A 3D nyomtatás alapanyagairól

pla_filamentHa jobban belegondolunk, a 3D nyomtatás alapanyaga bármilyen anyag lehetne, ami a nyomtatási folyamat során egymáshoz képes ragadni és nem is változtatja meg a formáját túlságosan nagy mértékben. Nyomtathatnánk mondjuk… cukorral! Legyen az alapanyag szilárd rúd forma helyett folyékony, a nyomtatófej melegített extruder helyett egy fecskednő és már meg is vagyunk, kész is egy házi karamellnyomtató!

A gyakorlatban manapság a kereskedelmi forgalomban kapható 3D nyomtatók zöme a műanyag laminálási technológiával szilárd, de mégis rugalmas modelleket állít elő PVC alapú műanyagból. A modell pontossága, szilárdsága és tartóssága alkalmassá teszi 3D nyomtatást a tervezés minden fázisában történő alkalmazásra.

3dprin15A 3D nyomtatók között elég nagy különbségek vannak. Persze lehet, hogy a dokumentum film is régebben készült már, és azóta fejlõdött a 3d nyomtatás technológiája, de igazán a ma forgalmazott 3d nyomtatók (vagy amit csak annak nevez az eladójuk) is nagyon különbözõek. Miközben ezeket a sorokat írom itt zümmög mellettem egy 3d nyomtató, persze szerencsés vagyok, hogy ilyen helyen dolgozhatok. Ez nem a legújabb, de pontosságban elég jó. A gyártó szerint 20 centiméteren 0,1 mm a pontossága. A tapasztalatom szerint ennél jóval pontosabb, igaz én többnyire kisebb tárgyakat nyomtattam.

Mivel a teljesen kész termék mechanikai tulajdonságait  a 3D nyomtató készüléken kívül – ami ugye általában adott – elsősorban a telítéshez használt anyag határozza meg, ezért kiemelkédő figyelmet érdemes fordítani a megfelelő anyag megválasztására. Eltérő feladatok és szituációk estén eltérő követelményeknek kell megfelelni a 3D nyomtatással készült prototípusunknak/modellünknak, így minden adott helyzetben meg kell vizsgálni, melyik anyag alkalmazása a leghatékonyabb az adott feladatra.

Más 3D nyomtatók eltérő technológiákat és alapanyagokat használnak, ez az esetek túlnyomó töbségében valamiféle por, fém, de lehet akár üveg is. Karen Tamiger, a NASA Langley Kutatóközpontjában egy fémnyomtató-technológián dolgozik, amelyet az EBF3 (Electron Beam Freeform Fabrication) névre kereszteltek el. A folyamat során a nyersanyagot (általában valamilyen fém huzal) – amit egy elekronsugárral adagolnak folyamatosan – felhevítik és a tervezett alakra formálják egy vákuumkamrában, amelyhez így a hagyományos gyártási folyamatokhoz képest sokkal kevesebb elektromosság és nyersanyag szükséges, így az erőforrások kihasználásának optimalizálása révén a gyártási folyamat sokkal gazdaságosabb lesz a fenntartható (sustainable) dizájn jegyében. Míg egy 150 kilogrammos titánium szerkezeti elem kialakításához egy körülbelül 3000 kilogramm tömegű anyagtömb szükséges (a fel nem használt elemeket pedig újra fel kell dolgozni), addig az EBF3 módszerével ehhez elég 175 kilogrammnyi nyersanyag. Jól látható tehát, mennyivel hatékonyabb ezen a területen is az additív gyártásu eljárás a hagyományosan lebontó, szubtraktív eljárásokkal szemben, mint páldául a CNC-forgácsolás.

Ezek lettek volna az alapvető 3D nyomtatási alapanyagok nagy általánosságban, a következő poszt alkalmával kicsit megismerkedünk a gyártási gyakorlatban használt műanyag alapú rendszerekkel, ezek közül is az extruder típusú nyomtatókkal és az Objet rendszerével.

7 comments

  1. Visszajelzés: 3D nyomtatás olcsón – asztali 3D nyomtatók « parametric | art

  2. Visszajelzés: Hírek a 3D nyomtatás világából | parametric | art

  3. Visszajelzés: A divat és a 3D nyomtatás | parametric | art

  4. Visszajelzés: parametric | art

  5. Visszajelzés: How to check you .stl files before 3D printing them | 3dfizz – a great 3D print community

  6. Visszajelzés: 3D nyomtatás flexibilis anyaggal – 3D nyomtatott gumiszerű tárgyak | parametric | art

  7. Visszajelzés: 3D nyomtatás olcsón – asztali 3D nyomtatók | parametric | art

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s