Új színes PLA bioplasztik érkezett!

Bár nem terveztem, hogy ma új posztot írok a 3D nyomtatás blogon, a ma érkezett csomag mégis a ’breaking news’ kategóriába tartozik. A vártnál legalább egy héttel hamarabb megérkezett Hollandiából a gyártó csomagja, amelyben benne volt az egyik első kiszállított tekercs egy új, kísérleti 3D nyomtatási alapanyagból is, de erről később bővebben.

A 3D nyomtatáshoz használható alapanyagokról korábban írtam már, és arra is többször utaltam, hogy a parametric | art kizárólag környezetbarát, biológiailag lebomló (kukoricakeményítőből készült) PLA bioplasztikkal dolgozik. Ennek az anyagnak korábban az volt az egyetlen hátránya a széles körben használt, ám egyáltalán nem környezetbarát ABS műanyagokkal szemben, hogy sokkal keskenyebb skálán mozgott a színválaszték.

DSC_0013

© parametric | art

Körülbelül egy hónapja azonban megjelentek a piacon a szivárvány minden színében pompázó PLA műanyagok, amelyek szerencsére elérhetőek az én 3D nyomtatóm által használt formátumban és kivitelben is. Legszívesebben minden színből rendeltem volna egy teljes kilós tekercset, sajnálatos módon azonban majdnem aranyárban mérik a 3D nyomtatáshoz használt műanyag huzalokat. Ráadásul egyelőre nincsen hazai forgalmazó, így legközelebb Hollandiából tudtam csak rendelni. (A postaköltség még innen is 40 Eurótól indul a csomag súlyától függően.) Szerencsére azonban nem csak kilós kiszerelésben árulnak, hanem méterre is lehet vásárolni; igaz, majdnem dupla áron. De így legalább több félét tudtam rendelni, hogy kipróbálhassam őket.
Kicsit áttetsző hatása van (legalábbis így nyersen) az óceánkék és cinóber vörös fajtáknak, a citromsárga pedig matt felületű, opaque hatású, és egy kicsit a láthatósági mellények színére emlékeztet. Ezen kívül persze rendeltem több kilóval a leggyakrabban használt fekete és fehér színekből is.

DSC_0025

© parametric | art

És akkor jöjjön a szenzáció! A csomagban volt még egy már több mint egy hónapja előrendelt kísérleti, német fejlesztésű anyagból is egy negyedkilós tekercs. A folyékony fának is nevezett Laywood fantasztikus anyag, felhasználásával lehet fával is 3D nyomtatni. A folyékony fa elnevezés az építőiparból sokak számára ismerős lehet, a különböző fenyőfajták (boróka, vörösfenyő) fűrészporából és műanyag diszperzióból készült keveréket faszerkezetek javítására és fapótlásra  évtizedek óta használják. Gyakorlatilag a Laywood is hasonló elven készül, az összeragasztott és szálformára extrudált fűrészpor azonban annyira finom, hogy az asztali 3D nyomtató készülékek extruderén is folyékonyan kipréselhető. Itt egy videó a Laywood-dal való 3D nyomtatásról:

A neten sikerült felvenni a kapcsolatot egy ausztrál 3D nyomtatás guruval, aki az elsők között nyomtathatott Laywood-dal a világon. Charlie Ahr (az Instagramon @chazah néven találjátok) egy -a hippikorszakból ismert – VW kisbuszt nyomtatott Laywood-dal, az eredmény szerintem magáért beszél. Ami a legjobb ebben az anyagban, hogy nyomtatás után ugyanúgy megmunkálható, mint a természetes fa: csavarozható, szegezhető, ragasztható, csiszolható, marható és természetesen festhető. Az anyaggal a gyártó szerint 150 és 250 Celsius közötti hőmérsékleten érdemes nyomtatni, azonban eltérő hőmérsékleteken a 3D nyomtatással készült darab eltérő színű lesz. Egyből óriási lehetőséget láttam ebben: tehát ha valahogy vezérelni lehetne a 3D nyomtatóm extruderének a fűtési hőmérsékletét a 3D nyomtatás folyamata közben is, eltérő színű rétegeket lehetne nyomtatni, olyasmit, mint az évgyűrűk a fa gesztjében. Konzultáltam más 3D nyomtatással foglalkozó emberrel is, és elvileg lehetséges, át lehet írni úgy a 3D nyomtatót vezérlő g-code-t, hogy az változtassa az extrudálófej hőmérsékletét.

© Charlie Ahr

Képzeljük csak el, mennyire gyönyörű építészeti maketteket lehetne ezzel az eljárással készíteni, amikor amúgy is a teljes terep általában balsafából vagy egyéb más fából készül, a máshogy kivitelezhetetlen geometriák is fából lennének a kész modellen, így az egésznek megmaradna a gyönyörű, homogén jellege. Nem is beszélve exkluzív dizájtárgyakról, névjegykártyákról, telefontokokról, ékszerekről, amelyek szintén készülhetnek ezután fából is az organikus anyagok kedvelőinek.

© parametric | art

© parametric | art

Alig várom, hogy kipróbálhassam az új 3D nyomtatási alapanyagokat, az eredményekről természetesen mindent részletesen dokumentálva a blog hasábjain is be fogok számolni, a héten még várható egy poszt a twist | parametric lampshade projektnevű dizájnlámpámról, ahol a 3D nyomtatás folyamata mellett magát a 3D-s formatervezés folyamatát is részletesen le fogom írni, hogy össze tudjuk kapcsolni a Grasshopper-rel kapcsolatosan szerzett ismereteinkkel. (Hamarosan jön az új Grasshopper lecke is.)

About bonooobong

parametric | architecture

One comment

  1. Visszajelzés: 3D nyomtatott tipográfia – a tervezéstől a 3D nyomtatásig | parametric | art

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: