Workshop: Generatív 3D modellezés 3D nyomtatásra

Építészek és dizájnerek egy új generációja matematikai algoritmusokkal fejez ki újfajta esztétikai minőségeket, legyen szó generatív látványelemekről, adatok megjelenítéséről avagy 3D nyomtatásra vagy egyéb digitális gyártási eljárásra történő parametrikus 3D modellezésről – a szálak a legtöbb esetben számításokon alapuló komputációs geometriákhoz vezetnek. A komputációs geometria összetett térbeli alakzatokat és esztétikai folyamatokat ír le matematikai algoritmusok formájában, egy futtatható programkóddal.

generative 3d design

© parametric | art

Amennyiben érdekelnek a parametrikusan generált formák és a digitális gyártási eljárások, tarts velünk az ingyenes workshopunkra június 6-án délelőtt a Design Terminal-ban az Erzsébet téren a második Budapest 3D Printing Days rendezvény keretein belül. A foglalkozás regisztrációhoz kötött, és mindenki számára ingyenes. A korlátozott létszám (25 fő) miatt érdemes időben jelentkezni, a tavalyi parametric | art 3D modellezés workshop-ra is hamar beteltek az üres férőhelyek. A rendezvény a legrangosabb közép-kelet-európai 3D nyomtatási csúcseseménynek ígérkezik, a 3 napos eseménysorozaton az iparág szakértőitől előadások, workshopok, kerekasztal-beszélgetések várják majd a közönséget, bemutatkozási lehetőséget kapnak a 3D nyomtatási szegmenshez tartozóinduló vállalkozások, valamint a régió 30 3D nyomtatással foglalkozó cége is kiállít majd.

© Design Terminal

© Design Terminal

A tavalyi, akkor még csak a hazai szcénát bemutató 3D nyomtatási rendezvénysorozat sikerén felbuzdulva a szervezők célja az idei Budapest 3D Printing Days koncepciójában nem titkoltan az, hogy országhatárokon átívelve hidat képezzen a közép-kelet-európai országok 3D nyomtatási közösségei között.

© Design Terminal

© Design Terminal

A három tematikus nap köré szervezett programsorozattal a szervezők a 3D nyomtatás legváltozatosabb alkalmazási területeit igyekeznek érinteni az otthoni felhasználásra szánt 3D nyomtatóktól kezdve a 3D nyomtatásnak az oktatásban betöltött szerepén keresztül a professzionális egészségügyi és ipari felhasználási területekig, mint a 3D nyomtatott fogászati technológiák illetve ékszerészeti 3D nyomtatók. A Design Terminal szervezőcsapata különleges programot hozott össze a szakmai közönségnek illetve azoknak, akik tudni akarják, hogyan is vághatnának bele a 3D nyomtatás világának felfedezésébe, hiszen az alkalmazási területek száma gyakorlatilag végtelen. Az előadásokon videókkal, képekkelés szövegesen is bemutatják majd Közép-Kelet-Európa múltbeli, jelenlegi és jövőbeli 3D nyomtatásban betöltött szerepét. A legjobb módja eme digitális eljárás megismerésének azonban működés közben, szemtől szembe megtapasztalni a folyamatot, így foglalkozások és workshopok keretein belül az érdeklődők közvetlenül is kipróbálhatják a 3D nyomtatási technológiákban rejlő lehetőségeket, és egy szélesebb képet kaphatnak arról, hol is tart 2014-ben a 3D nyomtatás Közép-Kelet-Európában és hogy mi várható a közeli jövőben.

© Design Terminal

© Design Terminal

Az eseményen megtalálható lesz 30 regionális kiállító, 6 workshop,  20 nál is több előadás 3 különböző helyszínen Budapest szívében. A hazai szereplők mellett a legtöbb kiállító az egykori Visegrádi Négyek országaiból érkezik, akárcsak a lengyel Zmorph. A kiállítástérben a cégek bemutatják 3D nyomtatással készült tárgyaikat, képző- és iparművészeti alkotásokon (úgymint 3D nyomtatott ékszerek, designtárgyak, kiegészítók) át orvosi implantátumokon keresztül az életnagyságú prototípusokig sokféle tárggyal találkozhatnak majd a látogatók.

 

© parametric | art

© parametric | art

A Budapest 3D Printing Days remek platform a 3D nyomtatási technológiát kutató szakemberek és befektetők találkozására is. A magyar fővárosban a fiatal kreatívok bemutathatják majd 3D nyomtatással kapcsolatos innovatív ötleteiket a szakmai zsűrinek, melynek tagjai között potenciális befektetők is ülnek majd. Az ismeretterjesztő programokon találkozhatnak majd a a cégek az újgenerációs tervezőkkel és technológusokkal, hogy megismerjék új terveiket. Mellettük azonban néhány a 3D nyomtatási szakterületen igazán nagy névnek számító előadő is tiszteletét teszi majd a Design Terminal-ban, úgymint Lakatos Márk a Formlabs-tól, aki előző cégét nemrég adta el a Dropbox-nak vagy Marcelo  Coelho, az MIT Media Lab-ból, aki korábban a Hyperform 4D Printing projekten dolgozott.

 

© parametric | art

© parametric | art

A rendezvény második napján, délelőtt a parametric | art generatív 3D modellezés 3D nyomtatásra workshop célja egy parametrikus geometria létrehozása lesz a Rhino, Grasshopper illetve Meshlab 3D-s tervezőeszközök segítségével, amelyet aztán a résztvevők az instructor útmutatásai alapján optimalizálni fognak a Netfabb Basic illetve Meshmixer szoftverek segítségével, hogy egyszerűen elkészíthető legyen akár egy olcsó open-source asztali 3D nyomtatón is. A résztvevők betekintést nyernek a parametrikus tervezés és algoritmusokkal történő generatív 3D modellezés módszertanába, valamint az újfajta tervezési eljárás építészeti, tárgytervezési, tájépítészeti, városépítészeti, divattervezési és ékszerészeti alkalmazásterületeire. A foglalkozáson résztvevőknek ajánlott némi 3D modellezési gyakorlat.

 

© parametric | art

© parametric | art

A résztvevők megismerkednek majd a generatív tervezés és parametrikus 3D modellezés alapjaival, éppen ezért különösen hasznos lehet építészek, szerkezettervezők, belsőépítészek számára, illetve mindazoknak, akik 3D-s CAD programokat használva szeretnének kísérletezni formákkal, amelyeket aztán el is készíthetek egy asztali 3D nyomtató készüléken. Kipróbálhatják a legkorszerűbb digitális 3D tervezési és 3D nyomtatási technológiákat és eszközöket, majd a 3 órás műhelymunka legjobban sikerült darabját el is készítjük a kiállított 3D nyomtatók egyikén.

 

© parametric | art

© parametric | art

A hallgatóságnak bevezetőként egyszerű példákkal bemutatják a NURBS és Mesh alapú modellezés alapjait, ami gyorsan átfordul majd algoritmikus tervezési technikák megismerésébe és ezeknek a digitális gyártáshoz és 3D nyomtatáshoz kötődő viszonyának tanulmányozásába. Végül egy kis ismertetőt is kapnak majd a jelenleg gyakran használatos tervezési algoritmusokról, azok működéséről és a tervezés-informatológia alapjairól is.

 

© parametric | art

© parametric | art

A foglalkozáson 3D modellezésre a Rhinoceros, Grasshopper és Meshlab szoftvereket fogjuk használni, az elkészült 3D modellek 3D nyomtatásra történő felkészítését pedig a Meshmixer, Printerface/Slic3r illetve Netfabb Basic eszközök segítségével fogjuk végrehajtani. Mindegyik 3D-s eszköznek létezik ingyenesen letölthető próbaverziója, többségük pedig teljesen ingyenes vagy nyílt forráskódú.

Rhinoceros

Screen Shot 2014-05-17 at 19.48.11A Rhinoceros egy a 3D gyártási technológiákban is gyakorta használt professzionális 3D modellező eszköz, mégpedig könnyedén elsajátítható működése, felhasználóbarát NURBS-modellező felülete és jók működő CAM-rendszer támogatása miatt.
(letöltési link)

 

 

Grasshopper

screen-shot-2013-03-15-at-4-56-19-pmA Grasshopper egy rendkívül hasznos plug-in, al Rhino-nak egy saját kiegészítője amellyelösszetett parametrikus formákat hozhatunk létre mindenfajta programozási ismeret nélkül. Egyre növekvő népszerűségnek örvend az építészek és dizájnerek körében, ugyanis bonyolult matematikai összefüggésekkel tudnak vele könnyedén 3D geometriákat modellezni.
(letöltési link)

 

Meshlab

Screen Shot 2014-05-12 at 18.58.21A MeshLab egy ingynes és open-source bővíthető rendszer, amellyel könnyedén szerkeszthetőek és javíthatőak a háromszegekből álló felülethálók.
Az eszköz kiválóan alkalmas a nagyobb mérető pontfelhők kezelésére, amelyek a 3D scannelésből származnak. Számos hasznos eszközzel rendelkezik, amellyek foltozhatjuk, tisztíthatjuk, javíthatjuk mesh felülethálóinkat.
(letöltési link)

 

Meshmixer

screen-shot-2013-08-05-at-2-16-17-pmAz Autodesk Meshmixer egy ingyenes 3d modellező eszköz, amellyel különösebb szakártelem nélkül hozhatunk létre 3D nyomtatható objektumokat, illetve generálhatunk egyedi, fatartó-szerkezetű támaszokat a 3D nyomtatás előtt.
(letöltési link)

 

 

Netfabb

Screen Shot 2014-05-14 at 13.28.29A Netfabb csomag Basic változata egy ingyenes eszköz .stl formátumú 3D-s fájlok kezelésére. Az ingyenes változat is tartalmaz stl vizsgáló és javító algoritmusokat, mérési és minőségellenőrzési funkciókat. Rendkívül hatékonyan lehet vele nagy méretű modelleket darabolni és felkészíteni a 3D nyomatásra.

(letöltési link)

 

Slic3r

screen-shot-2013-08-05-at-2-28-54-pmA Slic3r az az eszköz, amelynek segítségével 3D modellünkből a 3D nyomatónkat vezérlő utasításokat tudjuk előállítani. A szoftver először vízszintes rétegek mentén felszeleteli a modellt, majd kitölti őket és legenrálja a szerszám útvnalát, valamint kiszámítja a szükséges alapanyagot a 3D nyomtatáshoz.
(letöltési link)

 

 

Pronterface/Repetier

Screen Shot 2014-04-17 at 15.58.58A Pronterface és a Repetier ingyenes vezérlő programok RepRap típusú open-source 3D nyomtatók vezérléséhez. A Pronterface (és a Printrun) tisztán python alapú 3D nyomtató host program, amely ezáltal teljesen open-source. Ha már van egy 3D nyomtatód, ki kell szolgálni adattal. Miután a Slic3r felszeletelte a modellt, a host program küldi a g-code parancssorokat a nyomtatóra.
(letöltési link)

 

A résztvevőknek saját laptopot kell hozniuk, melyre előzetesen telepítették a szükséges szoftvereket. A részvétel ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött. ITT REGISZTRÁLHAT! Találkozzunk jövő héten a Budapest 3D Printing Days-en!

 

About bonooobong

parametric | architecture

6 comments

  1. Visszajelzés: 3D nyomtatás a Design Terminal-ban | parametric | art

  2. Visszajelzés: Halloween dekoráció 3D nyomtatással | parametric | art

  3. Visszajelzés: Budapest 3D Printing Days exhibitor application and 3d print design contest | 3dfizz – a great 3D print community

  4. Visszajelzés: 3D nyomtatott karácsonyfadíszek | andrea_shepherd

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: