3D nyomtatás a Construma-n

Néhány héttel ezelőtt ért véget Magyarország és a régió legnagyobb építészeti szakkiállítása, a Construma. A Hungexpo által szervezett kiállítás továbbra is őrzi vezető pozícióját: nem csak a hazai legnagyobb építőipari szakkiállítás, hanem egyúttal a régió vezető kiállatásai között tartják számon.
A piaci igények változása mentén a kiállítás korábbi struktúráját jelentősen továbbfejlesztették, így 2013 óta már új koncepció mentén felépített építőipari-épületgépészeti-településfejlesztési kiállítási csokor várta az építőipari területek szerepelőit, melynek meghatározó zászlóshajója az áprilisban megrendezett kiállítás és vásár.

DSC_0259

Az építőipar legrangosabb és legnagyobb hazai fóruma a színvonalas kísérőprogramok mellett az idei évben számos újdonságot is kínált a résztvevőknek, idén először a belsőépítészeti és lakberendezési pavilon közepén 3D nyomtatókkal is találkozhattak az arra járók. Az OtthonDesign részlegen, a G pavilonban volt a GigamaX3D standja is, a kiállított vitrinekben pedig számos parametric | art 3D nyomtatott lámpa illetve dísztárgy és ékszer kapott helyet. Természetesen 3D nyomtatással készült építészeti makettek is szerepeltek a kiállított tárgyak között, emellett a látogatók működés közben is megtekinthettek számos 3D nyomtató készüléket a legolcsóbbaktól egészen a már-már professzionális felhasználásra szánt komolyabb 3D nyomtatókig.

DSC_0260

Az 5 napos kiállítás első néhány napja a szakmai közönségnek szólt, láthatóan ezen a napon volt nagyobb a tömeg is, a hétvégi ún. családi napon – vélhetően a vasárnapi országgyűlési választások miatt is – már szerényebb számban érkeztek az emberek. Itt is bebizonyosodott, hogy a 3D nyomtatók egyfajta mágnesként vonzzák az érdeklődő tekinteteket, hiszen egyelőre elég kevesen mondhatják el magukról, hogy testközelből láttak már valamilyen 3D nyomtatással készült tárgyat, vagy akár magát a működő 3D nyomtatót. Az érdeklődés- ahogyan az a fényképeken is látszik – hatalmas volt, gyakorlatilag levegőt venni sem volt időnk a pult mögött, úgy bombáztak minket az építészek/építőipari szakemberek kérdéseikkel.

gigak2

Egészen szembetűnő volt, mennyire más egy zömmel szakemberekből, mérnökökből álló közönség. Az egyik legklasszabb dolog a 3D nyomtatásban, hogy viszonylag gyorsan vált elérhetővé és megfizethetővé a nagyközönség számára is, és mivel egy teljesen új dologról van szó, ahány ember, annyi lehetőséget lát benne. Van, aki számára felbecsülhetetlen, ha saját maga el tud készíteni műanyagból alkatrészeket, fogaskerekeket, háztartási műanyag eszközöket; mások a teljesen egyedi, perszonalizált tárgykultúra elterjedését látják benne, és akadnak, akik a 3D nyomtatás és 3D modellezés szélesebb körben való elterjedését is a művészet és a design demokratizálódásának tudják be.

DSC_0256

Egyre valószínűbbnek tűnik, hogy az elérhető árú 3D nyomtatók megjelenésével és az egyre felhasználóbarátabb és könnyen elsajátítható ingyenes 3D modellező eszközök elterjedésével a tárgytervezésben is elmosódnak a határok egy tárgy tervezőjé és használója között. Korábban differenciáltabb volt szinte mindegyik terület, a zenekészítés is például egy szűk réteg sajátja volt (a hangszeres zenészeké), a közönség pedig megvásárolhatta és hallgathatta a lemezeket. Az számítógépek és az elektronikus zene elterjedésével ahhoz, hogy valaki saját zenét készíthessen, már nem kellett évekig zeneiskolába járni és gyakorolni a hangszeres játékot, elég volt feltelepíteni a gépre egy virtuális stúdió környezetet, és egy közepes hangkártyával már bárki saját zenét írhatott. Hasonló volt a helyzet a megfizethető, digitális tükörreflexes fényképezőgépek elterjedésével is: nem kellett már profi fotográfusnak lenni ahhoz, hogy valaki egy jó pillnatban készítsen egy jó képet. Sokan teljesen jogosan meg is kérdőjelezik ennek a folyamatnak a hatását, hiszen a felhígult pályán megjelennek jellegtelen munkák is, azonban mindig a közönség dönt, hamar szelektálódik a mezőny. Ahogyan az első szövegszerkesztő programok megjelentek a személyi számítógépekre, egyidőben megjelentek az önjelölt grafikusok és kiadványszerkesztők is, sok esetben elég gyenge eredménnyel. Azonban a digitális eszközök és az alkalmazott művészetek demokratizálódása rengeteg tehetséges embernek adott lehetőséget arra, hogy megmutassa tudását anélkül, hogy súlyos pénzeket kellene költenie profi felszerelésre.

DSC_0257

Azt, hogy a 3D nyomtatás elterjedésével kapcsolatban sem lesz ez másként, mi sem igazolja jobban, mint a gombamód szaporodó 3D nyomtatott ékszerek, egyedi kiegészítők, 3D nyomtatással készült művészeti alkotások, 3D nyomtatott viselhető darabok, vagy éppen a házilag készült 3D nyomtatott művégtagok. Egyre növekszik az ún. ‘maker’ közösség, akik- többnyire open-source RepRap 3D nyomtatók segítségével – saját maguk tervezik és gyártják műanyag kütyüiket, amiket aztán mások számára is ingyenesen hozzáférhetővé tesznek pontos leírások és digitális 3D tervfájlok formájában.

DSC_0258

A 2014-es Construma-n is valószínűleg ennek volt köszönhető az a hatalmas siker, amit a GigamaX3D standja aratott a kiállított parametric | art 3D nyomtatott tárgyakkal és lámpákkal, illetve a 3 különböző típusú, folyamatosan működő asztali 3D nyomtató készülékkel. Voltak, akik óráról órára visszatértek a standhoz, hogy lássák, mennyit haladt a 3D nyomtatás ennyi idő alatt. A Leapfrog Creatr 2 extruderes 3D nyomtató óránként elkészült egy-egy játékfigurával, amit az arra járó gyerekek nagy örömére ki is osztottak, így sokan vihettek haza 3D nyomtatott ajándéktárgyat a kiállításról.

 

A legtöbben az árak láttán kapták fel a fejüket: a látogatók nagy része hallott már a 3D nyomtatásról, viszont álmában sem gondolta volna, hogy egy teljesen átlagos magyarorországi havi fizetésért már beszerezhetnek maguknak open-source 3D nyomtatókat, amellyel 20 x 20 x 20 cm-es tárgyakat is képesek maguknak készíteni 200 mikronos felbontásban, mindössze 10 Ft/g-os alapanyagköltségen. Szó sincs tehát arról, hogy a technológia valami szűk elit kiváltsága lenne, a kiállításon is bemutatott Velleman (3D Drag) K8200 3D nyomtató már tényleg egy olcsóbb laptop árának megfelelő összegért vihető volt. Nem véletlen, hogy ez a modell a különböző Mendel és Prusa RepRap modellek után a világ 2. legnépszerűbb 3D nyomtatója, kategóriájában egyedülállóan nagy építőtérfogattal rendelkezik, és mind a hardver, mind a szoftver nyílt rendszerű.

DSC_0445

Komolyabb gépek is bemutatásra kerültek a Construma-n, a GigamaX3D stand közepén kapott helyet a Flashforge Dreamer 3D nyomtató is, amely egyelőre sehol a világon nincs még kereskedelmi forgalomban, mi is csak tesztelésre kaptunk belőle egy prototípust, amely azonban elég meggyőző eredményeket produkált, így ha minden jól megy, júniustól már megvásárolható lesz Magyarországon is a remek kis gépezet. Első ránézésre egy mikrohulláú sütő benyomását kelti a masina, amely a Makerbot Replicator I. alapjaira épült hasonlóan a korábbi Creator modellekhez, itt azonban már túlléptek az open-source hacker-maker közösség számára épített készülékekeken, és egy iroda-kompatibilis, teljesen felhasználóbarát (viszont már korántsem open-source) 3D nyomtatót hoztak össze a kínai fejlesztők. A készülék egyszerre 2 anyaggal vagy színnel képes nyomtatni, teljesen temperált a munkaterülete, így HIPS és ABS 3D nyomtató alapanyagokkal is vidáman lehet vele dolgozni anélkül, hogy a lehűlés miatti deformációtól tartan kellene, hála a gyorsan fűthető munkalapnak. Ez a legolcsóbb 3D nyomtató, amely már rendelkezik wifi-s adatátvitellel, 100 mikronos felbontásra képes, érintőkijelzős vezérlőpanelének köszönhetően pedig gyerekjáték a kezelése is.

DSC_0166

Akadtak a kiállításon olyanok is, akiket meg kellett győzni  3D nyomtatásban rejlő lehetőségekről, ezt bizonyítandó, a reggeli órákban gyorsan terveztünk gyorsan egy teljesen egyedi telefontokot, amelyet aztán a Flashforge Dreamer 3D nyomtató körülbelül fél óra alatt el is készített. Ezek után nem kellett bizonygatni többet, hogy mire jó egy asztali 3D nyomtató, hiszen 1 óra leforgása alatt (beleértve a 3D tervezést és a 3D nyomtatást is) egy ötletből máris használható, egyedi tárgy vált valóra, körülbelül 150 Ft-nyi ABS 3D nyomtató filament felhasználásával. Ha árban versenyezni is tudna ezzel egy távolkekeleti tömeggyártott műanyag telefontok, sebességben és egyediségben semmiképpen sem. A telefontok gazdája annyira megörült 3D nyomtatott ajándékának, hogy készített az egészről egy remek kis videót.

http://instagram.com/p/mcww6DBPFC/

 

DSC_0262

Természetesen a Leapfrog Creatr is bemutatkozott, egyelőre csak a kisebbik modell került ki a Hungexpo-ra, a Creatr XL felső kategóriás 3D nyomtató az óriási 23 x 27 x 60 cm-es építőtérfogatával illetve a professzionális felhasználásra szánt Xeed csak virtuálisan volt jelen a Construma-n. A 2 extruderes gépekkel olyan geometriák is elkészíthetőek, amelyek egy extruderes támasznyomtatással lehetetlenek lennének: a vízoldható PVA támaszanyagnak köszönhetően a support-ok még az elérhetetlen helyekről is játszi könnyedséggel kimoshatóak langyos csapvíz segítségével.

DSC_0255

Szinte kivétel nélkül építészeti modellek 3D nyomtatására szerették volna felhasználni a szakmai érdeklődők a kiállított gépeket, és gyorsan meg is győződtek a 3D nyomtató vásárlásának gazdaságossági okairól is: nagyjából 2 db cipősdoboz méretű épületmakett 3D nyomtatása során már visszahozza a gép az árát összehasonlítva a bérnyomtatás jelenleg még elég magas árával. (Természetesen nem egyforma eljárásokral gondolok, építészeti modellek esetében azonban általában elegendő a 100-200 mikronos felbontás.) Nem is beszélve arról, hogy az olcsó és sokféle 3D nyomtatási alapanyagnak hála a nyílt rendszerű gépek olyan feladatokat is képesek elvégezni, amelyek a sokkal drágább, bonyolultabb, ám zárt rendszerű gépek számára lehetetlenek lennének.

DSC_0254

Amennyiben valakinek nem sikerült kijutni a Construma-ra, de szeretné testközelből megnézni ezeket a gépeket, megteheti a GigamaX3D bemutatótermében Zuglóban, illetve mindenképpen látogasson el június elején a Design Terminalba, ahol a Budapest 3D Printing Days rendezvény keretein belül mind a parametric | art, mind GigamaX3D kiállítása megtekinthető lesz, illetve érdekes előadásokon és workshop-okon is részt vehettek. Ráadásásul – bár ez egyelőre még titok – júniusban a tervek szerint megnyitja kapuit Magyarország első közösségi 3D nyomtatási stúdiója is, ahol amellett, hogy bárki kinyomtathatja 3D-s fájljait a rendelkezésre álló egyszerűbb és professzionális 3D nyomtatók valamelyikén, még oktatásokon, workshop-okon is részt vehet majd, illetve egy kávé elkortyolgatása mellett megvárhatja, amíg elkészül a 3D nyomtatott modellje, vagy addig megnézheti, mások mit csinálnak. A stúdió nyitott műhelye lehetőséget biztosít majd hallgatóknak és barkácskedvű ‘maker’-eknek is projektjeik kivitelezéséhez, hogy minél szélesebb rétegek számára elérhető legyen a 3D nyomtatás ezen megfizethető technológiája.

 

 

About bonooobong

parametric | architecture

One comment

  1. Visszajelzés: Introducing GigamaX 3D Printing Technology | Gigamax 3D Printing Technology

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: