Ez a nyár is a 3D nyomtatásról szólt…

Már egy ideje vége a nyárnak, és ezzel a nyári szünetnek is a parametric | art 3D nyomtatós blogon – újra rendszeresen jelentkezem majd 3D nyomtatással kapcsolatos bejegyzésekkel. A nyári hónapok is a 3D nyomtatás jegyében teltek, azonban dokumentálni nem volt idő, annyi volt a tennivaló. Szorosabbra fűződött a kapcsolat a GigamaX3D-vel is, a jövőben számos közös projektet láthattok majd a GigamaX3D-vel és a FabLab-bal is, valamint ősszel a Design Terminal szervezésében is több rendezvényen megjelenik majd a parametric | art 3D nyomtatás előadások vagy generatív 3d nyomtatási workshop-ok formájában.

 

spiral lamp by parametric | art

spiral lamp by parametric | art

A mai bejegyzésben igyekszem összefoglalni a nyári pörgést, hogy mik történtek kis hazánkban és egy kicsit messzebb a 3D nyomtatók piacán; szó lesz rendezvényekről, technológiai fejlesztésekről, új gépekről a piacon, és természetesen – egy kis kedvcsinálóként – a következő posztokban bemutatandó 3D nyomtatott generatív tervezési pojektekről is.

 

spiral lam,shade design by parametric | art

spiral lam,shade design by parametric | art

Időrendben az első nagy durranás nyár elején az idei Budapest 3D Printing Days volt, melyre már másodszorra nyert meghívást a parametric | art 3D nyomtatás, előadóként, kiállítóként, és a 3D nyomtatás tervezési verseny egyik résztvevőjeként is.

 

parametric | art X GigamaX3D booth at Budapest 3D Printing Days

parametric | art X GigamaX3D booth at Budapest 3D Printing Days

Fantasztikus volt! – így lehetne leginkább jellemezni a még júniusban véget ért Budapest 3D Printing Days rendezvényt a Design Terminalban. Minden nagyzolás nélkül a legprofibb közép-európai 3D nyomtatás csúcseseményen vehettek részt az érdeklődők és kiállítók, egy nem utolsósorban exkluzív helyszínen, a magyar főváros szívében.

 

free generative design and 3d printing workshop at Design Terminal Pavilon

free generative design and 3d printing workshop at Design Terminal Pavilon

Az idei már a második budapesti 3D nyomtató kiállítás volt, a tavalyi 2B3D Budapest 3D Printing Days sikere után az idei – alig hittük, hogy ez lehetséges – magasan überelte a tavalyit, mind a kiállítók sokszínűségében, mind a rendezvény helyszíneiben, mind az előadások és workshop-ok széles spektrumában. Idén már nem csupán a szép számú – és tavaly óta gombamód szaporodó – magyar vállalkozásokat és termékeiket igyekezett bemutatni, a kiállítótérben szomszédaink voltak cseh, lengyel és osztrák 3D nyomtatással foglalkozó cégek is.

 

3d printing contest entries

3d printing contest entries

Tavaly sem győztem dicsérni a fiatal szervezőcsapat munkáját, idén is kitettek magukért: a jóval nagyobb volumenű esemény vérprofin zajlott le, és egyáltalán nem volt olyan érzése a látogatóknak, mintha egy száraz, technológiaorientált szakmai kiállításon vettek volna részt. Mindenki talált az érdeklődésének megfelelő programot, legyen szó kisgyermekről, művészekről, barkácsolókról vagy teljesen laikusokról, akik csak most szerettek volna megismerkedni a 3D nyomtatás technológiájával, kezdve az otthoni illetve irodai használatra szánt FDM technológiát használó olcsó 3D nyomtatóktól kezdve a felhasználható alapanyagokon át egészen a professzionális, ipari felhasználásra szánt fotopolimeres vagy lézerszinterezéses 3D nyomtató gépóriásokig.

 

3d printed Mercedes prototype at Budapest 3D Printing Days

3d printed Mercedes prototype at Budapest 3D Printing Days

Külön öröm volt, hogy a szomszédos országokból érkező 3D nyomtatási cégekkel is sikerült jó barátságot kialakítani a 3 napos rendezvény alatt. Személyes kedvencem a cseh Akemake, akikkel mint kiderült, kölcsönösen követjük egymást évek óta a különböző közösségi oldalakon (3d printed tumblr, parametric | art twitter), itt végre személyesen is találkozhattunk . Tervezőjük szintén Grasshopper-rel készíti parametrikus 3d terveit, melyeket aztán a GigamaX3D által is forgalmazott Leapfrog Creatr Dual 3D nyomtató segítségével készítenek el.

 

JOYA - by Szilágyi Sapi |MOME| 3d printed and casted generative jewelry for the 3d printing competition

JOYA – by Szilágyi Sapi |MOME| 3d printed and casted generative jewelry for the 3d printing competition

A budapesti 3D nyomtatás csúcseseményhez kapcsolódóan megrendezésre került egy 3D nyomtatás tervezési verseny is, a szakmai zsűri 3 munkámat is az első 10-be juttatta, amelyért elismerő oklevelet is kaptam. Köszönöm nekik az elismerést, remélem egyre gyakrabban kerülnek majd megrendezésre itthon is 3D nyomtatással kapcsolatos pályázatok és versenyek, hiszen igazán gazdag volt a beadott pályázati anyag, rengeteg érdekes és értékes pályamű került bemutatásra, amelyeket közül a legjobbakat a kiállításon meg is tekinthették a látogatók.

 

at Leapfrog 3D Printers HQ in Holland

at Leapfrog 3D Printers HQ in Holland

Ekkoriban látogattuk meg a GigamaX3D-vel közösen a Holland Leapfrog 3D nyomtató gyártó cég főhadiszállását, hiszen a Gigamax immár hivatalos disztribútoruk let, és szerettük volna testközelből látni a jövőbeni fejlesztéseket és prototípusokat, amelyeket hamarosan itthon is elérhetővé szeretnénk tenni. Akkor még csak prototípusként működött, ami ma már megvásárolható: elsőként sikerült kipróbálnunk a Leapfrog Xeed professzionális 3D nyomtatót, amelyből az elsőt az országban már üzembe is helyeztük a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem GT3 tanszékének Knorr-Bremse Virtuális 3D laborjában. Emellett az elsők között készíthettünk képeket a legújabb masináról is, a Leapfrog Creatr HS 3D nyomtatóról, amely 5x-ös sebességre lesz képes az elődjéhez viszonyítva. Novembertől már raktárról lesz rendelhető az új 3D nyomtató, így nem kell már sokat várni rá.

 

The super light and fast extruder head of the Leapfrog HS 3D Printer

The super light and fast extruder head of the Leapfrog HS 3D Printer

Leapfrog Xeed- industrial grade 3D Printer for professional use

Leapfrog Xeed- industrial grade 3D Printer for professional use

 

Persze nem csak külföldön történtek 3D nyomtatással kapcsolatos előrelépések, itthon is változni látszik a helyzet, mégpedig az eddig leglassabban reagáló területen: az egyetemi oktatásban is. Annak ellenére, hogy az asztali 3D nyomtatók, amelyek a rapid prototípusgyártásban, egyedi tárgykészítésben a leghasznosabb és legköltséghatékonyabb eszközök már egy laptop áráért hazavihetők, viszonylag kis arányban kezdték el használni őket az oktatásban. Külföldön már az általános iskolák biológia laborjaiban is helyet kaptak az összeszerelhető 3D nyomtató készülékek, itthon jellemzően csak a drága, ipari gépeket vették meg eddig pályázati pénzekből, amelyeket aztán a drága üzemeltetési költségek miatt a hallgatók csak ritkán használhatnak. Kivételt képez ez alól a MOME Design Intézet és a Tárgyalkotó tanszék, ahol Lipóczki Ákos és Váró Péter vezetésével valami egészen klassz dolog van készülőben. A fiúk megálmodták a Digital Craft Lab projektet, melynek keretében a hallgatók nem csak, hogy megismerhetik, de szabadon használhatják is a digitális gyártási eljárásokat és új, digitális tervezési technikákat. Ezzel olyan tudást kaphatnak a kezükbe, amely elengedhetetlen egy 21. századi designer munkájához. A Digital Craft Lab pilot projektje a harmadéves tárgytervező évfolyam Add-to-cart jewelry munkái voltak, melynek keretében egyedi, perszonalizált ékszereket készítettek a hallgatók, amelyeket internetes felületen terveztek értékesíteni, és amelyek szinte kivétel nélkül 3D nyomtatókkal készültek. A munkákat a Varinex és GigamaX3D készítette el 3D nyomtatással, nagy részük szintén eredményesen szerepelt a Budapest 3D Printing Days-en lezajlott 3D nyomtatási tevrezési versenyen. Két kedvenc projektem Szilágyi Sapi és Szegő Kata munkája volt, akik nagyszerűen ötvözték és használták ki a generatív 3D tervezés és a 3D nyomtatás mint additív, rétegről rétegre történő gyártási eljárás nyújtotta lehetőségeket. A pilot projektjükről egy remek kisfilmet is készítettek, amelyben feltűnik a mi Leapfrog Creatr 3D nyomtató gépünk is munka közben. A videó Pető Anna munkája, érdemes végignézni, profi alkotásról van szó.

DIGITAL CRAFT LAB from petoanna.com on Vimeo.

Szeptember elején a belga Velleman cég hívott meg minket Ghent-be, hogy megmutassák a legújabb 3D nyomtatójukat, a novembertől kapható K8400 Vertex 3D nyomtatót. Az előző modell, a K8200 a világ egyik legnagyobb példányszámban eladott open-source 3D nyomtatója, itthon is 50-100közé tehető azok száma, akik a 3D Drag modellt használják. Népszerűsége az árának is köszönhető: körülbelül netto 170.000 Ft-ért már elvihető a 3D nyomtató KIT, amelyet egy hétvége alatt összeszerelhetünk a magyar nyelvű 800 oldalas útmutató alapján. Mivel mind a hardware mind a vezérlő szoftver open-source, így szabadon alakíthatjuk kedvenc masinánkat. A K8200-höz pékdául hamarosan itthon is kapható less egy upgrade-kit, amellyel egy 3D nyomtatott pótalkatrész és egy firmware frissítés után felsőmaróvá változtathatjuk a 3D nyomtató vázát, így egyszerűen, saját magunk készíthetünk például nyomtatott áramköröket, illetve faraghatunk domborművet puha fából vagy habszivacsból. Az új modell ennél is többet tud majd: 2 extruderes változat is érkezik majd belőle, amellyel könnyedén készíthetünk egy modellen belül különböző alapanyagokból vagy zínekből 3D nyomtatott tárgyakat, mindezt körülbelül fele annyi pénzért, mint bármelyik másik, nem open-source 3D nyomtatóval. Érdemes lesz tehát az ősz további részében is odafigyelni a GigamaX 3D nyomtató kínálatra, hiszen új típusok várhatóak.

 

posing with the K8200 3D Printer at VellemanHQ in Belgium

posing with the K8200 3D Printer at VellemanHQ in Belgium

Közben pedig itthon sem unatkoztunk: folyamatosan épül-szépül a GigamaX3D új zuglói bemutatóterme, amely amellett, hogy 3D nyomtató szalonként és bemutatóteremként működik, igyekszik majd igazi közösségi térré válni. Nyitott műhelyünkben a hozzáértők, akik már legalább egy parametric | art vagy GigamaX3D 3D nyomtatási workshop-on vagy tanfolyamon részt vettek, önkiszolgáló jelleggel is használhatják a 3D nyomtató gépparkunkat. A workshop teremben 6 db különböző típusú 3D nyomtató várja a kreatív elméket, hogy segítségükre lehessenek ötleteik megvalósításában. Szervezett tanfolyamok keretein belül igyekszünk majd minél több emberrel megismertetni a 3D nyomtatásban rejlő lehetőségeket és a perszonalizált gyártás előnyeit, emellett hivatalos Leapfrog, Flashforge és Velleman márkaszervíz is helyet kapott a komplexumban, ahonnan 3D nyomtatási kellékanyagokat és 3D nyomtató alkatrészeket is be lehet szerezni, természetesen raktárról. Ennek azért van jelentősége, mert sajnos a 3D nyomtató piacon a legggyengébb keresztmetszet a support. Mivel egy vizonylag kiforratlan és új technológiáról van szó, kiemelten fontos a megfelelő szervizháttér és a technikai háttértámogatás; akárhogy is szépítik a különböző gyártóvégek marketingesei, egyik készülék sem nevezhető plug&play eszköznek, egy egyszerű asztali 3D nyomtató üzemeltetése is szakértelmet kíván. Így teljesen igaznak tekinthető a lassan már közhellyé váló mondat, mely szerint egy 3D nyomtató annyira jó, amennyire magasfokú a műszaki háttérszolgáltatás és a szerviz. A vásárolt készülékeket üzembehelyezéssel együtt is kérhetik a vásárlók, sőt egy rögtönzött félnapos workshop-ot is ajándékba kapnak a drágább, profi használatra szánt 3D nyomtatók megrendelői. Hamarosan hivatalos megnyitóval ünnepeljük majd az új főhadiszállást, addig is íme néhány kép a folyamatosan változó falfestményekről és a stúdióról:

 

GigamaX3D 3D print studio Budapest

GigamaX3D 3D print studio Budapest

workshop by Dávid (FabLab) at GigamaX3D 3D print studio Budapest

workshop by Dávid (FabLab) at GigamaX3D 3D print studio Budapest

 

Végül egy kis büszkélkedéssel zárnám a mai bejegyzést: a napokban került ki a netre a General Electric nemzetközi reklámfilmje, amelyben központi szerepet kapott a 3D nyomtatás és a digitális technológia. A filmet Magyarországon forgatták, főszereplői pedig a mi 3D nyomtatóink. 🙂 Sőt, a szemfülesek az irodai jelenetben az asztalon felfedezhetnek jóhéhány általam tervezett 3D nyomtatott tárgyat is, emellett ott figyel egy Leapfrog Creatr és egy Velleman K8200 3D nyomtató is.

A forgatás 3 napon át zajlott, hajnaltól késő estig, de az eredmény azt hiszem magáért beszél. Vérpofi munka (mi mást várhatnánk egy akkora óriáscégtől, mint a GE), a kisfilm üzenetét pedig személyes ars poeticának is tekinti mind a parametric | art 3D nyomtatás, mind a GigamaX3D. A forgatás olyan jól sikerült, hogy a díszletként gyártott hatalmas design-asztal azóta a zuglói bemutatóterem dísze lett, sőt, azóta már egy másik projekten is együtt dolgoztunk a film készítőivel. Végre a saját bőrünkön is megtapasztalhattuk, milyen hasznos is tud lenni a 3D nyomtatás a filmiparban és a kellékgyártásban.


Mostantól újra bepörög majd a blog, de aki nem éri be a bejegyzések olvasgatásával, meghallgathatja ezen a héten, a Design Hét keretein belül egy rövid előadásomat a generatív tervezés és a 3D nyomtatás kapcsolatáról október 10-én délelőtt a Design Terminal konferenciatermében az Erzsébet téren. Aznap indul a GigamaX-ban az őszi 3D nyomtatás tanfolyam idény is, az első őszi workshop-ra viszont már hetekkel ezelőtt beteltek a helyek. A következő időpont valószínűleg október végén vagy november elején lesz esedékes. Október 17-én viszont egy hosszabb, 3 órás workshop-ot tartok majd a szintén a Design Terminal és az NIH által szervezett Innotrends rendezvényen. A generatív design én 3D nyomtatás workshop-on a részvétel ingyenes, a korlátozott férőhelyek miatt azonban regisztrációhoz kötött. Érdemes időben jelentkezni, hiszen a korábban tartott 3 Design Terminal-os workshop-omon is elég hamar elfogytak a szabad helyek. Jelentkezni az esemény eventbrite oldalán tudtok, segítségül pedig az alábbi bejegyzésben a linkre kattintva letölthetitek a 3D nyomtatás workshop-hoz szükséges generatív 3D tervezőeszközöket. Hamarosan új poszt következik, hiszen a parametrikus tervezés sem szünetelt a nyáron; elképzelhető, hogy a nem is olyan távoli jövőben már Dubai-ban is kaphatóak lesznek az egyedi tervezésű 3D nyomtatott lámpák és generatív 3D nyomtatott szobrok illetve dísztárgyak, ehhez kapcsolódóan pedig várhatóak újabb tutorial-ok és grasshopper oktatóanyagok is. Találkozzunk a Design Héten illetve az Innotrends-en! Peace;)

About bonooobong

parametric | architecture

3 comments

  1. Visszajelzés: 10 jó tanács 3D nyomtató vásárlásához | parametric | art

  2. Visszajelzés: 10 jó tanács 3D nyomtató vásárlásához | parametric | art

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: