Halloween dekoráció 3D nyomtatással

Sajnos vége van a nyárnak, a szabadtéri elfoglaltságok 3D nyomtatott műanyag kiegészítői helyett az otthoni 3D nyomtatók belső térben való felhasználására helyeződik a hangsúly. Amellett, hogy műanyag használati tárgyakat, háztartási készülékekhez műanyag pótalkatrészeket készíthetünk 3D nyomtatással, szezonális, egyedi dekorációs tárgyakat, designlámpákat, szobrokat, egyedi generatív karácsonyfadíszeket is tervezhetünk magunknak például egy 3D modellezés workshop-on szerzett ismereteinket hasznosítva.

 

3d printed Alien and Predator sculptures

photo: © parametric | art

A szezonális dekorációk esetében – mint minden tömeggyártott műanyag használati tárgynál – gyakori probléma a választék hiánya. Ha pedig tényleg egyedi, esetleg kézműves vagy designer terméket szeretnénk, mélyen a pénztárcánkba kell nyúlnunk. Nem így, ha hozzáférünk egy asztali 3D nyomtatóhoz, amelyen elkészíthetjük előzőleg megtervezett vagy a netről letöltött és testreszabott 3D modellünket néhány száz forintnyi műanyagszálból tetszőleges színben.

Alig hittem el, hogy ilyen gyorsan telik az idő: majdnem pontosan egy év telt el azóta, hogy megírtam ezen a blogon a tavalyi Halloween-i 3d nyomtatás nyereményjátékról szóló bejegyzést. Akkor kisebb, 3d nyomtatott koponyákat lehetett nyerni, amelyből azóta elkészült egy nagyobb is, amelyet krómfestékkel be is fújtunk. Az eredmény látható a fenti fényképen. Idén is készült néhány ünnepi téműjú 3D nyomtatott szobor illetve ajándéktárgy, melyeket most már nagy léptékben, 15 cm magasságban nyomtattam ki a Makerbot Replicator 2 asztali 3D nyomtatón. Természetesen idén is less nyereményjáték, méghozzá az itt bemutatott szobrok közül kerül majd valamelyik sorsolásra, 5 cm-es méretben. Ha részt szeretnél venni az ajándéksorsoláson, nincs más dolgod, mint megosztani ezt a bejegyzést a Facebook-on, illetve kedvelni a Parametric Art 3D nyomtatás facebook oldalát. A megosztásnál mindenképp jelöld meg a facebook oldalt is, hogy lássuk, valamint írd oda alá, melyik, a mai bejegyzásben bemutatott 3D nyomtatott szoborból szeretnél megnyerni egy 5 cm magas másolatot. A 3D nyomtatás nyereményjáték időtartama 10 nap, a játőkban résztvevők között November 10-én éjfélkor sorsoljuk ki a 3D nyomtatott ajándéktárgyat.

 

3d print just finished

photo: © parametric | art

Az ünnepek közeledtével egyre több ismerős kért meg, hogy nyomtassak neki valamilyen Halloween témájú dekorációt, esetleg már előre gondolkodtak és karácsonyi ajándékok csomagolását, karácsonyfadíszeket, egyedi, névre szóló ajándékokat illetve bescannelt szobrokat szerettek volna 3D nyomtatással elkészíteni. A személyes ajándékok mindig is kedveltek voltak, az esetek nagy részében azonban – legyünk őszinték – inkább csak a gesztus volt értékelhető az amatőr kézműves termékek között. Amennyiben egy asztali 3D nyomtató segítségével készítjük el ajándékainkat, az eredmény nem csak, hogy teljesen egyedi lesz, de környezetbarát, biológiailag lebomló alapanyagból is készülhet, ráadásul nekünk csupán annyi a dolgunk, hogy letöltünk vagy megtervezünk/terveztetünk egy 3D modellt a nyomtatáshoz.

 

Fine details on the 3d printed model

photo: © parametric | art

Mindenszentek környékén mindig ütősek a félelmetes, szörnyeket és szellemeket ábrázoló szobrok és dísztárgyak, a közelmúltban én is készítettem néhány ismert karaktert ábrázoló 3D nyomtatott figurát a régi átépített Makerbot Replicator 2 típusú készülékkel. Mivel a szobrokat később alapozni és festeni szerettem volna, sima, fehér PLA 3D nyomtató filamentből készültek el a tárgyak 200 mikronos rétegvastagsággal, 5 – 15% belső kitöltéssel 120 mm/s nyomtatási sebességgel. Ilyen geometriák esetében, ahol ritkán kell retract módban visszatekernie az extruder léptetőmotorjának a szálat, nyugodtan lehet nagyobb sebességre állítani a gépeket, ha a belső kitöltés mintázatát is megfelelően választjuk, 100 mm/s sebesség fölött sem keletkeznek olyan vibrációk, amelyek a nyomat minőségét és a 3D nyomtató vázának stabilitását rontanák. Ilyen sebességnél a viszonylag nagy, 12 – 15 cm magas szobrok 3D nyomtatása csupán 8 – 12 óráig tartott, ugyanez a munkamenet az asztali 3D nyomtatók átlagos sebességével körülbelül háromszor ennyi ideig tartott volna. A képeken a nyers nyomatok láthatóak, a támaszanyag 3D nyomtatása ugyanabból az anyagból történt, mint a modell, hiszen könnyedén le lehet törni a kész szoborról. Két extruderes 3D nyomtató használata vízoldható támaszanyaggal akkor célszerű, ha a támaszokat nem tudjuk eltávolítani mechanikai úton, mert például nem férünk hozzá.

Az első modellt egy Alien-rajongó ismerősömnek készítettem még korábban. A nagy rajongó szeretett volna a szobájába egy polcra kitehető 3D nyomtatott szobrot, amelyen H.R. Giger ikonikus karakterfigurája látható. Szerencsére a 3D modellezéssel nem kellett bajlódnom, hiszen az Alien szobor 3D modellje ingyenesen letölthető az egyik 3D modelleket kínáló honlapról. (link a modellhez itt). Az eredeti modellt akkorára nagyítottam, hogy éppen beleférjen a Replicator 2 25 x 15 x 15 cm-es munkaterületébe. Mivel elég hosszúkás volt a modell, hosszában fért csak el a munkalapon, így viszont a fej hátsó és elülső részéhez mindenképpen támaszanyagot kellet nyomtatni. Mivel a Makerbot Recplicator 2 scak egy extruderrel rendelkezik, a támaszanyagot is a modell anyagából, azaz fehér színű PLA 3D nyomtató filament-ből készítettem el, amelyeket majd a kész nyomatról le kell törni.

3d printed Alien

photo: © parametric | art

A nyomtatás körülbelül 15 órán át tartott 200 mikronos rétegvastagsággal és 100 mm/s-os nyomtatási sebességgel. A belső kitöltés 15%-os sűrűségű méhsejt-kitöltés volt, így a kész szobor viszonylag könnyű maradt, és a beépített alapanyag sem haladta meg a 25 dkg-t. Egy kétfejes géppel, például az amerikai Makerbot 3D nyomtató tökéletes távolkeleti másolatával, a Flashforge Creator 3D nyomtató segítségével még könnyebb let volna, az a masina ugyanis, amellett, hogy lemáasolta az amerikai gyártó gépét, már alapból 2 nyomtatófejjel rendelkezik, így a támaszokat egy ilyen géppel lehetett volna vízoldható PVA alapanyagból is nyomtatni, amelyet aztán egyszerűen lemoshatnánk a kész 3D nyomtatott szoborról. A képeken látható modellen még rajta maradtak a támaszok, ezt ugyanis a megrendelő szeretné lecsiszolni, majd a kész modellt alapozás után speciűlis technikával akril alapú festékkel színezni. Amint lesz a kész termékről is fotó, megisztjuk majd valamelyik csatornán.

 

Alien head 3d printed sculpture

photo: © parametric | art

 

A következő Halloween témájú 3D nyomtatott modell a nemrég bemutatott Diablo című mozifilm főkarakterét, a sátáni bikafejű Diablo-t ábrázolja, szintén 15 cm-es magasságban. Ez a 3D modell is ingyenesen letölthető a netről (itt a link), a részletgazdag és nagyfelbontású mesh (.stl geometria) pedig gyönyörűszépen nyomtatható mindenféle hozzáadott támaszték nélkül. Mivel finom részletek is vannak a modellen, itt már 100 mikronos rétegvastagságot választottam, azonban csupán 10 % belső kitöltést, hogy mégse tartson napokig a 3D nyomtatás folyamata.

 

3d printed Diablo figurine

photo: © parametric | art

A 3D nyomtatás költségeit amúgy is ez a két tényező befolyásolja leginkább: a beépített alapanyag (általában PLA vagy ABS 3D nyomtató filament) illetve a 3D nyomtató üzemórája, vagyis ahány óra alatt a gép elvégzi a g-code-ban rögzített utasításokat. A 3D nyomtatott Diablo-szobor ebben az esetben is tiszta fehér bioműanyagból készült, durván 19 óra alatt végzett vele a 3D nyomtató. A fehér 3D nyomtatott műanyagtárgyat ezután alapozással vagy akár anélkül akrilfestékkel színezhetjük, de az ügyesebbek – vagy akiknak van például vasútmodellezésben gyakorlata – nekiállhat egy airbrush-sal is, így teljesen valósághű makett készíthető a 3D nyomtatott modellből.

 

A modell nekem is megtetszett, annyira, hogy kísérlet képpen rászabadítottam egy voronoi mintát a geometriára, amelyet utána – természetesen az eredeti geometria megjelölésével – én is feltöltöttem a parametric art 3d print Thingiverse profiljára. Akinek van hozzá kedve, a voronoi bika 3D nyomtatható modelljét ingyenesen letöltheti. A lyukacsos változatról készült egy számítógépes grafika (render) is, de még mielőtt kinyomtattam volna az otthoni 3D nyomtatómon, már valaki le is töltötte és ki is nyomtatta egy olcsó asztali 3D nyomtatón, ráadásul rózsaszínben. Köszönet a képekért Christian Meiser-nek az CMB 3D Ideenschmiede-től, ő nagyjában ugyanazt csinálja Németországban, mint én itthon, csak egy kicsit komolyabb a gépparkja (viszont 3D tervezéssel nem foglalkozik).

 

Voronoi bull designed with Meshlab

© designed by parametric | art

3d printed voronoi bull sculpture

© Christian Meiser

 

Tovább haladva a szörnykarakterek sorában a Predator következik (link a modellhez), amely 3D nyomtatott szobrot ugyanannak a megrendelőnek készítettem, akinek az Alien szobrot is. Így a nappali szoba polcán installálhatjuk az Alien vs Predator film borítóját is, hiszen mindkét szobor nagyjából ugyanabban a léptékben készült el, mindkettő biológiailag 100%-ban lebomló fehér PLA 3D nyomtató műanyagszálból, ugyanazon a gépen. Sajnos itt is szükséges volt a támaszanyag hozzáadása a modellhez, a Predator figura csápjai ugyanis nem lettek volna kivitelezhetőek FDM technológiás 3D nyomtatással. Ugyan csak 200 mikronos felbontásban készült a 3D nyomtatás, mégis egészen elkéesztő módon látszank még a legapróbb részletek is a modellen. Egyelőre erről a modellről sem szedtem le a támaszokat, a 3D nyomtatás után ugyanis még csiszolva és festve lesz a szobor is. A nyomtatás itt már 30% belső kitöltéssel, 0.8 mm kéregvastagsággal készült, ez a 0.2 mm vastag rétegekkel építve13 órás 3D nyomtatási időt eredményezett.

3d printed Alien, Predator and Diablo figurines. Models from Thingiverse. 3D printed by parametric ą rt on a Makerbot Replicator 2 desktop 3d printer using GigamaX3D PLA filament

photo: © parametric | art

Annak ellenére, hogy az eddigi 3 közül ez a legkisebb modell, itt kellett legjobban játszani a beállításokkal, hogy kis keresztmetszetű részei a modellnek is szépen jöjjenek ki a 3D nyomtatóból. Itt tenném hozzá, hogy a viszonylag magas – min. 100 mm/s feletti – 3D nyomtatási sebességet csak és kizárólag aktív hűtéssel lehet elérni, ami egyébként a PLA-val való 3D nyomatásnak alapfeltétele. Egy magyar 3D nyomtatós blogon nemrég olvastam egy bejegyzést, hogy valaki kísérletezett düznihűtéssel és anélkül is PLA nyomtatással. Csak az értelmét nem láttam. Az alapvető különbség a PLA és ABS anyagok között ugyanis – eltekintve attól, hogy az egyik kőolajszármazék, a másik organikus -, hogy a PLA-t minél gyorsabban hűteni kell extrudálás után, az ABS-t pedig minél lassabban. Az egyik ugyanis remekül viseli a hirtelen hűtést és akkor a legszebb, a másik viszont hirtelen hőmérsékletváltozás hatására deformálódik és feljön a platniról. Tehát aki nem rendelkezik aktív hűtéssel az extruderen (egyébként 1 processzorhűtőből és egy 3D nyomtatott alkatrészből bárki csinálhat egyet) az jobban jár, ha a PLA-val való nyomtatást hagyolja, de legalábbis semmiképpen se menjen 40 mm/s fölé. A képen látható modell aktív düznihűtéssel készült, és 120 mm/s sebességgel gyönyörűszep extrudálta a gép az olvadt bioműanyagot.

 

3D printed Predator sculpture

photo: © parametric | art

3d printed Predator sculpture

photo: © parametric | art

Végül, de nem utolsósorban, egy akciófogura mellszobrát készítettem el 3D nyomtatással, szontén egyedi megrendelésre. A nagysikerű, mára kultikussá vált Schwarzenegger-film, a Terminator első részének főszereplőjét, a T800-as modellt töltöttem le a netről (link) majd nagyítottam 15 cm magasságúra, hogy éppen beférjen az asztali 3D nyomató platnijára. A 3D modell nem a teljesen fém T800-ast ábrázolja, hanem azt az állapotot, amikor a film vége felé már bizony fel-felszakadozott az élő szövet a fémvázon, és Arnold Schwarzenegger bore alól bizony kilóg az acél.

3d printed Terminator sculpture

photo: © parametric | art

A modell szintén 200 mikronos rétegvastagsággal készült, szintén festve lesz majd, ezért még le sem szedtem róla a támaszokat. Sajnos szükség volt rájuk, mert a szemüreg és a sebhelyes oldala az arcnak nem lett volna nyomtatható támaszok nélkül. A 3D nyomtatás 12 órán át tartott, körülbelül 150 g alapanyagot használt fel hozzá a gép, hála a csupán 10 %-os belső kitöltésnek. Alig varoom, hogy lássam a teljesen kész, airbrush-sal festett végterméket is, valószínűleg teljesen egyedi ajándék lesz egy fanatikus rajongó számára.

 

3d printed Terminator sculpture form above

photo: © parametric | art

3d printed T800 Arnold Schwarzenegger Terminator sculpture

photo: © parametric | art

Remélem tetszettek a mai bejegyzésben bemutatott, szörnyszerű 3D nyomtatott szobrok, amelyek a közelgő Mindenszentek (vagyis Halloween) alkalmával kiváló dekorációs célt is elláthatnak egy szobában vagy irodában. Gondold csak el, Halloween napján bemész a főnököd irodájába, és ott figyel az asztalán az Alien és a Predator is, biztosan mindenki megjegyezné a különleges, egyedi 3D nyomtatott tárgyakat. De a legjobb, hogy meg is nyerheted a kedvencedet, hiszen a november 10-én a bejegyzést megosztók között ki fogok sorsolni egy 3D nyotmatott Halloween szobrocskát. Nincs más dolgotok, mint kedvelni a Parametric Art 3D nyomtatás facebook oldalát, majd megosztani ezt a bejegyzést a saját üzenőfalatokon. A megosztás alá mindenképp írjátok oda, melyik figurát szeretnétek a legjobban (Alien, Predator, Diablo, T800), és ha szerencsétek van és kisorsol a gép, ingyen és bérmentve Tied lehet a választott figura 5cm magas 3D nyomtatott replikája. Hajrá-hajrá, az idei Halloween 3D nyomtatás nyereményjáték november 10-én éjfélkor zárul, a nyerteseket november 11-én délelőtt fogjuk értesíteni a facebook oldalon. Ha pedig bárki kedvet kapott az itt bemutatott, nagyobb léptékű 3D nyomtatott szobrokra, bátran kérjen árajánlatot 3D nyomtatásra a kívánt szoborral és méretben.

About bonooobong

parametric | architecture

5 comments

  1. Visszajelzés: 3D nyomtatás SLA technológiával | 3D Fizz – A 3D nyomtatás világa

  2. Visszajelzés: Affordable 3d printing pen from Velleman | 3dfizz – a great 3D print community

  3. Visszajelzés: The K8200: my favorite open-source 3d printer | algorithmicart

  4. Visszajelzés: A Velleman K8200 open-source 3d nyomtató | 3dfizz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: