2B3D Budapest 3D Printing Days

Jövő héten szerdától vasárnapig, azaz június 11-16 között kerül megrendezésre a Design Terminal 2B3D Budapest 3D Printing Days, amelyen a parametric | art is jelen lesz. A rendezvény Budapesten az Erzsébet téren, a Design Terminal-ban lesz, aki teheti – és érez némi affinitást a 3D nyomtatás iránt – mindenképpen nézzen be, a szervezők rengeteg érdekes programmal várják majd az érdeklődőket.

e_meghivo

Az esemény megnyitója június 11-én kedden 17:30-kor lesz. A megnyitó után kerül sor az MMKlaszter (Mobilitás és Multimédia Klaszter) 2013-as évi díjátadójára, melyet interaktív 3D nyomtató és software bemutató kísér majd.

Programok

A rendezvény minden napján 15:00-20:00-ig 3D nyomtatott tárgyakból készült kiállítás és installáció, valamint interaktív bemutató várja majd a látogatókat, ezen kívül érdekes előadásokon és workshop-okon vehetnek részt az arra fogékonyak.

Az előadások és workshop-ok programját tematikusan, napokra bontva szervezték: szerdán a 3D nyomtatás az orvostudományban kapja a főszerepet; szó lesz a bio-printing-ről és egyéb orvosbiológiai fejlesztésekről.

A csütörtöki nap a ’kreatív’ címkét kapta, itt értelemszerűen a 3D nyomtatott tárgyak tervezéséről, 3D modellezésről, a 3D nyomtatók építészeti és design-beli alkalmazásáról lesz szó. Ebben a blokkban szerepel a parametric | art is, egy parametrikus design workshop-pal és egy rövid előadással a parametrikus és generatív tervezési módszerekről, és ezek kapcsolatáról a digitális, additív gyártástechnológiákkal.

© parametric | art

© parametric | art

A rendezvényen a kiállítás, előadások és a workshopon való részvétel is ingyenes, így akinek esetleg sikerült – akár ezen a blogon – felkelteni az érdeklődését a Grasshopper-rel történő generatív 3D modellezés iránt, bátran vegyen részt a workshopon. A tervek szerint egy kisebb tárgyat fogunk modellezni, valami olyasmirelehet majd számítani, mint egy korábbi Grasshopper tutorialban, röviden bemutatva a parametrikus modellezés alapvető működését, majd a modellt optimalizálva felkészítjük a 3D nyomtatásra, és a résztvevők szavatai alapján legjobbnak ítélt tervet kinyomtatjuk a helyszínen az asztali 3D nyomtatón, melyet a tárgy tervezője kap meg.

© parametric | art

© parametric | art

A workshop-on való részvétel ingyenes, azonban előzetes regisztráció szükséges a parametrikus workshop event oldalán. A résztvevők saját laptop-on dolgoznak, melyre előzetesen telepítik a Rhino ingyenes próbaverzióját és a Grasshopper kiegészítőt, valamint a Grasshopper-hez a Weaverbird Plug-In-t. A workshopon használt szoftverek mindegyike ingyenesen letölthető, nem igényelnek különösebb informatikai erőforrásokat. Habár a Rhino 5-nek már létezik egy ingyenesen letölhető beta verziója OSX operációs rendszerre, ám a Grasshopper nem futtatható rajta, így a workshop-on a windows változatra lesz mindenképpen szükség. 64-bites rendszert használók a Rhino 5 próbaverzióját és a Grasshopper legfrissebb release-ét (0.9.0056) töltsék le, akiknek viszont 32-bites operációs rendszerük van, a Rhino 4 –es változatot kell használniuk, valamint a Grasshopper hozzá tartozó verzióját, amelyet ide kattintva tudnak letölteni. Ezeken felül a workshop-on való modellezési munkához szükség lesz a Grasshopper egyik kiegészítőjére, a Weaverbird Plug-In-re, amely szintén ingyenesen letölthető innen.

© parametric | art

© parametric | art

A workshop után kerül sor a 3 előadásra, majd azt követően kerekasztal-beszélgetésre a 3D modellezés és építészeti gyors modellezés témakörökben.

A pénteki napon a 3D nyomtatás gazdasági oldaláról lesz szó, a 3D nyomtatás üzleti alkalmazásáról és jogi hátteréről szóló előadásokat hallgathatnak meg az érdeklődők.

A szombati nap az ‘ipar’ jegyében fog telni, a 3D nyomtatás ipari alkalmazásait mutatják majd be a szerszámfejlesztés és rapid prototípusgyártás szemszögéből, a workshop-okon pedig a Leonar3Do eszközzel, illetve a MakerBot és Cube 3D nyomtatókkal ismerkedhetnek meg a résztvevők.

Vasárnap ismét a kreatív területeké lesz a főszerep, Vető Péter a MOME-ról tart majd előadást 3D nyomtatás a formatervezésben címmel, valamint MOME-s hallgatók mutatják be még 3D nyomtatással készült munkáikat.

A parametric | art által kiállított darabok mindegyike a MakerBot Replicator2 gépen készült, egy részük saját tervezésű, a többi szabadon elérhetővé tett 3D-modell alapján készült, itt minden esetben feltüntetjük külön az eredeti modell tervezőjét is.

© parametric | art

© parametric | art

Remélem kedvet kaptatok hozzá, hogy közelebbről is megismerkedjetek a 3D nyomtatással, kezetekbe vegyétek ezeket a tárgyakat, megnézzétek, milyen egy 3D nyomtató munka közben; ez a rendezvény pedig a legjobb lehetőség arra, hogy testközelből megfigyelhető legyen a különböző gépek működése. Olyan nagy hazai cégek lesznek jelen, mint a Varinex, Kitchen Budapest, Protokat, Rapid3D.hu, Catalyst, Leonar3Do, FreeDee, valamint az egyetemek részéről a BME Polimertechnika Tanszék és a MOME. Találkozzunk ott!

About bonooobong

parametric | architecture

One comment

  1. Visszajelzés: Egy hét 3D nyomtatókkal | parametric | art

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: