Elérhető árú 3D nyomtatók – II. rész

Egy korábbi bejegyzésben már elkezdtem elemezni és összehasonlítani a piacon kapható, otthoni vagy irodai felhasználásra szánt, megfizethető asztali 3D nyomtatókat, a mai poszt az ezer dollár feletti kategóriát veszi nagyító alá. Még mindig a megfizethető kategóriánál maradva, tehát az ezertől a néhány ezer dolláros illetve eurós készülékeket igyekszem sorra venni, legalábbis amelyeket próbáltam, láttam, vagy csak hallottam róluk. A kommentek alatt linkeljetek bátran általam nem említett olcsó 3D nyomtatókat, hogy minél teljesebb lehessen a lista.

DSC_0034

Ezek a 3D nyomtatók már komolyabb paraméterekkel is rendelkezhetnek, előfordulnak már köztük több extruderrel felszerelt változatok is, ráadásul nem ritka a 100 mikronnál, azaz 0.1 mm-nél jobb felbontás sem. Nem véletlen, hogy 99%-uk az FDM műanyag-szálolvasztásos eljárást használja, hiszen ha jogilag korrektek akarunk lenni, egyedül ez az eljárás alkalmazható szabadon, miután 2009-ben lejárt a Stratasys által birtokolt, Scott Crump által még a 80-as végén bejegyeztetett szabadalom. Jóllehet előfordulnak már ebben a megfizethető árkategóriában SLA gépek is, amelyek a lézerrel történő fotopolimer megszilárdítása során még jobb felbontásra képesek, az SLA és SLS technológiákhoz kötődő szabadalmak azonban csak 2014 februárjában fognak lejárni, így az azelőtt piacra dobott modellek jogsértést követnek el, amelyet a szabadalom tulajdonosa, a 3D Systems tűzzel-vassal igyekszik megakadályozni.

mbot_3dhacker_com

A múltkori bejegyzésben a Solidoodle gépével zárul a sor, utána – még mindig az ár szerinti növekvő sorrendben haladva – az Mbot Cube modellje következik. Ez a gép 20 x 20 x 20 cm3-es tárgyak 3D nyomtatására képes, az egy extruderes változata pedig $ 1.199-ért szerezhető be az Amazonon. Sajnos a postaköltségek Magyarországra szállítás esetén elég magasak, nem is beszélve a vámról, így ez akár majdnem a duplája is lehet, mire átvesszük. A kinézete nem túl vonzó, lézervágott rétegelt lemezzel burkolták be a masinát. Hát nem lesz a nappali dísze, az biztos… Egyébként 100 mikronos rétegvastagságra képes, és 0.4 mm-es a fúvókája. Csak PLA-val képes nyomtatni, ugyanis nem fűthető a munkalapja. Egyébként nem szimpatikus a gép, egy az egyben lenyúlták Makerbot első generációs, még open-source Replicator gépének a Mighty Board (Arduino alapú) vezérlőjét, emellett azt hirdetik, hogy saját fejlesztésű a vezérlés. (Még szoftverként is az open-source ReplicatorG-t adják hozzá. No comment.)

SANYO DIGITAL CAMERA

A sorban következő szintén egy open-source 3D nyomtató, ezúttal a RepRap mozgalom legfiatalabb és legkisebb lépviselője mutatkozik be. A RepRap Huxley 3D nyomtató gyakorlatilag a Mendel lekicsinyített mása, parányi mérete ellenére azonban a nagyobb és drágább gépeket is megszégyeníti teljesítményében. Habár a 3D nyomtatók összehasonlításában – mint azt már írtam az előző posztban – csak az összeszerelt és üzemkész állapotban szállított 3D nyomtatókra terjed ki, érdemes megemlíteni, hogy alkatrészenként, kit-ben rendelve nem lépné túl az ezer dolláros küszöböt. A design igazi barkács-fizimiska, ami lassan a RepRap-ok védjegyévé is vált: nem lesz lakásunk dísztárgya, azonban a látható szerkezetnek köszönhetően remekül megfigyelhető a működése (ideális választás lehet oktatási intézmények számára) valamint könnyebb a szerelése és javítása is. Nem is beszélve arról, hogy egy RepRap Huxley 3D nyomtató vásárlása után meglévő készülékünkkel kinyomtathatjuk egy új gép alkatrészeit, így a gép – az elektronikát és a fém szerelvényeket leszámítva – önmagát reprodukálja. Az open-source fejlesztésnek köszönhetően saját magunk javíthatjuk fel gépünk teljesítményét további alkatrészek 3D nyomtatásával. És akkor nézzük a technikai adatokat: fűtött munkalap (ABS, HIPS, PLA, PVA és egyéb anyagokkal történő 3D nyomtatás), 0.5 mm átmérőjű nozzle, 14 x 14 x 10 cm3 maximális tárgyméret, 100 mikronos felbontás (javítható 50-ig), 180 mm/s-es nyomtatási sebesség, Arduino alapú vezérlő.

up!_makerblog_anat_org_au

A kis RepRap 3D nyomtató után következzen egy újabb Up! modell, az Up! Plus, amely már az Up! Mini-nél nagyobb munkaterülettel rendelkezik, azonban nem zárt a kamrája, így ABS-szel történő 3D nyomtatásra nem a legalkalmasabb. Egyébként kísértetiesen hasonlít az Afinia 3D nyomtatójára, gyakorlatilag egy az egyben ugyanaz a két gép. (Hogy melyik volt előbb, a tyúk vagy a tojás, talán sosem derül ki.) 14 x 14 x 14 cm3-es munkaterülete van, 0.4 mm-s nozzle-lel szállítják, és 150 mikronos felbontásra képes. Ehhez képest az 1600 dolláros ára nekem kicsit soknak tűnik, főleg, hogy mire Európába ér, a Huxley árának a duplájába is belekerül.

Afinia 3D Printer and Prints

Az Up! ikertestvére, az Afinia H 3D nyomtató szintén 1600 dollár az Amazon-on, angliai viszonteladójuknál azonban ugyanennyi, csak éppen fontban. Egyébként az Afinia-t perelte be nemrég a 3D Systems, mondván, hogy megsértettek néhány szabadalmi kérdést. Ennyi erővel az összes FDM technológiát használó gépet gyártó céget beperelhetnék, hiszen az Afinia semmiben nem különbözik vetélytársaitól. Ami számomra nevetséges, hogy éppen a design-nal szoktak büszkélkedni (ha már a teljesítményre nem lehet), a képek alapján döntse el mindenki, esztétikusnak tartja-e.

Cube Colors 034

A sokat emlegetett 3D Systems által gyártott Cube otthoni felhasználásra szánt 3D nyomtató a következő a sorban, amely – jóllehet a tengerentúlon 1300 dolláros áron kerül forgalomba – nálunk 1400 Euro körüli összegért szerezhető be. Mivel a szívem erősen az open-source gépekhez (illetve ha már nagy cég modellje, akkor a Makerbot Replicator 2-höz) húz, nem fogom agyonfényezni a Cube-ot, volt alkalmam nem egyszer személyesen is megvizsgálni. Az első, ami nem tetszik benne, hogy annyira zárt a rendszer, hogy – jóllehet ugyanúgy 1.75 mm átmérőjű filamenttel dolgozik – csak a gyártó által forgalmazott kazettákban kapható hozzá alapanyag. Ez a felhasználó számára azt jelenti, hogy amíg egy független gyártó jó minőségű 3D nyomtató filament-jéből körülbelül 10 ezer Ft-ba kerül 1 kg, addig a Cube ugyanennyiért ad egy cartdridge-t, amely körülbelül 300 g anyagot tartalmaz. (Értem én, hogy ez egy gyümölcsöző üzleti modell, azonban háromszoros áron adni ugyanazt a távol-keleti műanyagot nem az én szájízemnek való.) A gyártó szerint képes ABS-szel is nyomtatni, habár nem fűthető a munkalapja. A 14 x 14 x 14 cm3 építőterület még nem is lenne túl kicsi, azonban maximálisan 200 mikronos (0.2 mm-s) pontosság érhető el vele, aminél azért már a sokkal olcsóbb 3D nyomtatók is többre képesek. Felépítése az Up!/Afinia gépekhez hasonló, némileg esztétikusabb megvalósításban.

DSC_0319

Nézzük tovább a kínálatot, mégpedig egy újabb RepRap géppel: a RepRap Mendel (katt ide) komplett, összeszerelt változata 1800 dollár körül szerezhető be, azonban – akárcsak a Huxley esetében – már van magyar importőr. A Mendel 20 x 20  x 14(20) cm3 –es tárgyak 3D nyomtatására is képes, és hála az open-source technológiának, a képszülék képes kitolni a saját korlátait. 0.5 mm és 0.3 mm nozzle-átmérőkkel rendelhető, fűthető munkalapja van, vezérlője az Arduino-n alapuló kompaktabb Melzi lapka, amely a kisebbik RepRap-hoz hasonlóan microSD kártya befogadására is alkalmas. Ráadásul további extruder fejeket építhetünk rá, így akár 3 különböző anyaggal is tudunk egyszerre nyomtatni. Ebben a tulajdonságában a Tricolor Mendel (link) egyetlen vetélytársra akad (CubeXTrio), az azonban több, mint 2000 Euro-val drágább.

ultimaker1

A sorban következő 3D nyomtató szintén open-source fejlesztés eredményeként jött létre: az Ultimaker 3D nyomtatója (link itt) megjelenése óta nagy népszerűségnek örvend. Megbízható készülék, viszonylag nagy munkaterülettel (21 x 21 x 20.5 cm3), 0.4 mm-es nozzle van rajta és 1700 Euro körül lehet megvásárolni összeszerelten. Az Ultimaker 1 még rétegelt lemez burkolattal készült, és 60 mikronos felbontásra is képes. Az Ultimaker 2 idén debütált a birminghami TCT Show-n, itt már nagyobb hangsúlyt fektettek a megjelenésre is, azonban meg is kérik az árát (Az Ultimaker 2 szállítás nélkül 1900 Euróba kerül.)

ultimaker

És elérkeztünk egy ígéretes újdonsághoz: a Leapfrog Creatr 3D nyomtatója egy- és kétfejes változatban is kapható, tulajdonságai és megjelenése miatt pedig messze veri a vetélytársait. Tudom, már egyszer ódákat zengtem róla a birminghami 3D Print Show-ról szóló bejegyzésben, azonban tényleg lenyűgöző a néhány hónapja piacra dobott kis kütyü. A kétfejes változatot 2500 dollár körül (+szállítás) lehet megvenni, a magyarországi viszonteladónál, a Gigamax3D-nél 699 ezer Ft-ért vihető el a házi munkaállomás.

SONY DSC

Egyszerre 2 különböző anyaggal (színnel) képes nyomtatni, akár 23 x 27 x 20 cm3-es óriási tárgyakat, és mindezt 50 mikronos (!!!) felbontásban, amelyre még a sokkal drágább gépek sem képesek. Ráadásul fűtött a munkaterülete, így ABS, HIPS és gyakorlatilag bármilyen 3D nyomtatóba való filament-tel képes dolgozni.

makerbot

A Leapfrog gépét az én első gépem, a Makerbot Replicator 2 követi a sorban. A Makerbot-ot gondolom nem kell bemutatni, lassan már a csapból is a Rep2 folyik, főleg, mióta nyáron a Stratasys az Objet után az open-source projektként indult kis céget is megvette, több, mint 400 millió dollárért. (Láttak benne potenciált, az biztos, mivel akkoriban olyan 50 milliósra becsülték a brooklyn-i céget.) A Rep2 megbízható gépezet, az idei londoni 3D Print Show-n kitüntették a legjobb ’prosumer’ asztali 3D nyomtató címmel, amely azért jelent valamit. Több, mint 3000 órát dolgoztam már vele, könyvet tudnék írni a hibáiról is, de miután néhány módosítást végrehajtottam rajta, egészen megbízhatóan működik. Sajnos csak egy extruderrel rendelkezik, az építőterülete mégis elég nagy: 25 x 15 x 15 cm3-es tárgyak készíthetőek vele Laybrick, Laywood, PLA, PVA anyagokkal. Az amerikaiak 2200 dollárért juthatnak hozzá, Európában 2500 Euro körüli összegért lehet beszerezni, a szállítási költség amikor én rendeltem, körülbelül 150 Euro volt. Egy dolog biztos: ezt a típust veszik a legtöbben, ugyanis csak amerikában több, mint százezer darabot adtak már el belőle. 0.35 mm a nozzle átmérője, 1.75 mm-es filamenttel dolgozik, és – némi módosítás után – a gyári 100 mikronos felbontás felpiszkálható akár 70 mikronra is. (Ezzel még mindig lemarad a Leapfrog Creatr gyári adataitól.)

cncReplicator2X

A Makerbot Replicator 2X már egy továbbfejlesztett változat, fűtött munkalappal és temperált kamrával, ezzel ABS-szel lehet nyomtatni, akár egyszerre 2 színnel is. Az X betű a kísérleti jellegre utal, ugyanis ABS-en kívül sajnos nagyon nehezen lehet rávenni, hogy PLA-val is nyomtasson, ráadásul továbbvittek néhány típushibát az előző konstrukcióból is. A fórumozók tapasztalatai alapján nem a legjobb megoldás professzionális felhasználásra, sokkal kevésbé megbízható, mint elődje volt, ráadásul csaknem háromezer eurós ára miatt elég drága is.

cube-cubeX

A sort az egyik legújabb asztali 3D nyomtató zárja, amelyet a 3D Systems dobott nemrég piacra. Először a birminghami show-n láttam élőben, és egész jónak tűnik. A cégre  jellemző módon – a többi Cube géphez hasonlóan – zárt rendszerű cartridge való bele, ami drágává teszi az üzemeltetést, ha csak valaki nincs olyan galád, hogy meghackelje a gépet. A CubeX Trio 3 különálló extruderrel rendelkezik, így egyszerre 3 különböző anyaggal illetve színnel képes dolgozni, akárcsak a RepRap Tricolor Mendel modell. 27 x 27 x 24 cm3 –es munkaterülete nagyobb prototípusok gyártásához is elegendő, létezik belőle 1, 2 és 3 fejes változat. Igazából nem tudnék róla rosszat írni, szépen néz ki, a speckó alapján jó minőségben dolgozik, egyelőre viszont még nincs ember aki több ezer órát nyomtatott volna vele, így a tartóssága és megbízhatósága majd idővel kiderül. Az egyetlen gond az ára: a tengerentúlon 4400 dollárba kerül, Európában sem lehet 3600 Euro alatt beszerezni, ebben a kategóriában viszont a 100 mikronos felbontás szerintem gyengének számít.

Duplicator3_Features

A felsorolásból kimaradtak a kínai klónok, amelyek javarészt a Makerbot modelljeit másolták le, sok esetben egy az egyben, esetleg apróbb változtatásokkal. Egyes modelleket már ezer dollár körüli áron kínálnak, nyilván alacsonyabb órabérért dolgoznak Kínában mint Brooklyn-ban.

Remélem sikerült szélesíteni a piacon kapható asztali 3D nyomtatók széles skálájáról alkotott képet, ha valaki esetleg 3D nyomtató vásárlásán gondolkozik. Nálam az abszolút befutó a Leapfrog gépe (link itt) , ár/érték arányban pedig a RepRap gépek verhetetlenek. Megbízhatóság terén pedig maradok az első gépemnél, a Replicator2-nél. Amennyiben 3D nyomtató vásárlására adjuk a fejünket, az ár és teljesítmény mellett fontos szempont lehet a garancia és a támogatás is; ebből a szempontból szerencsésebb Európán belül gondolkozunk, ugyanis előfordulhat, hogy gond adódik majd a szerkezettel.

About bonooobong

parametric | architecture

10 comments

 1. Szépen összeszedett cikk jó volt végigolvasni gratulálok hozzá! Jó volt olyan dolgokról is olvasni amikről még nem hallottam voltak benne újdonságok meglepetések. Annyit szeretnék hozzáfűzni a cikkhez, hogy a saját RepRap Mendel gépemmel és egy MK8-as upgraddel sikerült elérnem 30micronos finomságot egy 11 órás nyomtatást minden további nélkül végigcsinált a szerkezet 1.75mm-es PLA szállal 0.4mm nozzle átmérője. Ugyanazt a modellt kinyomtattam 5 féle minőségben még a 30 micronoson kívül és már a 30 illetve 50 micron között is fel lehet fedezni különbséget. Kíváncsi voltam hogy ‘megéri’-e az irdatlan hosszú nyomtatási idő de azt mondom egyes eseteknél igen.

  • Szia Gábor! Örülök, ha érdekesnek találtad a cikket, és gratulálok az upgrade-hez a Mendel-lel! Az MK8 egy nagyon jó hot end konstrukció, a Replicator2-n én is azt használom, egyetlen hibája, hogy kicsit nehéz és ezáltal kb 180 mm/s-nél nem lehet gyorsabban dolgoztatni. A nema17 léptetőmotorok egy normál emelkedésű menetes szárral akár 5 mikronos pontossággal is vezérelhetik a z tengelyt, a felbontás legnagyobb korlátja a kiömlő műanyag-olvadék viselkedése, ezt pedig kisebb nozzle/precízebb extruder tudja javítani. Szerintem nagyjából elérted a maximumot, amit rétegvastagság szinten ki lehet hozni egy FDM gépből, gratula hozzá! Érdekes lenne még kipróbálni olyan 400 mm/s-en, ehhez azonban az extruder motor nem lehet a szerszámfejen.

 2. Bence

  Tényleg nagyon érdekes és részletes cikk, köszönjük (és a többi is a blogon)!

  Azért a kínai “klónok” bizony hozzák ugyanazt a minőséget, mit amiről koppintották, és már nem is néz ki olyan fapadosan, mint a belinkelt képen lévő Duplicator 3 típus. Ez egy kép a Duplicator 4-ről: http://cdn.shopify.com/s/files/1/0242/9295/products/wanhaob01_1024x1024.jpg?v=1373362004, amit én is használok. És nem egy az egyben másolták a Makerbot nyomtatóit, pl. az extrúder fejlettebb és az elektronikán is javították a Replicator 1 (ami alapján készült) gyári szériahibáját, ami a feszültségszabályozó okozta rövidzárat jelentette. Szóval ezt is javították. És a nyomtató szoftveresen teljesen kompatibilis a Makerbottal, tehát ReplicatorG, Cura, Makerware, Simplify3D, Slic3r, stb… Szóval nagyon sok a lehetőség. És a Sailfish firmwarrel is kompatibilis, tehát nem zárt a rendszer. Ja, és lehet vele minden további nélkül nyomtatni 50 mikronnal, ahogy a Replicator 2-vel is lehet. És ebből is van dupla extrúderes változat, tehát HIPS, PVA anyaggal is lehet támasztékot nyomtatni. Amiben a Leapfrog Creatr valóban jobb (bár ez igény kérdése), hogy nagyobb a tárgyasztal felülete. Garanciát pedig vállal a magyar forgalmazó, mivel kötelező 1 év a jótállás minden elektronikai termékre a jogszabályok szerint.

  Amúgy még annyi, hogy a Replicator 1/2/2x gépek sem a megbízhatóság mintaképei, különben miért lenne a Makerbot google groups (https://groups.google.com/forum/#!forum/makerbot) tele mindenféle panaszokkal? (Air printing, tárgyasztal problémák, elektronikai hibák, stb. Bár tény, hogy nagyon designosak, és alapvetően jól össze vannak rakva.

 3. Visszajelzés: Idén újra Budapest 3D Printing Days | parametric | art

 4. Visszajelzés: 3D nyomtatás a Construma-n | parametric | art

 5. Visszajelzés: 3D nyomtatási tervezési verseny | parametric | art

 6. Visszajelzés: Workshop: Generatív 3D modellezés 3D nyomtatásra | parametric | art

 7. Visszajelzés: 10 jó tanács 3D nyomtató vásárlásához | parametric | art

 8. Visszajelzés: 10 jó tanács 3D nyomtató vásárlásához | parametric | art

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: