A divat és a 3D nyomtatás

A mai bejegyzés a 3D nyomtatásnak egy egészen új alkalmazási területével fog foglalkozni, a divat és design szerelmeseinek lehet, hogy már ismerősen hangzik majd a dolog. Az új tervezési módszer, a parametricizmus az építészettel és az ipari termék- és formatervezéssel egyidőben a divattervezők világába is betört; a designerek fiatalabb generációja hamar megtalálta az óriási lehetőséget a generatív tervezés és a digitális gyártási eljárások összekapcsolásában. Nem véletlen az sem, hogy az utóbbi időben egyre nagyobb számban jelennek meg a kifutókon is a generatív tervezésű kollekciók; legyen szó 3D nyomtatott ékszerekről, fülbevalókról, fejdíszekről, vagy akár 3D nyomtatással készült ruhákról, a parametricizmus láthatóan meghatározó szerepet tölt be a divattervezés területén is.

© parametric | art

© parametric | art

Az elmúlt hónapok talán legnagyobb sztárja, a milánói és párizsi divathetek szenzációja szintén a 3D nyomtatáshoz köthető. A Stratasys Objet  3D nyomtatási technológiáját használó Iris van Herpen  ma az egyik leginnovatívabb és legkreatívabb divattervező, pedig korábban nemigen hallhattunk róla. Ma pedig már arról pletykálnak, hogy ő tervezi az Éhezők viadala: Futótűz című film jelmezeit is. Iris van Herpen elképesztő, a parametrikus geometria által generált struktúrái, fraktálokra emlékeztető futurisztikus kreációi hamar elnyerték a divatvilág tetszését, és 3D nyomtatott dizájnjaival gyorsan a kifutók ünnepelt sztárja lett. Természetesen maximálisan megérdemelten, elég ha néhány pillantást vetünk ezekre a nem mindennapi ruhakölteményekre; a holland tervezőnő high-tech couture névvel fémjelzett 3D nyomtatott stílusa már az első kollekciója óta feszegeti és keresi a határokat a művészet, a divat és a matematika háromszögében. Munkáihoz inspirációul szolgál a parametrikus építészet, valamint a tudományos jellegű fényképészet. Bemutatói is mindig különlegesek: minden egyes Iris van Herpen bemutató totális összművészeti alkotás: a legapróbb részletek is a végletekig kidolgozottak, egy kiváló csapatmunka eredményei. Így végül csodáljatok meg néhány közeli képet eme sci-fi-be is beillő valódi műalkotásokról.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Személyes kedvencem a mexikói születésű, Londonban az AA-n építészetet tanult párizsi székhelyű Jorge Ayala, aki nemrég szintén divatkollekcióval (is) jelentkezett. Ayala 2011-ben alapította meg Párizsban az [Ay] A Studio-t, mely a parametrikus építészet és generatív dizájn központjává vált röbid idő alatt. Műterme gyakolatilag egy kollektív kutatási laboratórium, amely az emberi testet körülvevő fizikai teret digitalis ezsközökkel manipulálva, a 3D nyomtatás segítségével pedig fizikai prortípusokon keresztül vizsgálja. Világszerte tart workshopokat a parametrikus dizájnról, a Grasshopper-rel támogatott építészeti tervezésről, interaktív és reszponzív építészetről. 2 éve Bécsben nekem is volt szerencsém részt venni egy workshopon az egyik kurzus keretében, ott a pneumatikus és membránszerkezetek építészeti alkalmazásáról, parametrikus tervezéséről és digitalis gyártásáról szólta történet. A jövőben elképzelhető, hogy összeszedem a fényképeimet és készül a workshop-ról is egy poszt.

© [Ay]A Studio

© [Ay]A Studio

Legutóbbi, generatív grafikák által ihletett sálai elképesztően néznek ki, bár fel biztosan nem venném. És nem is adnék érte 140 Euro-t. (Semilyen sálért nem.) Számomra ezek a generatív algoritmusok a monitoron, vagy a 3D térben, egy installációként értelmezhetőek igazán, egy sálon szerintem nem is érvényesül.

© [Ay]A Studio

© [Ay]A Studio

Ayala építészeti munkásságát régóta figyelemmel kísérem, rendszeres szerzője a legjobb Grasshopper-blogoknak, valamint lelkes aktivistája a parametricizmusnak. Különleges, organikus formái, futurisztikus konstrukciói nagyon előremutatóak, jelentős a reszponzív és interaktív építészetbeli kutatómunkája, valamint a programozott tervezés, a computational design bevezetése a köztudatba is az ő nevéhez fűződik. Az [Ay]A Studio munkáiban az építészetet a generatív és parametrikus eljárásokkal olyan más diszciplínákkal vegyíti, mint a biológia, kémia, mérnöki tudományok, divat, városépítészet, tájépítészet. Egészen elképesztő műalkotások fűződnek a nevéhez, ahogy az alábbi képeken is látszik:

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

A poszt vége felé közeledve pedig nem maradhat el a 3D nyomtatás sem; jóllehet egyelőre még semi divattal kapcsolatosan nem nyomtattam és nem is terveztem, a közeljövőben várhatóak majd különböző ékszerek és kiegészítők 3D nyomtatással. Készülnek majd saját tervek is, valamint a Thingiverse közösségben mások is feltöltöttek már néhány karkötő-, gyűrű- és nyaklánctervet, azok közül is szemezgetünk majd, a legjobbakat pedig meg is valósítjuk 3D nyomtatással.

Mivel valahogyan mégiscsak kapcsolódni szerettem volna 3D nyomtatással ehhez a poszthoz is, a Thingiverse-n találtam egy próbababára emlékeztető nőalakot, amelyet kicsit átalakítva ráküldtem a 3D nyomtatóra. A nyomtatás egész gyorsan megvolt, 3 óra 40 perc alatt megcsinálta közepes felbontásban 0.27 mm-es rétegvastagsággal, és mindössze 26 g fehér PLA bioplasztikot használt fel. Ez azt jelenti, hogy egészen gazdaságosan nyomtatható dizájntárgy lehetne belőle, még akár a kis szériás sorozatgyártás is kivitelezhető lenne a 3D nyomtatás segítségével. Nem utolsó sorban pedig elég jól néz ki, főleg fehér és áttetsző anyagokból nyomtatva, különböző színes megvilágítással. Lámpaként is ki lesz próbálva, az biztos. Íme néhány kép:

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

A végén pedig: nincsen rendes parametric | art poszt 3D nyomtatás videó nélkül, így a nőalak nyomtatása közben is elsült párszázszor a fényképezőgép. Azt hiszem idővel ideje lenne kipróbálni majd egy rendes videokamerát is 🙂 A következő bejegyzésekben bemutatom majd az új 3D nyomtatott telefontartozékokat, egészen szép alakzatokat lehet így létrehozni, és a tokok sokkal különlegesebbek, mint amilyeneket fröccsöntéssel készítenek. Persze itt nincsenek nyomott színek, vagy minták; csak az anyag és a textúra játszik, viszont bármilyen egyedi elképzelés kivitelezhető, még akár több darabból nyomtatva is. Várhatóak még különböző 3D nyomtatott ékszerek és kiegészítők, és lámpák. És ami a legjobb: a jövő héten várhatóan befut az újabb csomag a színes alapanyagokkal, óceánkék , piros és sárga PLA is érkezik, valamint még egy meglepetés, de arról majd csak később…

peace 😉

About bonooobong

parametric | architecture

One comment

  1. Visszajelzés: 3D nyomtatás a nagyvilágban | parametric | art

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: