3D nyomtatás a nagyvilágban

Mivel az eddigi bejegyzések inkább a 3D nyomtatás hazai piacára, de méginkább saját 3D nyomtatási projektekre korlátozódtak, ezúttal kicsit tágabban szeretném körbejárni a technológia jelenlegi szintjét és aktuális alkalmazását a világon az új, olcsó 3D nyomtatóktól kezdve 3D nyomtatott gyógyászati eszközökön át Iris van Herpen legújabb, 3D nyomtatással készült kollekciójáig, amely nemrég debütált a párizsi divathéten.

ivp1

A nagy, nemzetközi 3D nyomtatás események még mind a nyári fesztiválszezon után következnek majd: a londoni 3D Print Show a Business Design Centre-ben november 7-9-ig, a párizsi november 15-16. között a Carrousel Du Louvre-ban, a 3D Printshow New York pedig majd 2014. február 13-15. között kerül megrendezésre a Metropolitan Pavilion-ban. Aki teheti, látogasson el, biztosan első kézből értesül majd a Stratasys legújabb fejlesztéseiről vagy akár a 4D nyomtatásban rejlő lehetőségekről.

Az olcsó 3D nyomtatók ára a közeljövőben várhatóan tovább fog csökkenni, ugyanis egyre több, FDM technológiával működő kisformátumú, közepes felbontású, otthoni használatra szánt gép jelenik meg a piacon. Ha az elmúlt hónapokban valaki böngészett a Kickstarter projektek között, bizonyára feltűnt, milyen nagy számban vannak jelen 3D nyomtatással, 3D nyomtatók fejlesztésével kapcsolatos start-up-ok. Már megvásárolható a szintén Kickstarter-ről indult Printrbot belépő szintű 3D nyomtatója, amely már 300 dollár körüli összegért megvásárolható kit-ben.

© Printrbot

© Printrbot

Aki nem pontos, mérnöki minőségű prototípusokat szeretne nyomtatni, annak akár elég is lehet egy ilyen kicsi, olcsó 3D nyomtató. Természetesen jó felbontást vagy használható méretet ne várjon tőle az ember, mindesetre némi optimizmusra adhat okot, ha a 3D nyomtatás ára egyre lejjebb megy, valószínűleg a komolyabb, DLP vagy SLS technológiával működő profi 3D nyomtatók is elérhetőbb áron kerülnek majd forgalomba.

© The New England Journal of Medicine

© The New England Journal of Medicine

Ezen a blogon is volt már szó a 3D nyomtatás gyógyászati és orvosi felhasználásáról, az elmúlt hetekben több ezzel kapcsolatos hír is napvilágot látott a nemzetközi sajtóban. Kronológiai sorrendben haladva, először a beteg csecsemő életét sikerült megmenteni a 3D nyomtatás segítségével, miután a légcsövét és a tüdejét egy felszívódó anyagból készült 3D nyomtatott implantátum beültetetésével sikerült kitámasztani. Enélkül a tüdeje összeomlott volna, mert nem volt elég erős, hogy megtartsa a légcsövét és a hörgőket.

De nem csak embereken, hanem állatokon is sokat tud segíteni az egyre olcsóbb 3D nyomtatás. Az alábbi videón látható sas sérült csőrét például egy 3D nyomtatással készült pótlással egészítették ki, így a ragadozómadár továbbra is képes lesz vadászni, így életben maradni.

Beauty and the Beak from Keith Bubach on Vimeo.

kacsa1Maradjunk a madaraknál. Bizonyára mindenkinek mosolyt csalt az arcára Boglárka (Buttercup) a kacsa, akinek 3D nyomtatott, új művégtagja adott lehetőséget a teljes kacsa-élethez. Boglárka ugyanis egy kozápiskolai biológiai laborban látta meg a napvilágot, viszont egy rendellenesség következtében teljesen kifordult bal lábbal. Örökbefogadója azonban nem akart beletörődni, hogy kedvencének minden egyes lépés fájdalmat okoz, így egy amputációt követően a NovaCopy cég adományaként a 3D nyomtatási technológia segítségével elkészülhetett Boglárka új, szilikon műlába, amellyel már vígan futhat vagy úszkálhat a többi kacsával együtt.

kacsa2

ivp3Ezen a blogon egy korábbi bejegyzésben már volt szó a 3D nyomtatás és a divattervezés kapcsolatáról, ami miatt azonban érdemes megint kitérni rá, az Iris van Herpen legújabb, a párizsi divathéten bemutatott 3D nyomtatott darabokból álló egészen extravagáns kollekciója. A holland tervezőnőnek ismét sikerült magára felhívnia a szakma és a közönség figyelmét, hat hónappal ezelőtt Neri Oxman-nel közösen dolgozott a Stratasys rendszerét alkalmazó, többféle anyagú 3D nyomtatott ruhadarabokon, és az idei kifutóra is elképesztő darabokkal rukkolt elő. A legújabb 3D nyomtatott széria a “Wilderness Embodied” nevet viseli, és ezúttal is – akárcsak az MIT építész-professzorával közös project – egy kollaborációról van szó. A fák gyökérzetét is adaptáló darabok megtervezésére Iris van Herpen Rem D Koolhaas építészt kérte fel, a végleges tervek kettejük együttműködésének az eredménye. A holland építészt sok nemzetközi divatblog cipőtervezőként emlegeti (tényleg ő ugyanis a kreatív igazgatója a United Nude cipőmárkának), nem szabad összekeverni azonban azonos nevű – szintén építész – nagybátyjával, aki gyakorlatilag egy élő legenda. Az AA-n (Architectural Association – a világ egyik legjobb építésziskolája) nála tanult az 1977-ben diplomadíjjal végző Zaha Hadid is, akit Koolhaas egyből bevett társként irodájába. Ennek a legendás dekonstruktivista holland származású építésznek az unokaöccse most a holland divattervezővel közösen olyan organikus cipőket hozott létre, amelyek úgy néznek ki, mintha a viselője lábára egy fának a gyökerei csavarodtak volna. A kifutón bemutatott 3D nyomtatott cipők a Stratasys PolyJet DLP technológiájával készültek Connex és Eden típusú 3D nyomtatókon VeroBlack és VeroWhite anyagokból.

Egy dolog biztos: a 3D nyomtatás alkalmazása a divatban egyre nagyobb népszerűségnek örvend, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint  “3D printing fashion” kulcsszavakra jövő csaknem 900 ezer keresési találat. Úgy tűnik, az új ipari forradalom tényleg meg fogja újítani a design minden területét, a korábbi posztban bemutatott 3D nyomtatott Nike futballcipő után a New Balance és az Adidas is előrukkolt 3D nyomtatott cipőkkel. Kíváncsian várom a folytatást, alig várom a nagyformátumú 3D nyomtatók megjelenését és elterjedését például a bútortervezésben….

About bonooobong

parametric | architecture

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: