Egy hét 3D nyomtatókkal

Vasárnap véget ért a Design Terminal által rendezett 2B3D Budapest 3D Printing Days, amely az első magyarországi csúcsesemény volt a 3D nyomtatás technológiájának népszerűsítésére. A 6 nap alatt többezer látogató ismerkedhetett meg testközelből a különböző gépekkel, foghatta kézbe az additív módon létrehozott tárgyakat, vagy éppen megtervezhette saját 3D nyomtatott figuráját, de még saját magáról is készíttethetett 3D-s modellt egy 3D-szkenner segítségével.

© Design Terminal

© Design Terminal

Ezen túl, minden nap workshop-okon és előadásokon is mélyíthették ismereteiket az arra fogékonyak, a rendezvényen a kisgyerektől a szakmabeliekig mindenki megtalálta az érdeklődésének megfelelő programot. A különböző tematikus napokon a 3D nyomtatás összes alkalmazási területét körbejárták, az orvostudománytól a formatervezésen át a 3D-s tervezésig és modellezésig a teljesség igényével minden szerepelt a palettán, még magyar fejlesztésű, nagyfelbontású 3D nyomtató is debütált a szakmai kiállítók között.

© Design Terminal

© Design Terminal

Ami az egyik legjobb tapasztalat volt, hogy a még igencsak friss 3D nyomtatás itthon is ekkora népszerűségnek örvend. Tényleg minden színtéren vannak magyar szereplők, az orvosi prototípusoktól kezdve az egyedi design-tárgyakon át a 3D-s modellezés és virtuális valóság szoftvereken keresztül a 3D nyomtatók forgalmazásáig és fejlesztésig pezseg az élet, és mivel ez még egy teljesen új piac, itt lehet a legtöbbet kísérletezni, és itt fejlődik a leggyorsabban és leglátványosabban a közösség is.

© parametric | art

© parametric | art

A Kitchen Budapest-tel már a megnyitó előtt sikerült szakmai kapcsolatot kialakítani, ugyanis egy 3D modellből egy Alessi design-sörnyitót nyomtattam ki A Replicator2-n, amelyet aztán az installációjukhoz fel is használtak.

© Design Terminal

© Design Terminal

A parametric | art volt a legkisebb és legfiatalabb játékos a pályán, a felpiszkált kis Replicator 2 mégsem ijedt meg a szomszédos szekrényméretű gépektől, rendületlenül nyomtatta a különböző tárgyakat, ékszereket, szobrokat fából és műanyagból is. Szerencsére egyáltalán nem a konkurenciát látták egymásban a kiállítók, hiszen mindenki a 3D nyomtatás piacának és felhasználási területének egy másik szegmensét képviselte, így az érdekes és konstruktív beszélgetéseknek köszönhetően egymásnak hasznos tippeket, technikai tanácsokat adtak a résztvevők, valamint szakmai együttműködések is alakultak az eseménynek hála. Akkora volt az érdeklődés, hogy az említett beszélgetésekre csak a nyitvatartási idő előtt és után volt lehetőség, a kicsiktől az idősebbekig, az általános iskolai tanárnőtől a matematikusig mindenkit érdekelt, hogyan készülnek a “semmiből” ezek a tárgyak. Volt, aki csak az utcáról jött be, mert fagyizás közben meglátta az üvegfal mögött az érdekes 3D nyomtatott tárgyakat, és volt olyan is, aki hetekkel előtte regisztrált már a workshop-ra.

 

Számomra különösen érdekes volt a Leonar3Do és Leopoly virtuális 3D eszközöket bemutató standja, mert végre én is kiprobálhattam ezeket a kütyüket; az egész csapat nagyon barátságos volt, csupa fiatal kreatív emberrel. Mindkét fejlesztésük a korát meghaladó technológia, amelyek a 3D nyomtatók háztartásokba való eljutásával egyre fontosabbak lesznek.

© Design Terminal

© Design Terminal

A szomszédos standon a Rapid3D csapata foglalt helyet, velük már a megnyitót megelőző installálás során sikerült összebarátkozni a közös érdeklődésnek (parametrikus tervezés) köszönhetően. Külön köszönet nekik, hogy 3D nyomtatójuk segítségével sikerült megoldani egy technikai problémát: a hackelt plunger-em karja eldeformálódott, de szerencsére az .stl fájl a modellről megvolt a gépemen, így a nevükhöz tökéletesen híven, egy órán belül készen volt a 3D nyomtatott prototípus, és beszerelhető volt a teljesen új pótalkatrész. Az ő általuk kiállított 3D nyomtató is FDM technológiával dolgozik, azonban egy jóval komolyabb gépről van szó, amely már ipari prototípusok gyártására is alkalmas, az ára is a sokszorosa egy asztali 3D nyomtató készüléknek. Aki azonban FDM technológiával szeretne nagyfelbontású ABS modelleket, forduljon hozzájuk bizalommal, a rapid prototípus kifogástalan minőségben rövid időn belül rendelkezésre áll.

© Design Terminal

© Design Terminal

A rendezvényen a 3D nyomtatás legmagasabb szintjét egyértelműen a Varinex képviselte, egy professzionális Objet Connex gépet állítottak ki, amellyel már fogászati 3D nyomtatott modellek is készíthetőek a 20 mikronosnál is finomabb felbontásnak köszönhetően. A kiállított gépnek 8 feje van, fejenként több fúvókából építi be az anyagot rétegről rétegre a hatalmas munkaterületen. Egy modellt többféle anyagból képes felépíteni, ráadásul a PolyJet technológiát alkalmazó gép akár 90 féle anyaggal is tud dolgozni. Tudnék vele mit kezdeni…

© Design Terminal

© Design Terminal

Magyar fejlesztésű 3D nyomtató is debütált a kiállításon, az első hazai DLP technológiájú 3D nyomtató fejlesztői a Do3D csapata (Marci és Tamás), akik a 3D nyomtatás rendezvényen már befektetőkkel tárgyaltak a jövőről. Ezért is nagyszerű, hogy a Design Terminal ilyen nagyszerű eseményt hozott össze, hiszen ennél jobb platform nem is létezhet a kreatív fiatalok és a befektetők összehozására. Sok sikert kívánok a srácoknak, hogy minél előbb megvásárolható legyen a készülék, ugyanis az elsők között szeretnék majd benevezni egyre:)

© Design Terminal

© Design Terminal

Az ipari prototípusgyártásban több hazai cég is tevékenykedik, a 3D Printing Days-en képviseltette magát a Catalyst, a FabLab és a Protokat is, valamint a kis Cube gépek haza forgalmazásával és bérnyomtatással is foglalkozó FreeDee. Az ő standjukon működött egy Kinect szenzorral működő 3D-szkenner is, amellyel gyorsan és szépen lehetett beolvasni egy emberi fejet, amely később el is készülhetett valamelyik kiállított 3D nyomtatón. A különböző workshop-okon és előadásokon is az említett cégek ismertették meg a közönséget a 3D nyomtató működésével.

_MG_8716

A parametric | art a csütörtöki ‘kreatív’ címkével ellátott napon volt a legaktívabb, délután egy másfél órás workshop-ot tartottam a Grasshopper-rel történő parametrikus és generatív tervezést bemutatandó, és az idő rövidsége ellenére a résztvevőkkel közösen egy parametrikus karkötőt terveztünk meg, teljesen mindenki a saját gépén egy teljesen egyedi tárgyat hozott létre, csupán a tervezési eszközöket kapták kezükbe a digitális tervezés iránt érdeklődők. A parametrikus/generatív workshop után 3 előadás ill. kerekasztal-beszélgetés következett, a 3D nyomtatott tárgyak tervezését igyekeztük körbejárni Váró Péter (MOME) és Mányai Roland (Leopoly) társaságában. Váró Péter a NURBS- és mesh-alapú 3D modellezést mutatta be, valamint saját start-up-ját, a Devsigner-t mutatta be, amely összeköti a profi tárgytervezőket a kreatív amatőrökkel, hogy közössen, egy web-es felületen hozhassanak létre egyedi, 3D nyomtatható tárgyakat, míg a Leopoly szintén ugyanerre a problémára ad megoldást egyszerű, szintén egy böngészőablakban futó interaktív 3D modellező környezetével. A workshopés az előadás kapcsán több interjú is készült, a FUGA építészeti rádió Aula című műsorában közösen beszéltünk egy órán keresztül Gergely Jánossal a Leopoly-tól, a hanganyagot itt meghallgathatjátok. És készült egy hirado.hu interjú is, itt már át is kereszteltek:)

IMG_2099

Én voltam az utolsó előadó, egy kicsit a parametrikus tervezés elméletéről, kialakulásáról és alkalmazásáról beszéltem, saját és nemzetközi példákon keresztül illusztrálva, miben is más ez a fajta tervezési módszertan a korábbi, hagyományos technikákkal szemben. A kerekasztal beszélgetésen tovább boncolgattuk a problémát: egyre több ember jut majd hozzá vszonylag olcsón asztali 3D nyomtató készülékekhez, azonban tárgyakat tervezni nem fog tudni bárki, a professzionális 3D-s tervező szoftverek nem valók a laikusok kezébe, mégis lehetőséget kell adni a kreatív amatőröknek, hogy elképzeléseiket – először digitálisan, majd egy 3D nyomtató segítségével fizikailag is – megvalósíthassák.

 

 

A hétvégén további érdekes előadásokra és workshop-okra került sor, sajnos azonban csak ritkán tudtam ‘”felszökni” a konferenciaterembe, ugyanis egyre több ember volt kiváncsi a kiállított 3D nyomtatott tárgyakra és a működő 3D nyomtatóra, így nem hagyhattam magára a parametric | art standot. Szerencsére azonban nem kellett egyedül csinálnom mindent, épp ezért itt külön szeretném megköszönni Andinak, hogy egész héten ott volt velem és mindenben segített. Szerencsére a hangulat végig remek volt, szerintem minden kiállító nevében állíthatom, hogy rendkívül jól éreztük magunkat, dolgozni voltunk ott, mégsem éreztük munkának ezt az egy hetet. Ezért mindenképpen óriási köszönet illeti a Design Terminal csapatát, Deutsch Szandrát és Gottfried Juditot, hogy nem csak a vendégek kényelméről gondoskodtak, de a kiállítókat is mindenben maximálisan támogatták, akár informatikai kérésről, akár pezsgőről volt szó:)

 

Vasárnap este, zárás után még egy koccintással búcsúztunk egymástól és a szervezőktől, remek élmény volt egy ilyen eseménydús hét után a szakmabeliekkel egy pohár hűs pezsgővel a kézben beszélgetni a Design Terminal tetőteraszán, főleg egy ilyen fantasztikus hetet tudva magunk mögött. Mégegyszer hatalmas köszönet a szervezőknek, a kiállítóknak, az érdeklődő és nagy számű közönségnek, nagyon nagyok vagytok, remélem hamarosan újra találkozunk! peace;)

About bonooobong

parametric | architecture

6 comments

  1. Visszajelzés: 2b3d Budapest 3D Printing Days | algorithmicart

  2. Visszajelzés: Idén újra Budapest 3D Printing Days | parametric | art

  3. Visszajelzés: Budapest 3D Printing Days 2014 | Gigamax 3D Printing Technology

  4. Visszajelzés: Workshop: Generatív 3D modellezés 3D nyomtatásra | parametric | art

  5. Visszajelzés: Ez a nyár is a 3D nyomtatásról szólt… | parametric | art

  6. Visszajelzés: Budapest 3D Printing Days 2015 is coming next week! | 3dfizz – a great 3D print community

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: