatokat. Alkalmazhatóak makro szintű, az egész alakzatra vonatkozó, és mikro szintű, az alakzatot alkotó elemeket átformáló eljárások. Az első esetben a felület egyes pontjainak, a második esetben a struktúrát alkotó elemeknek a paraméterei változnak a transzformáció következtében. Amikor nem magát a formát alakítjuk át – ahogy pl. tesszük ezt az animációs szoftverek alkalmazása esetén – hanem a formát alkotó elemek paramétereinek megváltozásával generálunk új formát, parametrikus design-nak nevezzük.

patrik schumacherAz építészetben manapság legismertebb alakja Patrik Schumacher, a Zaha Hadid Architects igazgatója. Legjelentősebb építészetelméleti munkája, az Építészet autopoézise gyakorlatilag a parametricizmus melletti hitvallásnak is tekinthető; Schumacher szerint egyedül az új stílus képes hiteles, progresszív és fenntartható választ adni a modernizmus válságának problémáira.

Sokan vitatják az új stílus ünneplésének létjogosultságát, vannak, akik még nem búcsúztatják a modernizmus. Szerintük a parametricizmus csupán a modernizmust követő átmeneti időszak egyik mellékága, ahogy a posztmodern és a dekonstruktivizmus is az volt. Valójában nem lehet ennyire elkülöníteni ennyire a különböző irányzatokat, az viszont bizonyos, hogy egy átmeneti korszakban, alakulófélben lévő építészetről beszélünk. Ahogy a szecesszió és az expresszionizmus átmenetet képezett a historizmus és a modernizmus között, elképzelhető, hogy a parametricizmus is csak egy átmeneti korszak szüleménye a posztmodernnel és a dekonstruktivizmussal együtt egy új korszak előtt. Vagy a parametricizmus lenne ez az új korszak?

arum

Arum installáció, ZHA

parablog_1

Schumacher szerint a parametricizmus megérett a mainstream-re, szerinte forradalmasíthatja nemcsak a tárgytervezést és az építészetet, de a média és a dizájn minden területére hatással lesz. Az bizonyos, hogy sokkal szorosabb együttműködést tesz lehetővé a tervezés és a kivitelezés/gyártás között, elmosva a korábbi éles határvonalakat. A numerikus gyártási technológiáknak köszönhetően a parametrikus tervből egyszerűen generálható akár CNC-szerszámok illetve robotika vezérlésére alkalmas G-code, vagy egyéb gyártmányterv. Mivel a tervezés fázisának legelejétől akár az anyagtulajdonságok is paraméterek, a parametrikusan tervezett épületek sokkal gazdaságosabbak mind anyaghasználat, mind fenntarthatóság szempontjából.

parax3

Sectionimal dohányzóasztal, gt_2P, 2009

parax2

Parametrikus tanulmány, Pásztor Bence, 2011

Kritikusai szerint a parametricizmus gyakran dilettáns, funkció- és léptéktévesztett szobrászkodás, melyet öncélú, véletlenszerű algoritmusok generálnak egy virtuális térben. Elveszettnek érzik az építészet anyagszerűségét, emberléptékűségét, és érvényét veszti a modernizmus egyik fő elve is, a ’Form Follows Function’. Helyette a parametricizmust szokás ’Forms Without Function’-nak is gúnyolni.

parax1

3 comments

  1. Visszajelzés: Digitális építészet – parametrikus dizájn « parametric | art

  2. Visszajelzés: A divat és a 3D nyomtatás | parametric | art

  3. Nyitott volnék egy szabad beszélgetésre a Laokoon mozgó szövet és a parametrikus design lehetséges kapcsolatáról. http://www.laokoondesign.com

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s