Elérhető árú 3D nyomtatók – I. rész

A 3D nyomtatás széles körben való elterjedésének, az elmúlt hónapokban tapasztalt hatalmas hype-nak és az asztali 3D nyomtatók árának rohamos csökkenésének már érezhető a hatása: a különböző 3D nyomtatható modelleket és 3D tervfájlokat kínáló oldalak gombamód szaporodnak, és szinte hetente jelennek meg új cégek saját fejlesztésű, FDM technológiát alkalmazó otthoni és irodai használatra szánt 3D nyomtatókkal.

Ebben a bejegyzésben a jelenleg a piacon kapható, olcsó 3D nyomtatók összehasonlításáról lesz szó. Találhatunk számos hasonló bejegyzést különböző blogokon, a listát azonban gyakran kell frissíteni, hiszen ami pár hete még ’csak egy projekt’ volt a Kickstarter-en, mára már lehet, hogy ezres darabszámmal készül. A 3D nyomtatási technológiák közül leghamarabb a műanyagolvasztásos módszernek jártak le a technológiai szabadalmai, így ezzel a techológiával kezdtek el leghamarabb kísérletezni a vállakozó kedvűek. A próbálgatásnak, és az önfejlesztő open-source közösségnek a RepRap nevű projekt lett a megtestesítője, amely egy elérhető árú, otthon összeépíthető elektronikát és hardware-t, illetve 3D nyomtatható műanyagból készült alkatrészeket tartalmazott.

© reprap.org

© reprap.org

A RepRap 3D nyomtató készülékek azonban csak az amúgy is a hobbielektronika uránt érdeklődők körében terjedtek el, használata és üzembe helyezése jelentős szaktudást igényelt. Nem kellett azonban sokat várni, amíg megjelentek a piacon az ugyanazon elven működő, már összeszerelt és könnyen használható asztali 3D nyomtató berendezések, melyek a merevebb váznak és precízebb szerkezetnek köszönhetően jelentős minőségbeli javulást is magukkal hoztak. Látni lehet, hogy az elmúlt 2 évben nagyjából az ötszörösére emelkedett a különböző FDM 3D nyomtatókat kínáló cégek száma, és ez a hatalmas verseny szerencsére lenyomta a gépek árait is.

© Nate Anderson rajza

© Nate Anderson rajza

Néhány évvel ezelőtt egy nagyjából 100 micron felbontásra képes, összeszerelt, műanyagszálolvasztásos elven működő 3D nyomtató tízezer euró körüli összegnél kezdődött, ma ennek kicsit több, mint a feléért megkapjuk ugyanezt a technológiát. A robbanásszerű piacnövekedés azonban törvényszerűleg minőségbeli hígulással is jár a gyors fejlődés mellett: míg a technológiái fejlesztések a felső szegmensben mennek végbe, a belépő szintű gépek – a gyengébb műszaki megoldásoknak köszönhetően – csak bizonyos feladatok elvégzésére kínálnak megoldást, ahol elegendő a 0.2 mm körüli felbontás.

© solidsmack.com

© solidsmack.com

Egyre több tervezőiroda gondolkodik 3D nyomtató beszerzésén, hiszen azokon a helyeken, ahol gyakran merül fel igény 3D nyomtatással előállított prototípusokra, már megéri beruházni egy saját gépbe. Az, hogy elegendő-e egy FDM nyomtató a felmerülő munkákra, általában már korábbi megrendeléseknél kiderül. Ha professzionális minőségre van szükség, az Objet 30 DLP asztali 3D nyomtatója lehet a jobb megoldás, ehhez azonban sokkal drágább az alapanyag (amely ráadásul elég rövid időn belül meg is romolhat), és az ára is olyan harmincezer euró körül kezdődik.

Kisebb irodák és magánszemélyek viszont olyan 3D nyomtatót szeretnének, amelyhez viszonylag olcsó az alapanyag és akár több színben is rendelkezésre áll, valamint nem kell egy vagyont rákölteni. Ez körülbelül a háromezer euró vagy egymillió forintos lélektani határ, amely nagyjából egy közepes 2D-s tervnyomtató árának felel meg, így a legtöbb tervezőiroda költségvetésébe még belefér. Mivel munkáról, és nem kísérletezgetésről van szó, olyan modelleket vizsgálunk meg, amelyek összeszerelten érkeznek, és csatlakoztatás ill. kalibrálás után már használatra készek. Mivel több géppel is volt már szerencsém megismerkedni, a puszta műszaki jellemzők alapján való összehasonlításon túl igyekszem kitérni majd személyes tapasztalataimra, illetve a gépekhez nyújtott szoftveres és technikai support minőségére is.

Mivel rengeteg asztali 3D nyomtató található a piacon, egyetlen blogbejegyzésben nem is tudnánk végigvenni az összeset a sorban, így ketté kellett bontanom a kis tanulmányunkat: a mai, első részben az 1000 $ alatti, belépő szintű 3D nyomtató készülékekről lesz szó. Ezek igazán olcsó kis gépek, természetesen ne is várjunk tőlük professzionális teljesítményt vagy minőséget, viszont az is elképesztő, hogy ennyi pénzért ma már beszerezhetünk egy 3D nyomtatási munkaállomást.

printrbotjr

Vágjunk is bele a közepébe. Árak – és jó esetben a minőség – szerinti növekvő sorrendben fogunk haladni, kezdjuk is a legelején: a piacon kapható legolcsóbb, összeszerelt állapotban rendelhető asztali 3D nyomtató a Printrbot, amelynek legkisebb tagja a Simple fantázianevet kapta. Ipari minőséget vagy precíz munkavégzést ne várjunk a kütyütől, 400 $ alatti ára azonban egyértelműen vonzóvá teszi. Egyszerűbb tárgyak nyomtatására tökéletesen megfelelő, persze ha lemondunk az aprólékosan kidolgozott, részletgazdag 3D modellek iránti igényünkről. Egyszerű műanyagból készült tárgyakat azonban bátran készíthetünk vele, egyszerű felépítése és működése pedig a legjobb belépő a 3D nyomtatók világába, ha valaki egyelőre csak ismerkedni szeretne a technológiával. Iskoláknak, oktatási intézményeknek, barkácsolóknak tökéletes választás lehet, hiszen az esetek legnagyobb részében felmerülő feladatok elvégzésére tökéletesen alkalmas. Maximális felbontása papíron 100 micron, ami elég jónak mondható a mezőnyben, legnagyobb hátránya a kicsiny munkaterület, amely csupán 10 cm x 10 cm x 10 cm-es darabok 3D nyomtatását teszi lehetővé. Nem fűthető a munkalap, így az ABS-szel vagy HIPS-szel történő 3D nyomtatásról sajnos le kell mondanunk.

A sorban következő 3D nyomtató a Buccaneer, amely egyelőre még csak egy Kickstarter projekt, azonban mindenképp érdemes róla említést tenni. A bemutatkozó oldalukon azt írják, hogy 2014 februárjától már szállítanak, a gyakorlatban azonban néhány hónapot csúszni szoktak a Kickstarter-es ütemtervhez képest. A Pirate3D gépe rendkívül olcsó lesz, 400 $ körüli árra lőtték be a gépet, amely elég szokatlan ahhoz képest, hogy mennyi energiát fektettek a designra. Első ránézésre is kedves a szemnek, egy átgondolt, letisztult formaterv az, ami elsőre feltűnik. Nyilván ennyi pénzért nem kapunk magas felbontást, vagy nagy munkaterületet, de egy olyan gépet igen, amely már büszke része lehet íróasztalunknak vagy nappalinknak egyaránt. Az igényes, szálcsiszolt alumíniumház és az áttetsző plexi burkolat látszik egyedül, amikor nyugalmi állapotban van a gép, így tényleg elegáns a megjelenése. Remélem sikeres lesz a kampányuk, és hamarosan megvásárolhatók lesznek ezek a pofás kis kütyük.

Néhány technikai adat: a Printrbot-hoz hasonlóan 0.4 mm nozzle extrudálja a filamentet, amely – a fűtött munkaasztal hiányában – csak PLA, PVA illetve olyan anyag lehet, amely nem igényel temperált kamrát a 3D nyomtatáshoz. (Elméletileg akkor lehetne velük Laywood és Laybrick anyagokkal is nyomtatni, bár nem tudom mennyire lehet belenyúlni a rendszerbe és átkalibrálni azt.) Maximális építőterülete 15 cm x 10 cm x 12 cm, amely jelentős előrelépés a Printrbot-hoz képest, legkisebb vízszintes rétegvastagsága 0.1 mm, amelyet 1.75 mm átmérőjű filament megolvasztásával képes produkálni. Pofás gép, ki is tenném a nappali polcra.

© inhabitat.com

© inhabitat.com

Még mindig bőven 1000 $ alatt vagyunk, és a következő gép már jóval komolyabb 3D nyomtatási feladatokra lesz alkalmas, nem véletlen tehát, hogy ár/érték aránya egyre népszerűbbé teszik a Solidoodle 2. generációs modelljét. Az amerikai cég legolcsóbb modellje már 15 cm x 15 cm x 15 cm-es darabokat képes nyomtatni, ráadásul mindezt ABS-szel is tehetjük, hiszen az alaplap fűthető. (Habár temperált kamráról nem beszélhetünk, így az ABS nyomatok minősége megkérdőjelezhető.) 699 amerikai dollárért viszont valószínűleg ez a legjobb, amit kaphatunk: 100 mikronos felbontás, 1.75 mm átmérőjű műanyagszálak, és 0.35 mm átmérőjű nozzle – első hallásra nem is tűnik rossznak. A design nem különösebben szép, de nem is annyira barkácsforma, mint például a RepRap-oknál. A neten azért elég sok ember szenved vele, úgy tűnik valami miatt mégis nehéz kalibrálni a gépet, pedig a speckó alapján jó vételnek tűnik.

Solidoodle 2 © itreviews.com

Solidoodle 2 © itreviews.com

Mivel a mai bejegyzés csak az 1000 $ alatti gépekről szól, a legutolsó következik a sorban, mégpedig az Up! Mini 3D nyomtatója, amely kínai gyártmány és fejlesztés, viszont ebben az esetben ez egyáltalán nem megy a minőség rovására. A készülék elég kultúráltan néz ki, bár első ránézésre inkább emlékeztet egy jobb fajta espresso kávéfőzőre, mint egy 3D nyomtatóra. Kompakt a design, és temperált, zárt a munkaterület: sejthető, hogy itt már valódi ABS nyomtatásra is képes a készülék. 899 $ ellenében ezzel a 3D nyomtatóval már jó minőségben dolgozhatunk 1.75 mm-es ABS illetve HIPS filamentekkel is, munkaterülete pedig 12 cm x 12 cm x 12 cm. Legnagyobbb rétegvastagságnak 200 mikron, azaz 0.2 mm van megadva a specifikációban, amely az előzőekhez képest visszalépést mutat, de biztos vagyok benne, hogy ezt is fel lehet piszkálni egy másik szoftverrel 100 mikron alá, hiszen nagyjából ugyanazok a léptetőmotorok vezérlik ezeket a gépeket, amelyek nagyon precízen pozicionálhatók. Az Up! Mini remek választás lehet azoknak, akik mindenképpen szeretnének ABS-szel nyomtatni stabil hőmérsékleti viszonyok között, természetesen nem ipari prototípusokról beszélek. Mindenesetre 200 ezer Ft körüli összegért ez az egyetlen készülék, amellyel valóban mernék ABS-szel próbálkozni.

Up! Mini © bilbycnc.com.au

Up! Mini © bilbycnc.com.au

És itt a mai bejegyzés vége; a sorban következő készülék már – ugyan nem sokkal – de átlépi az árával az 1000 dolláros köszöböt, és mivel ezek a gépek lesznek többen, nekik már egy külön, új bejegyzés dukál. A következő posztban tehát már komolyabb gépekről lesz szó, de még mindig a milliós ár alatti FDM technológiát használó 3D nyomtatókról szól majd a fáma. Ebben a szegmensben már számos modellel volt szerencsém dolgozni, így bőven lesz szó személyes élményekről is. (Avagy miért vágytam rá olyan sokszor, hogy nekiállhassak egy bontókalapáccsal egy 3D nyomtatónak…)

About bonooobong

parametric | architecture

10 comments

  1. Visszajelzés: 3D nyomtatáshoz használt műanyagszálak | 3dfizz

  2. Visszajelzés: 3D Print at Personalize TCT Show Birmingham | algorithmicart

  3. Visszajelzés: Which filament is the best for your desktop 3d printer? | 3dfizz – a great 3D print community

  4. Visszajelzés: Elérhető árú 3D nyomtatók – II. rész | parametric | art

  5. Visszajelzés: Új asztali 3D nyomtatók a CES-en | parametric | art

  6. Béres László

    Elnézést,hogy belebeszélek, de nem 10 x 10 x 10 cm3, hanem 10 x 10 x 10 cm. Ha összeszorozzuk, akkor megkapjuk,hány cm3. Ezt egy műszaki leírásban érdekesnek találom. Pardom, hogy bocsánat !

  7. Visszajelzés: 10 jó tanács 3D nyomtató vásárlásához | parametric | art

  8. Visszajelzés: 10 jó tanács 3D nyomtató vásárlásához | parametric | art

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: