10 jó tanács 3D nyomtató vásárlásához

Manapság elég nehéz úgy böngészni a neten, hogy ne futnánk bele akarva-akaratlanul valamilyen 3D nyomtatással kapcsolatos hírbe. A korábban csak barkácsolók illetve szakemberek által használt technológia mára már a mainstream része lett, Obama-tól kezdve a világ vezető személyiségei is fontosnak érzik, hogy tudatosítsák az emberekben az új, perszonalizált gyártási módszerekben rejlő lehetőségeket. A parametric | art és a GigamaX3D elmúlt nyara is a 3D nyomtatásról szólt, a mai bejegyzés azoknak ad majd egy kis útmutatást, akik 3D nyomtató vásárlásán törik a fejüket.

3D nyomtatott tárgyak több színnel és anyaggal

3D nyomtatott tárgyak több színnel és anyaggal

De vajon igazuk van abban, hogy néhány éven belül minden a háztartások elengedhetetlen kelléke kell, hogy legyen egy asztali 3D nyomtató készülék is, akárcsak egy mikrohullámú sütő vagy egy tintasugaras nyomtató? Tényleg szüksége van-e az átlagembernek egy 3D nyomtatóra, vagy elég, ha csak elérhető közelségben megtalálja a 3D nyomtatás szolgáltalást? Esetleg már el is döntötted, hogy beruházol egy elérhető árú 3D nyomtató készülékbe, csak nem tudod, melyik modellt választ a széls skáláról? Ezekre a kérdésekre igyekszem most választ adni, 10 pontban összegezve azokat a szempontokat, ami alapján a 3D nyomtatás iránt érdeklődők eldönthetik, melyik asztali 3D nyomtató készülék fele meg számukra a legjobban.

3D nyomtatók a GE reklámfilmjének forgatásán

3D nyomtatók a GE reklámfilmjének forgatásán

10 jó tanács 3D nyomtató vásárlásához

 1. Először is, érdemes tisztázni magadban: valóban szükségem van egy 3D nyomtatóra?

  A kérdés egyszerűnek tűnik, azonban elsőre mégis kevés ember látja a gyakorlati hasznát egy 3D nyomtató készüléknek. Egy részről számtalan ember készít elképesztő dolgokat az otthoni 3D nyomtatóján, de fennáll annak a veszélye is, hogy egy drága eszköz porosodik majd kihasználatlanul az asztalon. Így mielőtt valamilyen otthoni vagy irodai 3D nyomtató vásárlása mellett döntenél, érdemes definiálni, mit, milyen minőségben, milyen anyagokból és mekkora léptékben szeretnél készíteni az újdonsült 3D nyomtatóddal.

  Munka közben egy Makerbot Replicator2

  Munka közben egy Makerbot Replicator2

 1. Biztosítottak a megfelelő technikai háttérszolgáltatások?

  A 3D nyomtató készülékek üzemeltetése jelenleg még bonyolultabb művelet, mint a többi otthoni elektronikus készülékünk kezelése. Több szempontból is fontos tehát, hogy a 3D nyomtató forgalmazója megfelelő technikai támogatást biztosítson vásárlóinak. Ez lehet telefonos segítség, de még jobb, ha a közeledben elérhető fizikai segítségre is számíthatsz. Az elérhető árú asztali 3D nyomtatók is bonyolult eszközök, sok kereskedő azonban csak a profitot látja benne, és úgy próbálnak kereskedni vele, mintha egy rekesz almát adnának el. Pedig egy ennyire új technológia esetében kiemelten fontos a vásárló szakmai támogatása a 3D nyomtató készülék megvásárlása után is.

  egyedileg épített open-source RepRap 3D nyomtatók a GigamaX workshop-on

  egyedileg épített open-source RepRap 3D nyomtatók a GigamaX workshop-on

 2. Biztosítanak megfelelő jótállást a 3D nyomtató termékekre?

  Ismét egy magától értetődő kérdés, amelyet valószínűleg nem is tennénk fel magunknak egy elektronikai eszköz megvásárlásakor. Ennek ellenére, a külföldről vásárolt 3D nyomtató készülékekhez nagyon gyakran nem, vagy csak részben párosul megfelelő alkatrészellátás illetve garancia. Ezért jó, ha magyarországi forgalmazót választunk, számukra ugyanis a magyarországi hatályos jogszabályok szerint az 1 éves jótállás mindenképpen vonatkozik. A KIT-ben, azaz alkatrészenként vásárolt 3D nyomtatókra ez a garancia csak az alkatrészekre vonatkozik, tehát sok esetben magunkra vagyunk utalva, ha nem sikerült megfelelően megépítenünk a gépet. Kivételt képez ez alól a GigamaX3D, akik a KIT-ben vásárolt nyomtatókhoz is – amellett, hogy többszáz oldalas magyar nyelvű leírást is mellékelnek – bármilyen építés közbei probléma vagy kérdés megoldásában is szívesen segítenek, sőt, amennyiben szeretnéd, 3D nyomtatás workshop-ok keretén belül közösen is összerakhatod velük kedvenc 3D nyomtatódat. Minden 3D nyomtató vásárlás előtt érdemes tájékozódni a forgalmazó honlapján a granciális feltételekről, nehogy később kellemetlen meglepetés érjen minket.

  még mielőtt kereskedelmi forgalomba került volna, tesztelhettük a Leapfrog Xeed-et a holland cég rotterdami központjában

  még mielőtt kereskedelmi forgalomba került volna, tesztelhettük a Leapfrog Xeed-et a holland cég rotterdami központjában

 3. Érdemes körülnézni 3D nyomtatási fórumokon is!

  Számos 3D nyomtató forgalmazó cégnek van fórumoldala, ahol hasznos információkat találhatunk 3D nyomtató vásárlás előtt. Láthatjuk a gépből kikerült 3D nyomtatott tárgyak minőségét, utánanézhetünk a gyakori hibáknak, esetleges vásárlói panaszoknak. Amennyiben több a panasz, mint az elégedett bejegyzés, érdemes szkeptikusnak lennünk, bármilyen szépen is csillog a hivatalos gyártói leírás a gépről. Megfigyelhetjük azt is, a forgalmazó mennyire készségesen válaszol a fogyasztói felvetésekre, illetve megnézhetjük, mások milyen feladatokra és mekkora sikerrel használják az adott típusú 3D nyomtatót.

  A Leapfrog Xeed professzinális 3D nyomtató munka közben

  A Leapfrog Xeed professzinális 3D nyomtató munka közben

 4. 3D modellezéssel hogy állsz?

  Számtalan interenetes adatbázis kínál letölthető 3D nyomtatható modelleket, de a legnagyszerűbb érzés az, amikor valami saját kútfőből került a virtuális papírra, amelyet aztán néhány órával később 3D nyomtatónknak hála, már a kezünkben is tarthatunk. A 3D tervezés és modellezés korábban külön szakma volt, mára azonban elérhetőek olyan, egyszerűen használható eszközök is, amelyek elsajátítása csupán néhány órát igényel. Természetesen nem válthatjuk ki velük a professzionális 3D tervezőszoftvereket, de arra bőven elegendőek, hogy saját magunk hozzunk létre vagy szabjunk tester objektumokat, amelyeket aztán kinyomtathatunk. Amennyiben érdekel a dolog, de még új vagy a 3D világában, érdemes ellátogatni 3D modellezés és 3D nyomtatás képzésekre, amelyek keretén belül egy 1 vagy 2 napos workshop alkalmával megtanulod kezelni ezeket az eszközöket. A GigamaX3D rendszeresen szervez workshop-okat zuglói stúdiójában, emellett a Design Terminal rendezvényein rendszeresen tartanak ingyenes foglalkozásokat is az érdeklődőknek.

  GigamaX3D X parametric | art stand a Budaest 3D Printing Days-en

  GigamaX3D X parametric | art stand a Budaest 3D Printing Days-en

 5. Mindenképp nézd meg és próbáld ki, mielőtt megveszed!

  Vásárlás előtt nagyon fontos, hogy személyesen, első kézből is meggyőződj arról, mit tud az általad kiválasztott 3D nyomtató. Vedd kézbe az általa készült 3D nyomtatott tárgyakat, a legegyszerűbbektől a legbonyolultabbakig, simítsd meg a felületét, akár megvizsgálhatod nagyítóval is. Érdemes a 3D nyomtatót működés közben is megfogyelni, mennyire zajos, milyen tisztán dolgozik, mennyire egyszerű a 3D nyomtató filament be- és kivétele a készülékből. Sajnos számos kereskedőnek csak webshop-ja van, a GigamaX3D zuglói bemutatótermében azonban hétköznap bármikor megnézheted, kipróbálhatod az általuk forgalmazott 3D nyomtató készülékeket és anyagokat. Amennyiben a vásárlási szándék komoly, díjentesen ki is nyomtatnak az általad választott készüléken egy egyedi mintadarbot, amilyet Te szeretnél: így láthatod biztosan, hogy megfelel-e számodra a masina. Ha egyszerre több cég 3D nyomtatóit is szeretnéd összehasonlítani, érdemes egy 3D nyomtatással kapcsolatos eseményre ellátogatni, mint például a Design Terminal által szervezett Budapest 3D Printing Days, de a nemrég véget ért Design Hét és Innotrends rendezvényeken a 3D nyomtatás is helyet kapott .

  teljes termékpaletta megtekinthető a GigamaX3D bemutatótermében

  teljes termékpaletta megtekinthető a GigamaX3D bemutatótermében

 6. Tesztelésre használd a közösségi 3D nyomtatási oldalakat is!

  Nem tudsz dönteni két 3D nyomtató között? Ha nem áll módban a forgalmazóval elkészíttetni a mintadarabokat, olyan közösségi 3D nyomtatási oldalakon, mint például a 3DHubs vagy az Objectshop, megrendelheted ugyanazt a modellt különböző típusú nyomtatókon kinyomtatva. Így az eredményeket összehasonlítva, már jelentős segítséget kaphatsz a döntésedhez. Talán ez a legegyszerűbb és legggyorsabb módja, hogy első kézből hiteles információkat kapj a legkönbözőbb típusú elérhető árú asztali 3D nyomató készülékek működéséről, esetleg konzultálhatsz is az üzemeltetővel, aki ebben az esetben nem kereskedő, hanem ugyanolyan használója a 3D nyomtatónak, mint amilyen Te is szeretnél lenni.

  elérhető árú 3D nyomtatók - nem csak profiknak

  elérhető árú 3D nyomtatók – nem csak profiknak

 7. Ne higyj el mindent a neten terjedő teszteknek!

  Az interneten számtalan 3D nyomtató teszt illetve leírás kering, ezek nagy része azonban PR-cikk illetve nélkülöz mindenféle komolyabb tesztet. A legtöbb közülük megrendelésre íródott, anélkül, hogy a cikk írója több napon át tesztelte volna az adott 3D nyomtatási megoldásokat. Egy autósmagazinba készült cikk sem teszteli az autót hónapokon át, egy tesztvezetés alkalmával igyekeznek messzemenő következtetéseket levonni, amely nem feltétlenül tükrözi a valóságot, íg érdemes ezeket fenntartásokkal kezelni.

  ingyenes 3d nyomtatás workshop a Design Terminal pavivolnjában

  ingyenes 3d nyomtatás workshop a Design Terminal pavilonjában

 8. Closed source vagy open source? Melyik legyen?

  Amennyiben az open source közösség nem különösebben mozgatja meg a fantáziádat, valószínűleg ez a szempont számodra nem is olyan fontos. De ha igen, érdemes tisztában lenned azzal, hogy több szintje is van az open source készülékeknek. Számos modellről állítjűk, hogy open source, csakmert egy meglévő RepRap 3D nyomtató modell továbbfejlesztett vagy éppen csak átalakított változata, ennek ellenére azonban nem hozzák nyilvánosságra a tervfájlokat és a módosított firmware-t, így nem is adnak vissza a RepRap 3d nyomtató közösségnek, ahonnak az ötleteiket merítették.

  RepRap 3D nyomtató a birminghami TCT Show-n

  RepRap 3D nyomtató a birminghami TCT Show-n

  De vannak olyan open source 3D nyomtató platformok is, ahol elérhetőek a készülék megépítéséhez szükséges tervrajzok, a vezérlő szoftver forráskódja, valamint az összes műszaki tervdokumentáció a gépről. Amennyiben ilyen megoldást választunk, érdemes megggyőződni arról, hogy a gyártó illetve forgalmazó valóban elérhetővé teszi a nyilvánosság számára a dokumentumokat. A GigamaX3D által forgalmazott K8200 3D nyomtató KIT is ilyen, a forgalmazó oldaláról letölthetőek az alkatrészek tervrajzai, valamint a vezérlőn futtatható firmware és a szoftverek is.

  egy jól sikerült reprap az idei Budaőest 3D printing days-en

  egy jól sikerült reprap az idei Budapest 3D Printing Days-en

 9. Tájékozódj a 3D nyomtatóval alkalmazható 3D nyomtató filamentek skálájáról és áráról is!

  A legtöbb kereskedelmi forgalomban lévő asztali 3D nyomtató az FDM műanyagszál-olvasztásos eljárást alkalmazza, és típustól függően 1.75 vagy 3 mm átmérőjű műanyag szálakkal dolgoznak. A használható alapanyagok skálája – és az áruk is – azonban típusonként erős eltéréseket is mutathat. Alapesetben a leggyakoribb 3D nyomtatási alapanyagok (mint az ABS vagy a PLA) elérhető árban mozognak, némely forgamazó azonban elektronikus chip-pel ellátott kazettákban árulja azokat, nem ritkán 4-5 szörös áron kínálva ugyanazt a távolkeleten előállított műanyagok. De az olcsó húsnak híg a leve: sokszor az olcsó, kínai alapanyagok minőségügyi követelményei nem felelnek meg a 3D nyomató konstrukciójának. Bizalomra adhat okot, ha a forgalmazó garanciát vállal az általa eladott filamentre, így azt nyugodtan betölthetjük a nyomtató extruderébe. A 3D nyomtatóba való műanyagszálakról egy érdekes írást találtok itt. Érdemes kellő hangsúlyt fektetni erre a kérdésre is, hiszen egy olcsón vásárolt 3D nyomtatónak is lehetnek magasak az üzemeltetési költségei.

próbáld ki a kiválasztott 3d nyomtatót, készíts egy tesznyomatot

próbáld ki a kiválasztott 3d nyomtatót, készíts egy tesznyomatot

Remélem valamelyest sikerült segíteni ezzel a kis cikkel azoknak, akik már egy ideje gondolkodnak egy 3D nyomtató beszerzésén, de egyelőre nem sikerült döntésre jutniuk a széles kínálat láttán. Szerencsére egyre több hazai forgalmazó is megjelent a piacon, így nem kell többé zsákbamacskát vásárolnunk az interneten történő rendelésekkel. Léteznek bemutatótermek és időszaki kiállítások illetve események, ahol testközelből is megtekinthetjük ezeket a gépeket és a velük készült 3D nyomtatott tárgyakat.

About bonooobong

parametric | architecture

4 comments

 1. My husband would love this 3D technology. It is really amazing what people can do these day.

 2. Visszajelzés: FreeDee 3D nyomtatás black friday és Ajándékterminál | 3dfizz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: