3D nyomtatott ékszerek fából

A legutóbbi bejegyzés folytatásaként a mostani is 3D nyomtatott ékszerekhez fog kapcsolódni, azonban egészen különleges, 3D nyomtatott fából készült modellekről lesz szó. Egy korábbi bejegyzésben érintőlegesen már volt szó egy új, kísérleti anyagról, amelyet német fejlesztői a Laywoo3D névre kereszteltek. Ez a nagyon finom, polimerrel összeragasztott fűrészpor nagyjából a PLA-val megegyező hőmérsékleten megolvad, és képes átpréselődni az extruder 0.3mm-es nyílásán, így a bioplasztikhoz hasonlóan, ezzel is lehet fát 3D nyomtatni.

© parametric | art

© parametric | art

Természetesen egy kicsit meg kell hozzá változtatni a 3D nyomtató beállításait, ez az anyag – noha olvadáspontja a PLA-hoz hasonló – fizikai tulajdonságaiban, viselkedésében egészen eltér a bioplasztikról. Extrudálás közben nagyjából 80 mm/s-es sebességgel is lehet vele macimálisan nyomtatni, 0.1mm-es rétegvastagsággal a legszebb az eredmény. A legszembetűnőbb különbség a 3D nyomtatás folyamán, hogy a nyílásoknál hiába állítok be sokkal nagyobb retraction értéket (ilyenkor, ha nem nyomtat, nem csak megszakítja az adagolást, hanem visszahúzza a szálat), mégis vékonyan belehúzza az üregbe is az anyagot. Szerencsére ez a fából 3D nyomtatott darabról később egyszerűen eltávolítható, azonban a 3D nyomtatás fával sokkal több utómunkát igényel, mintha műanyagból nyomtatnánk.

© parametric | art

© parametric | art

Így igazán szépen csak olyan tárgyak nyomtathatók fával, amelyekben kevés és viszonylag nagy áttörés található, apró perforációknál elveszik a részletgazdagság. Folyamatos felületeknél azonban rendkívül szép és homogén az anyag felülete és textúrája, nem is beszélve arról, hogy éppenúgy felületkezelhető, mint bármilen fa termék. Az alábbi képeken néhány saját tervezésű és szabad licenszű modell látható, melyek mind egytől egyig 3D nyomtatott fából vannak.

© parametric | art

© parametric | art

Mivel a legszebben a folyamatos felületeken érvényesül az anyag, egy korábbi bejegyzésben már bemutatott modellt is elkészítettem, egy 3D nyomtatott lámpaernyőt, melynek finom ívein szépen látszik a fa. A világosabb felületek ott látszanak, ahonnan a szálakat az utómunka során eltávolítottam, itt a nyers, csiszolt fa világosabb árnyalatban látszik.

© parametric | art

© parametric | art

Minden 3D nyomtatott fa tárgy csiszolható, festhető, ragasztható, lakkozható, valamint faragható is. Mivel a Laywoo3D különböző hőmérsékleteken más-más színnel olvad, egy letölthető Virtox Shy-light lámpabúrán (letöltési link itt) ki is próbáltam: 200-ról 240 Celsius-ra emelve az extrudálási hőmérsékletet, sikerült benne sötétebb barna csíkokat is előállítani.

© parametric | art

© parametric | art

A következő kísérlet egy évgyűrű-minta lesz, ahhoz azonban vagy folyamatosan ott kellene ülni a gép mellett és manuálisan állítani a hőmérsékletet, vagy írni/íratni valakivel egy scriptet, amely beépíti a g-code-ba, hogy a fűtési hőmérsékletet hullámszerűen változtassa a 3D nyomtató.

Néhány fával történő 3D nyomtatásról készült a szokásosnak mondható módon kisfilm is, itt jól látszik az is, ami a kész darabokon nem: ahogyan a 3D nyomtatás közben a folyékony fát a nyílásokban is áthúzza a készülék. Szerencsére sokkal puhább szálak, mint a PLA műanyag esetében, így egy puhább kefével könnyedén ledörzsölhetőek a felületről.A következő bejegyzésben kicsit bővebben, a technológiai oldalról megközelítve is lesz szó a 3D nyomtatható fa lehetőségeiről, egyelőre ugyanis nagyon kevesen dolgoznak ezzel a kísérleti anyaggal, viszont az egyik legzöldebb gyártási eljárásról beszélhetünk, hiszen nulla felesleg keletkezésével gyártunk a legtermészetesebb, 100%-ban biológiailag lebomló és újrahasznosítható anyagból teljesen egyedi tárgyakat, szerkezeteket.

© parametric | art

© parametric | art

About bonooobong

parametric | architecture

7 comments

 1. Eléggé mutatós az amit nyomtat a nyomtató ebből az anyagból. Amelyik tulajdonsága nekem bejön az az utólagos megmunkálhatóság hasonlóan mintha fából lenne. Egy dolog azért látszik hogy ez az anyag még kísérleti fázisban van. Viszont már ez is hatalmas előrehaladás hogy ezt kitalálták.

  • Így igaz, ugyanúgy megmunkálható, mint a természetes fa: csiszolható, fúrható, faragható, festhető, ragasztható, stb. A filament elérhető 1.75 és 3 mm-es átmérőben is, így RepRap-on is kipróbálható 😉 (tapasztalatból mondom, érdemes előre berendelni egy tartalék nozzle-t, ha nem akarod minden egyes alkalommal szétszedni/felhevítve kitisztítani a hot end-et, ha visszaállsz műanyagra)

 2. It’s lovely, even if I can’t read the words.

  Thanks for stopping by my Wordless Wed.
  Rhonda @Laugh-Quotes.com

 3. Visszajelzés: 3D printing with various materials | algorithmicart

 4. Visszajelzés: 3D nyomtatás flexibilis anyaggal – 3D nyomtatott gumiszerű tárgyak | parametric | art

 5. Visszajelzés: 3D nyomtatás otthon speciális anyagokkal | parametric | art

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: