Hírek a 3D nyomtatás világából

A jövő autója – 3D nyomtatással

Érdekes projekten akadt meg a szemem valamelyik nap az egyik 3D nyomtatással foglalkozó blogon. Azóta már több helyen is láttam, és egészen nagyszerűnek tűnik. Ami különösen tetszett benne, hogy a koncepció egyik legfontosabb része – és ami az egész projektet az elejétől kezdve meghatározta – az volt, hogy 3D nyomtatással készüljön el az autó.

urbee23Az URBEE 2 névre keresztelt csoda a az URBEE első változatának továbbfejlesztett verziója. Az új modell elődjéhez hasonlóan a környezet-tudatosság, az ún. sustainable design jegyében született; az olcsó és hatékony digitalis gyártás, valamint a könnyű szerelhetőség és a rendkívül energia-takarékos működés mind-mind ezt jelzik. A jármű nem nevezhető kimondottan autónak (kivéve, ha a Smart-ot is annak vesszük), hiszen mindössze 2 személy szállítására alkalmas, ezen felül legfeljebb egy kutya fér el benne. (Valamiért ezt a kutya-dolgot marhára kihangsúlyozzák a marketingben, pedig egy bevásárló- vagy városi autóra inkább kellene egy kerékpár/babakocsi szállító, mint egy “kutyarekesz”.

Az autó hybrid meghajtású, de nem egészen úgy, ahogyan azt ma gondoljuk. A ma elterjedt hybrid technológiák még hagyományos kőolajszármazékokkalműködő robbanómotorokat használnak az elektromos motorral kombinálva, míg a 3D nyomtatás segítségével előállított URBEE2 járgány egy napi működését igyekszik megoldani pusztán megújuló energiaforrásokból (szél-, nap- és kinetikus energiából), amennyiben ennél tovább vagy nagyobb hatótávolságra szeretnénk használni a kis gokartot, a bioetanollal működő motor lesz a segítségünkre.

urbee22

A Kor Ecologic csapata a tervezési elveik között külön kihangsúlyozza a környezettudatosságot, úgy mint a minél kevesebb hulladék termelését mind a gyártás, a felhasználás, és az újrafelhasználás során. Igyekeztek újrafelhasználható anyagokkal dolgozni, a parametric | art 3D nyomtatás szolgáltatása által is használt PLA műanyagból 3D nyomtatva az így készült alkatrészek biológiailag néhány hét alatt lebomlanak a komposztálás során, természetes körülményekközött viszont tartósak és szilárdak. A tervezés során különös figyelmet fordítottak arra is, hogy a jármű megfeleljen a közúti közlekedés feltételeinek, valamint, hogy minél biztonságosabban vezethető legyen. Állítólag a 70 km/h –s sebesség elérésére is alkalmas, ami a felépítését tekintve első pillantásra azért nem tűnik túl biztonságos közlekedési tempónak egy ilyen járgánnyal.

A 3D skiccelő eszköz – 3Doodle Pen

Az elmúlt napokban az összes design-nal és 3D nyomtatással foglalkozó blog lehozta a bostoni WobbleWorks robot- és játékgyár új termékét, a 3Doodle eszközt. Óriási a hype körülötte, (mint mostanában általában minden körül, ami a 3D nyomtatással kapcsolatos), talán egy kicsit túl nagy is.

3Doodler2

A laikus számára varázslatnak tűnhet, hogy egyszer csak piacra dobnak egy eszközt, amivel – egy hatásvadász, az átlag felhasználó által gyakorlatilag kivitelezhetetlen folyamatot ábrázoló videón bemutatva – a levegőbe, a térbe lehet skiccelni. A mérnökök valószínűleg már a bemutató videót követően érdeklődésüket vesztették, hiszen első pillantásra is lejön: az eszköz képtelen bármilyen precíz alkalmazásra, tényleg csak firkálni, skiccelni lehet vele.

Ami azonban a 3D nyomtatási technológiákban jártas szemnek még feltűnik, hogy a hatalms újítás gyakorlatilag annyi, hogy valamelyik szakbarbár kivette az extrudert a barkácsolt 3D nyomtatójából, majd beletette egy toll formájú tokba, és a vezérlőt egy nyomógombra kötötte. Az agyonreklámozott “self-supporting”, vagyis, hogy a földtől felhúzott műanyagszál önhordó lenne, igencsak esetleges; ugyanaz a folyamat, mintha a 3D nyomtatómmal support nélkül próbálnék a levegőbe vízszintes szerkezeteket nyomtatni – előfordul, hogy sikerül.

3Doodler1

Mégis óriási a felhajtás körülötte, a különböző tech-blogok ígéretes kickstarter-projektként írnak róla, úgyhogy elnézést is kell kérnem, hogy ennyire lehúzom a varázsceruzát, de szerintem tényleg semi különleges vagy innovatív nincs benne az elmúlt években megjelent általános felhasználású 3D nyomtatási technológián kívül.

Futballcipő – 3D nyomtatással

A harmadik 3D nyomtatással kapcsolatos szenzációt épp az előbb láttam a Facebook üzenőfalamon, egy ismerős linkelt be egy cikket a Nike új futballcipő koncepciójáról. Az nem újdonság gondolom senkinek, hogy a sportszergyártók élen járnak a technológiai fejlődésben, ha új, high-tech anyagok alkalmazásáról és fejlesztéséről van szó. Elég csak az aero-gel sarokban csillapításra való alkalmazására gondolni, vagy a különböző kerámia-kompozitokra, amelyekből a tenisz- és fallabdaütők is készülnek.

nike3D1

A Nike Football tegnapelőtt jelentette be új fejlesztését, a Nike Vapor Laser Talon futballcipőt, amely a hosszú termékfejlesztési és kutatási fázis eredményeként a sportolók igényeit igyekszik kiszolgálni a legnagyobb mértékben. A Nike tervezőmérnökei az aranyérmes atléta, Michael Johnson és a Nike SPARQ csapatának sportolóival fejlesztették tökéletesre a terméket. Ahogyan Lance Walker, a Michael Johnson Performance igazgatója magyarázza, az amerikai futballnak sarkallatos pontja az ún. “Zero Step”, vagyis amikor a sportoló elrugaszkodik a gyepről. Ezt meccsenként egy futball játékos akár negyvenszer is megteszi, és a művelet gyorsasága, vagyis az elrugaszkodás sebessége javarészt a geometrián múlik.

nike3d3

A kiváló mérnöki munka eredményeként létrehozták azt a geometriát, amely a sportolókat a legnagyobb hatékonysággal segíti az elrugaszkodásban,és a gyártásra a 3D nyomtatás technológiája bizonyult a legmegfelelőbb választásnak. A cipő talprészét SLS (szelektív lézerszinterezés) technológiával készítették el, így működnek például a Stratasys 3D nyomtató készülékei. Ilyen geometriájó talpat korábban semilyen technológiai eljárással nem lehetett gyártani, ezért hatalmas áttörés a sportszer-iparban is a 3D nyomtatás, és az additív, digitalis gyártás fejlődése.

Ennyi lett volna mára a kis szemezgetés a 3D nyomtatás világából, a jövőben is, havi rendszerességgel lesz majd mindig egy poszt a 3D nyomtatásról szóló hírekkel, érdekességekkel. Hamarosan pedig jön az új, 3D nyomtatott lámpabúrám, valamint nemsokára új Grasshopper lecke is felkerül az oldal azon szekciójába.

About bonooobong

parametric | architecture

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: