3D nyomtatás a Design Terminal-ban

Az elmúlt néhány napban különösen sűrűn követték egymást a 3D nyomtatással kapcsolatos szakmai fórumok itthon, alig néhány nap alatt 3 különböző esemény is történt az Erzsébet téren. A  Design Hét alkalmával, a Budapest 3D Printing Days rendezvénysorozat folytatásaként, a legfrissebb hazai és külföldi designhoz illetve a 3D nyomtatáshoz kapcsolódó minikonferenciát rendezett a Varinex és a Design Terminal. Néhány nappal később a Szolnoki Gazdasági Fórum Jármű- és Gépipari Konferencia keretén belül tartott a GigamaX 3D nyomtatás bemutatót  és az Adacsa Kft. Másnap már ismét a fővárosban az Akvárium Klubban a Nemzeti Innovációs Hivatal éves rendezvénye, az Innotrends 2014 vette kezdetét. A kétnapos, fiatal hazai technológia-orientált vállalkozásokat bemutató kiállításon a GigamaX standján parametric | art 3D nyomtatott designtárgyak is helyet kaptak a 3D nyomtatók és a 3D szkenner között. Az esemény második napján pedig a Design Terminal konferenciatermében generatív 3D modellezés workshop volt, így aki kedvet kapott a generatív 3D nyomtatható modellekhez, kipróbálhatott néhány 3D modellezési technikát. A pörgős napok legfontosabb eseményeit igyekszem összefoglalni a mai bejegyzésben.

© Design Terminal

© Design Terminal

Néhány hónappal ezelőtt véget ért a régió legnagyobb 3D nyomtatási eseménye, a Budapest 3D Printing Days, a szervezői csapat azonban nem hagyta program nélkül az érdeklődő közönséget. Miközben zajlanak a nemzetközi kiállítások is (éppen most a párizsi 3D Print Show), itthon is egyre színvonalasabb és sokrétűbb 3D nyomtatással kapcsolatos rendezvényt szervez a hazai kreatív ipar elkötelezett támogatója, a Design Terminal. A Design Hét országos rendezvénysorozat részeként a legnagyobb hazai 3D nyomtatással foglalkozó céggel közösen egy minikonferenciát hoztak össze október 10-én, ahol a hazai szcéna képviselői tartottak rövid, 15 perces előadásokat a hazai design és a 3D nyomtatás, mint új, additív gyártási eljárás kapcsolatáról. Érdekes volt látni és hallani, milyen sokrétű a hazai alkalmazása a 3D nyomtató készülékeknek és a 3D nyomtatható anyagoknak; hallhattunk cipőtervezőt, ékszertervezőt, amint egy 3D nyomtató segítségével sokkal hatékonyabban és gyorsabban jutnak el az additív gyártástechnológia eljárásnak köszönhetően a koncepciótól a végtermékig. Különös hangsúlyt kapott a perszonalizált, egyedi termékek előállítása, ami szöges ellentéte a korábbi tárgykultúránknak, ahol az egyediség helyett a tömegtermelésen volt a hangsúly. Az érdekes előadások mellett a konferencia előterében kiálíított tárgyakon és működő 3D nyomtató készülékeken legeltethették tekintetüket az érdeklődők, bent is 3D nyomtatott lámpák, ékszerek és szobrok illetve asztali 3D nyomtató készülékek voltak kiállítva. A parametric | art és a GigamaX3D is kapott egy stand-ot, emellett a harmadik előadás is a miénk volt a sorban. A 3D nyomtatási technológiák általános bemutatása helyett – ezt megtették az előttünk szólók – inkább speciális projektek bemutatásán keresztül igyekeztem ismertetni a generatív és parametrikus design és a rétegről rétegre történő tárgyalkotás egyre szorosabb kapcsolatát. Lámpalázból sem volt hiány, a több, mint száz regisztrált vendég jó része meg is jelent az eseményen, bizonyítva azt, hogy igenis van potenciál a hazai 3D nyomtatásban, a szakmai és laikus érdeklődők száma is exponenciálisan nő hónapról hónapra. Ahogy az a képeken is látszik, teltházas volt a Design Terminal konferenciaterme, az előadások közben és a kávészünetekben pedig érdekes beszélgetések bontakoztak ki a kiállítói standok körül. A fényképekért köszönet Penziás Nikolettnek (Design Terminal).

© Design Terminal

© Design Terminal

A Szolnoki Gazdasági Fórumon évente rendezik meg a jármű és gépipari beszállítói konferenciát, ahol idén először, két 3D nyomtató készülék is megjelent az egyik kiállítói standon. A Leapfrog Creatr kétfejes 3D nyomtató nem véletlenül kapott kitüntetett figyelmet a gépipari szakemberektől, hiszen a kategória legnagyobb nyomtatási területével rendelkezik, amely funkcionális prototípusok gyártására is alkalmas. A gép több órán keresztül nyomtatott gépipari alkatrészeket ABS alapanyagból, a másfél óra alatt elkészült 3D nyomtatott prototípusokat megvizsgálva a szakemberek arcán elismerő mosoly látszódott. Volt, aki csak elvesztett felnikupakok pótlásának a lehetőségét látta benne, más antisztatikus, ESD alkatrészek kisszériás sorozatgyártására kívánta alkalmazni a professzionális FDM technológiás Leapfrog 3D nyomtatót. Mindig érdekes, amikor különböző szakmai rendezvényeken mutatkozik be egy asztali 3D nyomtató, hiszen az eltérő szakterületek képviselői mind újabb és kreatívabb ötletekkel állnak elő az elérhető árú 3D nyomtatási technológiák alkalmazásának területén. Az évről évre száznál is több érdeklődőt vonzó esemény helyszíne Szolnok Megyeháza volt, a Díszterem klasszikus enteriőrjében idegenként hatott a kéken világító futurisztikus masina, az általa keltett feltűnés azonban érdekes beszélgetések elindítója volt. Szerencsére egyetemi tanárok és kutatók is voltak a résztvevők között, akik már kész tervekkel érkeztek. Ha lassan is, de egyre inkább kezdik belátni a megfizethető árú 3D nyomtatók oktatási célra való alkalmazásában rejlő lehetőségeket az illetékesek, az ország számos felsőoktatási intézményében és néhány középiskolában is sikerrel használják a GigamaX által forgalmazott vagy egyedileg épített 3D nyomtató gépeit. Sokan azért voltak eddig óvatosak, mert azt hitték, a 3D nyomtatók drága készülékek, amelyeknek körülményes és költséges az üzemeltetése is. Ezzel szemben amikor megtudják, hogy már egy telefon áráért beszerezhető egy 20 x 20 x 20 cm-es tárgyak előállítására képes eszköz, amely nyílt forráskódú felépítése révén tovább bővíthető és akár más szerszámmá alakítható, már egyre lelkesebb lesz mindenki. Ráadásul az alapanyag sincs aranyárban: egy nagyjából 7 ezer forintos 3D nyomtató filament tekercsből akár 100 db telefontokot vagy kisebb műaynagtárgyat is elő tudunk állítani, amely már-már a tömeggyártott, fröccsöntött távolkeleti műanyagtárgyak fogyasztói árával vetekszik, egyedi gyártás esetén is. Hamarosan indulnak az őszi eszközbeszerzésre kiírt pályázatok, így egy oktatási intézmény könnyőszerrel szerezhet be oktatási illetve kutatási célra 3D nyomatókat és a hozzájuk szükséges 3D nyomtatási alapanyagokat. Nem kell meglepődni ezután, ha a Szonoki Főiskolán is rendelkezésre áll majd a közeljövőben a műanyagszálas 3D nyomatási technológia.

A Nemzeti Innovációs Hivatal egyik legfőbb feladata a hazai kutatás-fejlesztés és innováció nemzetgazdasági szintű ösztönzése, a hazai start-up ökoszisztéma kialakításának szakmai támogatása, a vállalkozói szféra hálózatosodásának előmozdítása. E misszió elérésének céljából a Nemzeti Innovációs Hivatal idén már második alkalommal szervezte meg 2014. október 16-17. között az INNOTRENDS HUNGARY 2014 elnevezésű konferenciát és szakkiállítást, ahol a GigamaX és a parametric | art is részt vett, mint kiállító. A Design Terminal az NIH stratégiai partnereként az esemény második napjára pedig Generatív design és 3D nyomtatás címmel ingyenes workshop-ot szervezett, amelyen az érdeklődők néhány egyszerű parametrikus modellezési technikát ismerhettek meg, és az elkészült modelleket a GigamaX rendkívül kedvezményes áron ki is nyomtatja a következő napokban. A kiállítás kiváló alkalmat nyújtott a hazai startupok számára, hogy a szakmai és a kutatás, fejlesztés és innováció iránt érdeklődő közönség előtt is bemutathassák innovatív termékeiket, kreatív szolgáltatásaikat. A rendezvényen a kiállítóknak remek lehetőségük nyílt szakmai kapcsolataik bővítésére, hitelpiaci és kockázati tőkebefektetőkkel való személyes találkozásokra, illetve a kapcsolódó konferencia jóvoltából első kézből értesülhettek a hazai és uniós innovációs trendek irányáról. Az Akvárium már ismerős helyszín volt a 3D nyomtatóknak, hiszen a nyári Budapest 3D Printing Days-en gyakorlatilag ugyanilyen installációval és ugyanezen helyszínen mutattuk be működő gépeinket és a 3D nyomtatott generatív tárgyakat.

Idén először egy 3D scanner is helyet kapott az asztalon: a GigamaX3D nemrégiben hivatalos hazai forgalmazója lett az osztrák David 3D scanner szoftvereknek és professzionális berendezéseknek. A szoftverhez nem kell más, mint egy fókuszálható vonallézer, egy nagyfelbontású autofókuszos webkamera, és egy körülbelül A/3 méretű félbehajtható kalibrációs tábla. Egy ilyen egyszerű setup-pal 200 mikronos pontossággal tudjuk letapogatni egy felület pontjait, szemben a piacon kapható drágább készülékek +-2mm-es felbontásával. Ráadásul a berendezés képi információkat is rögzít, így beszkennelt 3D modelljeinket színesben is kinyomtathatjuk egy full-color 3D nyomtatón, ahogyan az Hajas Laci szobrával is történt a Basiliskus 3D nyomtatójával.

© GigamaX3D

© GigamaX3D

A Innotrends-en kezdtük el először bemutatni a hamarosan induló Objectshop projektet is, amely már a tesztelési fázis végéhez közeledvén heteken belül elérhető lesz. Az oldal amellett, hogy letölthető 3D nyomtatható modelleket kínál a felhasználóknak, lehetővé teszi a tervezőknek, hogy designjaikkal pénzt keressenek. Ha rendelkezel saját 3D nyomtatóval, regisztrálhatsz vele az oldalon, így bérmunkákat is vállalhatsz mások számára a portálon keresztül. Aki nem rendelkezik otthoni 3D nyomtatóval, de mégis megtetszett neki egy 3D nyomtatott ajándéktárgy vagy egy 3D nyomtatott műanyag pótalkatrész az oldalon, villámgyorsan megkeresheti a hozzá legközelebb eső embert, akitől gyorsan meg is érkezik az árajánlat 3D nyomtatásra és akár személyesen, akár postai átvétellel a tárgy gazdára talál. Külön-külön már korábban is léteztek hasonló oldalak, – gondoljunk csak a Thingiverse vagy a 3D Hubs portálokra – de egyik sem biztosított közvetlen átjárást a kettő között, ráadásul a legnagyobb letöltőportálokon túl sok a cenzurázatlan anyag, rengeteg a szemét is az értékes tartalom mellett. Az Objectshop-on eldöntheti a tervező, hogy ingyen vagy néhány Euroért teszi letölthetővé az .stl file-t, a böngésző 3D-s nézetben tekintheti meg a letölteni kívánt tárgyat, a bérnyomtatás részen pedig térképes keresővel találhat egymásra a 3D nyomtató és a modell. Hamarosan éles az oldal, az elején akciókkal és ingyenes regisztrációval, így akár ingyenesen letölhető lesz néhány egyedi designtárgy 3D nyomtatható terve is!

 

A kiállításokban és 3D nyomtató bemutatókban bővelkedő hét egyik fontos tanulsága: igenis van potenciál az otthoni és irodai 3D nyomtatás koncepciójában, – hiszen az árak megfizethetőek, a minőség funkcionális alkatrészekhez is megfelelő – csupán segítséget kell adni a vásárláshoz és a megfelelő alkalmazáshoz a leendő 3D nyomtató üzemeltetőnek. Mióta 2009-ben lejártak az FDM 3D nyomtatási technológiát védő patent-ek, elég nehéz eligazodni a műanyagszálas 3D nyomtatók piacán. Hetente új típusok jelennek meg, azonban igazán kiemelkedő megoldások nincsenek, célszerű éppen ezért a jól bevált, kipróbált megoldások mellet letenni voksunkat. Mindegyik asztali 3D nyomtató igényel némi bötykölést és kalibrációt, egy eldugult düzni miatt pedig hiába hívnánk a tengerentúli forgalmazót technikai segítség reményében. A nagy kavalkádban való eligazodást szeretném segíteni majd a következő bejegyzésben, ahol igyekszem majd 10 pontban összefoglalni, mire is érdemes odafigyelni és mit kell megnézni 3D nyomtató vásárlás előtt. A közeljövőben lesz egy poszt az egyik kedvenc open-source 3D nyomtatómról is, amely amellett, hogy az egyik legolcsóbb 3d printer a piacon, néhány mozdulattal átalakítható egyszerű CNC gravírozó vagy csokinyomtató készülékké is. 🙂

 

About bonooobong

parametric | architecture

3 comments

  1. Visszajelzés: 3D Printing events in Budapest | Gigamax 3D Printing Technology

  2. Visszajelzés: 10 jó tanács 3D nyomtató vásárlásához | parametric | art

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: