Additív és szubtraktív rapid prototípusgyártási technikák

Manapság a 3D nyomtatás kifejezés gyakorlatilag gyűjtőfogalommá vált: míg korábban jellemzően egy technológiai sémára épülő modellezési folyamatot értettünk alatta, addigra mára már ott tart a technológiai fejlődés, hogy mikroszkopikus léptékben is képesek többféle anyaggal, akár fémmel vagy kerámiával, még akár kompozit anyagokkal is nyomtatni.

DSC_0349

A hagyományosnak mondott, műanyaggal dolgozó 3D nyomtatóknak is már több generációja ismert, jóllehet még gyakran találkozom azzal manapság is, hogy összekeverik a korábbi, rapid prototípusgyártási technológiákkal, módszerekkel. Ezektől a módszerektől éppen additív természete különbözteti meg; még ha sebességben versenytársra is akadhat a különböző finommechanikus, számítógép által vezérelt gyártási, akár prototípusgyártási eljárások között, mint például a lézergravírozás, lézervágás, CNC-zés, esetleg programozott robotokkal végzett digitális gyártás, additív működése révén egyáltalán nem termel hulladékot, több féle léptékben alkalmazható, és a technológiai fejlődésnek köszönhetően sokkal precízebb prototípusok készíthetőek a 3D nyomtatással.

digifab_kukaA különböző technológiák természetesen nem választhatóak el teljesen egymástól, igazából úgy kell elképzelnünk őket, mint egy törzsfejlődés különböző állomásait, sok esetben természetesen mellékágakról, illetve párhuzamos fejlődésről is beszélhetünk. Közös a 3D nyomtatásban és a többi, szubtraktív jellegű numerikus gyártási eljárásban, hogy 3D-s CAD (Computer Aided Design) modellek, geometriai adatok alapján képes elkészíteni fizikai modelleket, prototípusokat. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy a tervező/mérnök egy háromdimenziós tervezőszoftver segítségével létrehozza a termék geometriáját, vagy egy külső forrásból – egy 3D szkennernek nevezett eszközzel – újramodelleznek egy már meglévő geometriát, mely így digitális adatként jelenik meg egy kód formájában. Majd ezt a geometriát tartalmazó kódot egy fordítóprogram lefordítja a készülék (3D nyomtató, CNC, robot) szerszámát vezérlő kódra, melyet lefuttatva a tárgyunk elkészül. Itt is látható, hogy a technológiai fejlesztésben hatalmas szerepe volt, van és lesz is a hackertársadalomnak, hiszen a hackerkultúrában a technológia rendkívül népszerű; ennek fejlődésétől várják a szabad szoftverek (open source) logikájának kiterjesztését a fizikai gyártási folyamatokra.

digifab_mill

Tehát közös a 3D nyomtatásban és a különböző CAM (Computer Aided Manufacturing) eljárásokban, hogy a gyártást egy geometriai adat, egy háromdimenziós model vezérli (illetve az ebből generált kód), viszont amíg a legtöbb CAM eljárás lebontó módon hozza létre a terméket forgácsolással, csiszolással, vágással illetve marással, addig a 3D nyomtatás során a tárgy egészen vékony, gyakran pár mikrométeres vízszintes keresztmetszeteiből ragasztjuk össze, építjük fel a modellt.

2 comments

  1. Visszajelzés: Parametrikus tervezés és digitális gyártás – dancing tower concept | parametric | art

  2. Visszajelzés: Parametrikus tervezés és digitális gyártás | parametric | art

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s