Új asztali 3D nyomtatók a CES-en

Alig telt el pár nap, hogy alaposan elemeztem az asztali 3D nyomtató piacot, a két legnagyobb cég tegnap hatalmas újításokkal állt elő a Las Vegas-i CES-en: mind a Makerbot mind a Cube teljesen új termékpalettával mutatkozott be az amerikai szórakoztatóelektronikai vásáron. Ebből is látszik, hogy a piac nagyon pörög; nem elég, hogy sorra jelennek meg az otthoni készülékek, a korábbi úttörőknek és piacvezetőknek lépést kell tartaniuk a feszített tempóval, hiszen az újak jelentősen olcsóbban kínálják termékeiket.

A korábbi bejegyzésekből kiderült, hogy a Makerbot Replicator és a 3D Systems Cube 3D nyomtatói a legnépszerűbbek a világon: noha nem ezek a legolcsóbb gépek, mégis mögöttük állnak a legkomolyabb fejlesztések. A Makerbot cég az open-source szcénából érkezett, a Replicator1, Cupcake és Thing-O-Matic modellek még teljesen open-source alapúak voltak. Aztán a Brooklyn-i cég szakított a közösséggel, és a Replicator2 már saját fejlesztésű, zárt vezérlővel érkezett. Ekkor még örülni lehetett – habár néhány hackert magukra haragítottak – mert jobb hardver és szoftver került a gépbe. Aztán jött az újabb mérföldkő a cég történelmében: tavaly nyáron a professzionális 3D nyomtató cég, a Stratasys felvásárolta az addigra nagy népszerűségnek örvendő Makerbot-ot. Itt már többen a fejükhöz kaptak, a Stratasys ugyanis nem a vásárlóbarát árképzéséről híres. Reményre adott okot azonban, hogy az olcsóbb gépekbe is bekerül majd néhány a Stratasys professzionális 3D nyomtatási fejlesztéseiből. Ennek gyümölcsét mutatták be a CES-en: a ReplicatorMini, a ReplicatorZ18 és a Replicator (5. generáció) az otthoni, irodai és professzionális szegmenst célozta meg, mindenki döntse majd el maga, mekkora sikerrel.

repminiA ReplicatorMini 2014 tavaszától lesz kapható, ezzel az elérhető árú 3D nyomtatók piacának also részére akarnak betörni. A kis gép pontosan akkora tárgyakat tud nyomtatni, mint open-source elődeje, a Cupcake: 10x10x12.5cm3-es tárgyak készíthetőek vele, legjobb esetben is 200 mikronos felbontásban. A készülék egyetlen nyomtatófejjel rendelkezik, a 3D nyomtató filament tekercset a készülék besejében kell elhelyezni. (Azért, hogy csak a Makerbot által forgalmazott tekercs passzoljon bele.) A kamra temperált, aminek nincs sok haszna, mivel csak PLA-val való 3D nyomtatásra képes, hiszen nem fűthető a munkalap. Viszont automatikusan beszintezi magát, és WiFi-n keresztül is vezérelhető. Egy igazi plug-and-play eszköz tehát, amely minőségben nagyjából az 5-6 évvel ezelőtti szintet tükrözi. Cserébe állítólag “csak” 1350 dollára fog kerülni, amely mire Európába ér, nagyjából ugyanennyi lesz Euro-ban, ha nem több. Persze van benne egy kamera is, úgy tűnik a cég felismerte az ingyenreklámban rejlő potenciált, hiszen mindenki elkezdi majd fotózni és megosztani a színes LED-del megvilágított nyomtatókamrát. (Ha jól sejtem a kamera képében mindig ott lesz egy jól látható Makerbot logo.)

A professzionális, ipari prototípusgártásra specializálódott szegmens új tagja a ReplicatorZ18, amely tulajdonképpen egy Replicator, hosszabb Z tengellyel. Ugyanúgy 100 mikronos a maximális felbontása, itt a műanyagszálat tartalmazó cartridge-t a gép aljába kell becsúsztatni (ismét zárt rendszer!), és 30x30x45cm3-es tárgyak készíthetőek vele. Sajnos itt is csak egy anyaggal tud dolgozni a gép, ráadásul külön hangsúlyozzák, hogy Makerbot PLA filament-re van optimalizálva. Más kérdés, hogy az ipari rapid prototípusgyártásban gyakrabban alkalmazzák az ABS-t. Igazából CubeX Trio-nak és a Leapfrog Xceed-nek akartak  vetélytársat állítani, a professzionális és ipari 3D nyomtatók követelményeinek azonban ez a gép messze nem felel meg. Éppen ezért tartom egy kicsit túlzásnak a 6500 dolláros tervezett árat.

A sorban a harmadik újdonság a Makerbot Replicator 5. Generációs modellje (ebbe beleszámolták az összes korábbi Makerbot gépet).  A Replicator2-höz, az én első gépemhez képest annyi a változás, hogy 11%-kal megnövelték az építőterületet, és felhagytak a 2 extruderrel való kísérletezéssel. Cserébe itt is van integrált kamera, hogy nézegethessük a nyomtatási folyamatot. 2900 dolláros ára rendkívül soknak tűnik, főleg, hogy ez 3000 Euro-t jelent Magyarorszégra történő szállítás esetén. Csaknem egymillió Ft egy kicsit sok egy olyan gépért, amely 100 mikronnalés egyetlen féle anyaggal képes dolgozni. Ha összehasonlítjuk a Leapfrog Creatr alig 700 ezer Ft-os gépével, amely 2 anyaggal képes 50 mikronos felbontásban fűtött munkalapra nyomtatni, a Leapfrog Creatr 3D nyomtató ár/érték aránya sokkal kedvezőbb.

De hogy ne csak rosszat írjak az új Makerbot 3D nyomtatókról, nézzük meg, milyen fejlesztések kerültek bele a Stratasys házasság következményeként. Erősen a plug-and-play élményt elősegítő újdonságok ezek, mint a telefonos alkalmazásra való felkészítés, a belső kamera, a WiFi-kapcsolat, az automatikus asztalszintezés és felhő alapú szolgáltatás. Némiképp javítottak a hardveren is: igyekeztek kiküszöbölni a korábbi tervezési- és típushibákat, mint a rendszeresen eltörő X-tengely szalagkábel (ha jól látom itt már szabadon mozgó, flexibilis vezetéket kapott), valamint az extruder is sokkal kompaktabb kialakítású lett, könnyebben kivehető és tisztítható, raádásul hibajelzést is képes küldeni. A gépek új design-ja tagadhatatlanul jobb lett, bár én a letisztultabb formákat jobban kedvelem.

rep1Negatívumként kiemelném az irracionálisan magas árat, valamint még inkább a zárt rendszerek felé való elmozdulást. Arról már beszéltem a Cube gépek kapcsán, hogy bizonyára jövedelmező üzlet háromszoros áron chip-pel ellátott kazettákban árulni a 3D nyomtató alapanyagot, viszont a Makerbot ezidáig kivétel volt ez alól. A Stratasys mintáját követve azonban itt is ez lesz az irány: a cél, hogy a 3D nyomtató vásárlása után is minél több pénzt hagyjunk a cégnél. Ezt jelzi az új Digital Store honlapjuk is, amely a Thingiverse-zel ellentétben már csak fizetős 3D nyomtatható modelleket kínál. Szóval azért vannak fenntartásaim, pedig imádom a Makerbot-omat.

A 3D System sem nézhette végig tétlenül a Stratasys újdonságait, és ők is megújították az otthoni és irodai használatra szánt 3D nyomtató palettájukat. Igazából csak ráncfelvarrásról beszélhetünk, ugyanis alapvetően csak a design került jelentősebb átalakításra, ez azonban kétségkívül az előnyükre szolgált. Szép, letisztult formák, homogén színek jellemzik a Cube 3 modelleket, mintha csak a Cupertino-i tervezők keze közül került volna ki. Újfajta filament cartridge kell bele, amely a készülék oldalába süllyesztve kapott helyet. 15x15x15cm3-es objektumok nyomtathatók vele, 200 mikronos felbontásban. Itt is belekerült okostelefonnal történő vezérlés, valamint egy WiFi antenna. A nyomtatótér nyitott, így itt is csak közepes minőségű PLA nyomatok várhatóak eredményül. Cserébe viszont 1000 dollár körüli árakról lehetett olvasni, kiváncsi vagyok, mennyi lesz majd hozzá az új alapanyag. Mindenesetre a korábbi elégedett Cube tulajdonosoknak bizonyára tetszei fog az új formaterv. A 3D Systems is új internetes felülettel jelent meg: a Cubify2.0-n vásárolhatunk és letölhetünk mások által tervezett modelleket.

cube3

A Cube Pro (link) a ReplicatorZ18-hoz hasonlóan professzionális felhasználásra készült, gyakorlatilag a CubeX Trio utódjaként is tekinthető, hiszen 3 különböző színnel illetve anyaggal képes egyszerre dolgozni. Kár, hogy itt is csak a 3D Systems által kínált alapanyagok közül válogathatunk, holott a készülék képes lenne fával illetve homokkővel történő 3D nyomtatásra is. 25x25x25cm3 a munkaterülete, amely elég lehet ipari prototípusokhoz is, azonban a felbontásról egyelőre nem találtam adatokat. Itt az 5000 dolláros árhoz 75 mikronos felbontás jár, ezzel a gép a mostani felhozatal legjobbja, de még mindig elmarad a Leapfrog Creatr 50 mikronos felbontásától.  A RepRap Mendel három extruderrel szerelt változata ugyanezt tudja harmadáron. Ráadásul nincs megkötve a kezünk, ha különleges 3D nyomtatási alapanyagok segítségével akarunk nyomtatni.

cubepro

Konklúzió: a két legnagyobb 3D nyomtató gyártó kijelölte az új irányt, amely az felhasználói élményre helyezi a hangsúlyt. Minden új gép rendelkezik WiFi kapcsolattal és színes LCD kijelzővel, android, iOS vagy Windows Phone-ról is vezérelhetőek, valamint vonzó külsőt kaptak. Technikailag, vagyis a 3D nyomtatás minőségében egyik sem igazán újat, de láthatóan ez nem is volt cél. Egyébként nem tetszik, hogy a zárt rendszerek felé igyekeznek elmozdítani a piacot, remélem nem nagyon találnak majd követőkre.

About bonooobong

parametric | architecture

2 comments

  1. Szűcs László

    Láthatólag csak a csomagolás változik – illetve a törekvés arra – akár az irodai tintasugaras nyomtatók esetében – hogy a kellékanyagot mocsok drágán lehessen adni. Ráadásul ráragadtak a PLA-ra, ami dísztárgynak még elmegy, de semmi egyébre nem jó. ( szerintem) Szerencsére a közösség, aki valóban fejleszt, más úton jár.

    • Tisztelt Szűcs László! Teljesen egyetértek, egyre inkább a felhasználói élmény és a plug&play működés kerül előtérbe, valamint a minél drágább, a gyártóhoz kötött üzemeltetés. A PLA-t egyébként nem írnám le, nagyon sokoldalú anyagról van szó; és még nagyon gyerekcipőben jár az alkalmazása, holott biológiailag teljesen lebomló polimerekbből viszonylag kevés van jelenleg a gyakorlatban. És ha már úgyis boldog-boldogtalan nyomtatni fog, tegyék azt inkább ilyesmivel:) Hamarosan érkeznek majd posztok általam és mások által épített egyedi RepRap gépekről is, ott tényleg sokkal gyorsabb és látványosabb a fejlődés a belerakott webcam-nél:)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: