3D nyomtatási tervezési verseny

Amióta az utóbbi néhány évben a 3D nyomtatás szélesebb körben is kezd elterjedni, egyre gyakrabban írnak ki a különböző asztali 3D nyomtató gyártó illetve 3D nyomtatható modellek tervezésével foglalkozó cégek pályázatokat és versenyeket, amelynek tárgya speciálisan 3D nyomtatásra, az additív gyártási eljárásra tervezett objektumok voltak.

 

design by parametric | art

design by parametric | art

Eddig csak külföldi vonatkozású illetve nemzetközi versenyeket láttam, néhányon indultam is, több-kevesebb eredménnyel. A mai bejegyzésben be is fogok mutatni néhány korábbi nemzetközi pályázatra készült munkát, demonstrálandó, mekkora léptékben érdemes gondolkodni egy ilyen pályamunka elkészítése esetén. Ahogyan az a mostani pályázati kiírásból is kiderül, kisebb léptékű, 10 ill. 20 cm-s modellekben érdemes gondolkodni, hogy ne csak különleges és drága ipari 3D nyomtatókkal, illetve nagyformátumú FDM 3D nyomtatóval lehessen megvalósítani a terveket.

 

design by parametric | art

design by parametric | art

A mai bejegyzés apropopója azonban az, hogy idén először megrendezésre került egy kizárólag magyarok száámára szervezett 3D nyomtatási pályázat is. Ugyan kicsit késve szólok, hiszen a pályáuzatok leadási határideje holnap lesz, ahhoz talán még időben, hogy korábbi modelljeitekből a legjobbakat kiválogatva, néhányat Ti is benevezzetek a Budapest 3D Printing Days rendezvényhez kapcsolódó 3D nyomtatható modellek tervezési versenyére (link).

 

image by Design Terminal

image by Design Terminal

Az esemény oldaláról bemásoltam a pályázati felhívást és a részletes leírást, ha csak 3D nyomtatott designtárgyak képeit jöttél nézegetni, a bejegyzés második felében néhány régebbi és friss munkám és 3D nyomtatással készült dísztárgy képei várnak majd; ezek nagy része hasonló pályázatra készült, otthoni használatra szánt elérhető árú 3D nyomtatóval, néhány esetben azonban professzionális gépek is részt vettek a prototípusgyártásban.

 

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

 

A Design Terminal, a Budapest 3D Printing Days 2014 rendezvény keretén belül nyilvános pályázatot hirdet meg a Varinex Zrt. és a Freedee Printing Kft. közreműködésével. A pályázat célja a 3D nyomtatási technológiával készíthető tárgyak bemutatása, és tervezőinek elismerése.

Pályázni minden olyan tervvel lehet, amely 3 évnél nem régebbi és más személy szerzői- és iparjogvédelmi jogait nem sérti.

PÁLYÁZATI FELTÉTELEK

A pályázatot olyan természetes vagy jogi személy, illetve jogi személyiség nélküli gazdasági társaság nyújthatja be, amelynek lakóhelye, vagy székhelye Magyarország területén van. A pályázat benyújtásához a következő dokumentáció szükséges:

 

• Kitöltött Jelentkezési űrlap
• Az űrlapon keresztül az alábbi fájlok feltöltése:
• a termék tervéről készült forgatható 3D PDF fájl
• a termék 3D-s CAD modellje*
• a termékről szóló maximum A3-as méretű poszter, amely tartalmazza a termék maximum 1 oldalas leírását, tulajdonságait 2-3 jellegzetes képpel illusztrálva.

 

*Elfogadható fájl formátumok: IGES (.igs), STEP (.stp), Parasolid ( .x_t) és (.x_b) STL (.stl), 3D DWG (.dwg), .CATPart, .3ds, .3dm, SAT, Solidworks (.prt)

 

A pályázati dokumentáció kizárólag elektronikus úton nyújtható be.

Egy pályázó több pályázatot is benyújthat.

Pályázni minden olyan tervvel lehet, amely 3 évnél nem régebbi és más személy szerzői- és iparjogvédelmi jogait nem sérti. A szerzői- és tulajdonjog megoszlásról a pályázónak a jelentkezési lapon kell nyilatkoznia.

A tervek 2 mm-nél vékonyabb falvastagsággal bíró modellrészeket ne tartalmazzanak. Érvénytelen a pályázat, amennyiben a feltételeknek nem felel meg, hiányos a mellékelt dokumentáció, vagy határidőn túl érkezik be.

 

A pályázatok beadási határideje: 2014. május 20.

 

Amennyiben kész, 3D-ben kinyomtatott tárgyat szeretne beadni, kérjük, küldje a Varinex Zrt. címére: 1141 Budapest, Kőszeg u. 4. További kérdéseivel kapcsolatban írjon a competition@varinex.hu email címre vagy hívja a 06-30-639-1204 számot.

 

PÁLYÁZATI KATEGÓRIÁK

 

A pályázók két kategóriában indulhatnak:

 

1.         Otthoni 3D nyomtatóval készíthető tárgyak 3D-s terve
Preferált a 10 x 10 x 10 cm-es méret alkalmazása.

 

2.         Ipari 3D nyomtatóval készíthető tárgyak 3D-s terve
Preferált a 20 x 20 x 20 cm-es méret alkalmazása.

 

ÉRTÉKELÉS

 

Az értékelés egy fordulóban történik. A bírálóbizottság a beérkezett tervek és a részletes dokumentáció alapján dönt a díjak és oklevelek odaítéléséről. A bírálóbizottság döntését egyszerű szótöbbséggel hozza, szavazategyenlőség esetén az elnök szavazata dönt. A döntéssel szemben jogorvoslatnak helye nincs.

 

ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTOK

 

A Bírálóbizottság olyan terveket preferál, amelyeket lehetőleg csak rétegről-rétegre építkező 3D nyomtatási technológiával lehet előállítani. Szempont lesz az újszerűség, eredetiség és formai minőség érvényesülése.

 

A BÍRÁLÓBIZOTTSÁG TAGJAI

 

Dr. Bendzsel Miklós, a Magyar Iparművészeti Egyetem címzetes egyetemi tanára, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke – a bírálóbizottság elnöke
Koós Pál DLA, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem egyetemi docense, a Formatervező Tanszék tanszékvezetője
Szemerey Samu, építész, urbanista, a Kortárs Építészeti Központ alapító tagja és kurátora, a Design Terminal munkatársa
Falk György, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem címzetes egyetemi docense, a Varinex Zrt. 3D nyomtatás üzletágának igazgatója
Simó György, a Freedee Printing Kft. ügyvezető igazgatója
Dr. Kovács József Gábor, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egyetemi docense, Polimertechnika Tanszék
Varga András, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egyetemi tanársegéde,_Gép- és Terméktervezés Tanszék

 

KÖZÖNSÉGSZAVAZAT

 

A beérkező pályaműveket értékelésre elérhetővé tesszük a nagyközönség számára is. A Budapest 3D Printing Days Facebook oldalán lehetőség nyílik a pályázatok megtekintésére és a Tetszik/Like gombra kattintva a szavazat leadására május 30-án 17 óráig.  A legtöbb szavazatot elérő pályamű közönségdíjban részesül.

 

DÍJAZÁS

 

A pályaművek közül a legjobbakat – maximum tízet – és a közönségdíjas modellt a Varinex Zrt. és a Freedee Printing Kft. kinyomtatja 3D-ben, fenntartva a jogot a nagyméretű tervek arányos lekicsinyítésére.

A kinyomtatott modelleket a tervező megnevezésével együtt a Design Terminal kiállítja a Budapest 3D Printing Days 2014 rendezvényen június 5-7-ig. A díjazott tervezők oklevélben részesülnek.

A két kategória és a közönségszavazat 1. helyezettjének fődíja egy-egy Prestigio tablet. A Bírálóbizottság által legkiemelkedőbbnek tartott terv elnyeri a White Cube díjat.

Eredményhirdetés és díjátadás: 2014. június 5-7. Budapest 3D Printing Days 2014. Akvárium Klub, 1051 Budapest, Erzsébet tér.

 

design by parametric | art

design by parametric | art

Szóval a határidő a nyakunkon van, ha még nem küldtetek be pályamunkát, holnapig még megtehetitek. Én is most kezdek majd el szelektálni, melyik 3D-s tervet illetve 3D nyomtatott tárgyat nevezzem a versenyre.

 

Ahogy a bejegyzés elején ígértem, jöjjön tehát néhány korábbi munkám, amelyek különböző 3D nyomtatási pályázatokra készültek.

 

Néhány hete értek véget a húsvéti ünnepek, a tavalyi és az idei évben is terveztem néhány szezonális 3D nyomtatott ajándék- illetve dísztárgyat, amelyek a húsvéti dekoráció elemei is lehetnek. Aki az elejétől fogva követi a parametric | art 3D nyomtatás blogot, már találkozhatott Grasshopper-rel tervezett generatív 3D nyomtatott húsvéti tojások bemutatásával, az erről szóló bejegyzésben részletesen, tutorial formájában le is írtam a tervezés menetét, a 3D nyomtatható tervfájlok pedig letölthetőek a parametric | art (bonooobong) Thingiverse profiljáról, ha esetleg Ti is ki szeretnétek nyomtatni saját 3D nyomtatótokon.

 

photo by parametric | art

photo by parametric | art

Az ingyenesen letölthető 3D nyomtatható modellek váratlan népszerűségnek örvendtek a felhasználók körében, és számos 3D nyomtató guru kinyomtatta őket az Egyesült Királyságtól New York-on át egészen a Fülöp-szigetekig. Ezekből szemezgettem a következő képeken.
Az első képen egy Form1 3D nyomtató készítette el a rácsostartó szerkezetű tojást, a projekt érdekessége, hogy az amúgy is vékonyka szerkezetet lekicsinyítve, mindössze 3cm magassában készült el a modell, a legvékonyabb rudak pedig nem egészen fél mm vastagságúak. Ilyesmire egy FDM technológiát használó 3D nyomtató sosem lesz képes, ezért is érdekes, mire is képes egy olcsóbb SLA vagy DLP készülék.

photo by @Raygduncan from Thingiverse

photo by @Raygduncan from Thingiverse

photo by @Raygduncan from Thingiverse

photo by @Raygduncan from Thingiverse

 

 

A másik, lekerekített ornamentikával díszített 3D modell a Makerbot 3D nyomtató gyártó tetszését is elnyerte, olyannyira, hogy a New York Greenwich városrészben található üzletük és bemutatótermük kirakatát az én tervem alapján készült színes 3D nyomtatott húsvéti tojásokkal díszítették. Külön köszönet nekik, hogy a kirakat alján egy tábla utalt a terv forrására is. Végre valaki helyesen alkalmazza a CreativeCommons-Non-Commercial-ShareAlike-Attribution licenszet.

 

photo by Makerbot Industries

photo by Makerbot Industries

 

És akkor itt egy ellenpélda: az EnvisionTEC angol professzionális fogászati és ékszerészeti felhasználásra szánt 3D nyomtató gyártó cég is úgy döntött, az én terveimmel demonstrálják, mire is képes a legújabb, méregdrága DLP nyomtatójuk. (Amely akár 5 mikronos (!) felbontásra is képes). A probléma csak ott volt, hogy elfelejtettek megkérdezni, felhasználhatják-e kereskedelmi célokra is a tervemet, ráadásul megfeledkeztek arról, hogy legalább jelezzék, ki volt a tervező. Amikor némi attribúció után érdeklődtem, a marketinges munkatársuk, akivel leveleztem, közölte, hogy ezt ők tervezték házon belül. Válaszként megkapta az egy évvel ezelőtti posztomat a tervezésről, valamint az eredeti terveket, ezután sűrű bocsánatkéréssek közepette helyesbített, csak már túl késő volt ahhoz, hogy a rossz szájíz elmúljon. A 3D nyomtató gépeik viszont tényleg fantasztikusak, ahogyan az a fotókon is látszik.

photo by EnvisionTEC

photo by EnvisionTEC

photo by EnvisionTEC

photo by EnvisionTEC

 

 

A 3D nyomtatott húsvéti tojásoknál maradva idén is terveztem egyet, mégpedig a CG trader által kiírt húsvéti témájú 3D nyomtatási pályázatára. Ezek is Grasshopper-rel illetve Rhino-val készültek, a tojás felületet ebben az esetben szalagokra szabdaltam, amelyekt enyhén megcsavarva a függőleges tengely körül a geometria középpontja felé extrudálva olyan hatást lehetett elérni, mintha belőlről nőttek volna ki a héjdarabok. Ez a modell a GigamaX3D tetszését nyerte el, olyannyira, hogy húsvéti üdvözlő posztjukban is megosztották, ráadásul ajándékként kaptam az új, arany színű fényáteresztő PLA 3D nyomtató filamentjükből, amelyből – a fehér PLA mellett – ki is nyomtattam a modellt, a képen látható eredménnyel.

photo by GigamaX3D

photo by GigamaX3D

 

Hamarosan érkezik még a tavalyihoz hasonló, a tervezés menetét bemutató tutorial is, ezúttal néhány generatív 3D nyomtatott karkötő és ékszer formájában, amelyeket lehet, hogy el is küldök még ma a Design Terminal által kiírt 3D nyomtatási pályázatra. Ti se hagyjátok ki a lehetőséget, hiszen – amennyiben nincs saját 3D nyomtatótok – a legjobb 10 pályaművet ki is fogják nyomtatni, ráadásul a legjobbak egy táblagépet is hazavihetnek nyereményül a Budapest 3D Printing Days rendezvényen tartandó eredményhirdetésen.

About bonooobong

parametric | architecture

3 comments

  1. Visszajelzés: Ez a nyár is a 3D nyomtatásról szólt… | parametric | art

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: