Új ipari forradalom: 3D nyomtatás

3D nyomtatás: az új ipari forradalom

3D nyomtató segítségével valós, kézzelfogható tárgyakat vagyunk képesek alkotni térbeli digitális modellekből. Manapság a leggyakoribb alkalmazásterülete a rapid prototípuskészítés, de a technológia fejlődésével az ipari alkalmazás felé is egyre inkább megnyílnak a lehetőségek kapui. A 3D nyomtatást additív gyártási eljárásnak nevezzük a hagyományos ipari eljárásokkal szemben, mivel a 3D nyomtatás során a tárgyat apró részek, gyakran mikrométeres részecskék összeragasztásával hozzuk létre, a végeredmény tehát apró alkotóelemekből épül fel, amíg a hagyományos ipari gyártási folyamatok során általában egy nagyobb tömb nyersanyagból hozzák létre forgácsolással, marással, különböző megmunkálásokkal a terméket. Amióta a 3D nyomtatás előtérbe került, az additív gyártás ellentétjeként a hagyományos eljárást szubtraktív gyártásnak is szokták nevezni. A 21. század egyik legnagyobb vívmányának is tekinthető a 3D nyomtatás elterjedése, sokan egy újabb ipari forradalom eljöveteléről beszélnek.

3D printer cube

A 3D nyomtatásnak a szubtraktív gyártási eljárásokkal szemben az is hatalmas előnye, hogy nem igényel különösebb ipari vagy gyári környezetet, viszonylag alacsony költséggel és nagy precizitással készíthetőek el a kész termékek. Mégis szinte hihetetlen, hogy a hazai gyakorlatra az a jellemzőbb, hogy az öntészeti és szerszámipari vállalatok nagy része csak hírből ismeri a rapid prototípusgyártást és a 3d nyomtatást, holott ha tudnák, hogy tájékozatlanságuk és nemtörődömségük a céget jelentős profittól fosztja meg.

Pedig pontosan ezeken a területeken alkalmazható a legnagyobb hatékonysággal a 3D nyomtatás nyújtotta gyors és pontos prototípusgyártás lehetősége. A világ fejlettebbik részén szinte kizárólagosan alkalmazzák az öntészetek számára a mesterdarab-készítésben és a szerszámkészítés területén, hogy minél kevesebb módosítással készülhessen el az optimalizálást követően a leggazdaságosabb erőforrás-kihasználás mellett a 3D nyomat a tárgyról.

3D nyomtatott lámpabúra

Rendkívül fontos szerepe lehet továbbá a 3D nyomtatásnak a piackutatás területén is, gondoljunk csak azokra a dizájnerekre és építészekre, akiknek terveik, ötleteik bemutatásához, prezentálásához koncepció modellekre is szükségük van; és tapasztalatból mondom, hogy nem ritkán egy jól eltalált modell döntheti el egy pályázat kimenetelét. A gyártási folyamatok előkészítésében is kiemelt szerep juthat a rapid prototípusgyártásnak: a különböző forma, illesztési és funkcionális tesztek készítésekor, valamint a termékfejlesztés során segít kiküszöbölni a korai hibákat, gyorsabbá téve ezzel a fejlesztés folyamatát.

3d nyomtatott prototípus 1Nem annyira jellemző, de a technológiák fejlődésével egyre szélesebb körben kezdik el alkalmazni kisszériás sorozatok gyártásánál is, akár egyedi  parametrikus dizájn tárgyakról beszélünk, akár csak az első prototípust kinyomtatva, annak segítségével készítve el egy szilikon szerszámot. Ebből a szempontból megemlítendő alkalmazásterület még a fröccsöntés technológiai előkészítésében a szerepe, itt akadnak olyan esetek, amikor egy teljes szériát is érdemes kinyomtatni. Léteznek már olyan 3D nyomtatási technológiák, amelyek fémmel is nyomtatnak, így akár 3D nyomtatással is elő lehet állítani a fröccsöntéshez szükséges fém szerszámokat.

Manapság legnagyobb mértékben a személygépkocsi-gyártók használják a 3D nyomtatás nyújtotta lehetőségeket, de a fogyasztási cikkek, ipari termékek, a gyógyászat, az oktatás, a repülőgépgyártás, a fegyveripar és a katonaság is jelentős mértékben veszi igénybe világszerte.

És a felhasználási lehetőségek köre minden nap egyre bővül; gondoljunk csak bele, néhány évvel ezelőtt egy ilyen cikk igencsak sci-fi jelleggel bírt volna, és biztosak lehetünk benne, hogy pár even belül a most tárgyalt technológiai újdonságok már mind elavult technológiának fognak számítani, a fejlődés ugyanis exponenciálisan gyorsul, szinte naponta jelentenek be új szabadalmaztatott 3D nyomtatási eljárásokat.

Az alábbi videó egyszerűen és alapvetően mutatja be a 3D nyomtatás elvi működését (az egyik fajtáét)

3D printing in action from i.materialise on Vimeo.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s