Az új 3D nyomtató – MakerBot Replicator2

A várva várt új 3D nyomtató megérkezett! Végre valahára meghozta a postás a csomagot, habár jóval később, mint azt eredetileg terveztem volna. Furcsa módon az alapanyag, amit Hollandiából rendeltem hozzá, még az előző évben ideért, pedig ott nem futárszolgálat hozta, hanem posta. De abban a percben, ahogy bevittem a dobozt a lakásba, feledésbe merült a sok várakozás!

© parametric | art

© parametric | art

Az új „lakótársam” egy FDM alapon működő asztali 3D nyomtató, amely azonban képes biológiailag lebombó PLA bioplasztik alapanyaggal dolgozni, felbontása pedig megközelíti a sokmilliós gépekét. Nevezzük nevén a gyereket: a MakerBot Replicator 2 nevű csodáról van szó; amely a korábbi, open-source project-ként fejlődő Thing-o-matic és Replicator modellek továbbfejlesztett változata. A hackerközösségben némi felháborodást keltett, hogy a cég szakított az open-source közösséggel, viszont a management több millió dollárt ölt a fejlesztésekbe, és igyekeztek a barkács-kategóriától elszakadva kijelölni maguknak a műanyag-extruder típusú nyomtatók csúcskategóriáját. (Nem kis sikerrel.)
A 100 mikronos felbontás azt jelenti, hogy egy milliméteres rétegvastagságot a 3D nyomtató tíz vékony rétegből (layer) épít fel, így az íves és visszahajló formák is megfelelő simítással készíthetőek el. Az additív gyártási eljárásnak köszönhetően olyan bonyolult geometriákat is ki lehet nyomtatni 3D-ben, amelyek a hagyományos fröccsöntő technológiával kivitelezhetetlenek lennének.

© parametric | art

© parametric | art

Nade vessünk egy pillantást az új jövevényre! A csomagolást első ránézésre nem vitték túlzásba, jóllehet garanciát vállaltak a szállításra is; így ha a kézbesítés során bármi baja esne a készüléknek, kicserélnék. (Ez a magas színvonalú support is többek között az open-source státuszból a profi szcénába való kilépés eredménye.) A dobozt kinyitva már látszik, hogy igenis nagy gondot fordítottak a megfelelő és biztonságos csomagolásra; körbe volt bástyázva a kicsike rendesen. Kicsit zavarbaejtő volt a teszkószatyor jellegű bevásárlótáskára emlékeztető hordtáska, amelybe már a dobozba belehelyezték a készüléket. Különböző kisebb dobozokban kábelek, az összeszereléshez és a kalibráláshoz szükséges imbuszkulcsok és kenőanyag. Ekkor még fel sem tűnta turpisság. Volt viszont egy kis meglepetés is: nem is gondoltam volna, hogy fél kiló alapanyagot is adnak a csomaghoz. Ráadásul az új, fényáteresztő, áttetsző fajtából, amelyből ugyan én is rendeltem a másik cégtől, de csupán egy kilós tekercset kipróbálás céljából.

Miután kivettem, összeszereltem és a helyére tettem a gépet, be akartam kapcsolni. Igen ám, de a tápegységhez kapott kábel az amerikai csatlakozóval volt szerelve. Az angol cég, akitől rendeltem, nagyon figyelmesen csomagolt mellé még egy csatlakozót, az viszont az Egyesült Királyság szabványos csatlakozója, amely szintén nem megy bele az én magyar konnektoromba. Szerencsére azért akadt itthon még tápkábel ilyen 3 tűs csatlakozóval, mindenesetre vicces volt, hogy kettőt is adtak hozzá, amelyek közül egyet sem tudtam használni a készülék üzembe helyezéséhez.
Már a bekapcsoláskor feltűnik, hogy a gyártók jelentős hangsúlyt fektettek a hatásvadászatra (mondhatjuk némi cinizmussal parasztvakításnak is); a készülék munkaterületét színes LED fényforrásokkal világították meg, amely a mart felületű plexi munkalapon meggyőző fényeffekteket hoz létre. Ráadásul változtatja is a színét: alapállapotban fehéres fényű (mint az UV fénycsöveké), majd amikor az extrudert fűti fokozatosan megy át pirosból lilába majd kékbe, jelezvén, hogy a szerszám elérte az üremi hőfokot, vagyis ha egyedileg nem manipuláljuk, a 230 Celsiust.

© parametric | art

© parametric | art

Bekapcsolás után a készülék az LCD panelen üdvözöl minket, majd lépésről lépésre segít bennünket a készülék első üzembehelyezésében. Első lépésként a műanyaghuzalt kell bevezetnünk az extrudáló szerszám nyílásába, hogy az adagolómotor elkapja és bevezesse az extrudálófejbe. Először a készülék felfűti az extrudert, majd a szálat a vezetőcsatornán átfűzve belenyomtam a nyílásba, és a motor érezhetően pár másodperc alatt bekapta. Az extruder végén meg is jelent pár csepp műanyag, jelezve, hogy megfelelően működik. Miután „megetettük’ az extrudert, következő lépésként a munkalapot kell kalibrálnunk, azaz tökéletesen vizszintesre állítanunk, hogy a szerszám egyenletesen tudja bejárni a felületét. Fontos a munkalap megfelelő szintezése, hiszen ha elrontjuk, az egész modell az elejétől fogva ferde lehet, de a legtöbb esetben már el sem indul a nyomtatás, ugyanis a fej vagy elakad a lapban, vagy annyira távol van tőle, hogy nem tapad meg a munkalapon a fejből kijövő anyag. Szerencsére 3 csavar állítgatásával és a szintező szkript lefuttatásával (amely a munkalap tájékozási pontjaira irányítva a szerszámot lehetővé teszi számunkra, hogy beállítsuk a megfelelő magasságot) a beállítás könnyedén és finoman elvégezhető, tesztelésként egy névjegykártyát tettem a fej és a munkalap közé, ez nagyjából a 100 mikronos rétegvastagságnak felel meg.
Miután mindent beállítottam, nekifoghattam az első nyomtatásnak. Mondanom sem kell, eléggé izgatott voltam, habár dolgoztam már az egyetemen 3D nyomtatóval, de az egy egészen más elven működő, fotopolymer alapú Zprinter nyomtató volt. Miután feltelepítettem a gépemre a MakerWare vezérlőszoftvert (piros pont, hogy létezik belőle Mac-es változat is), kerestem egy egyszerűbb modellt a Thingiverse honlapján. Első próbálkozásra semmiképpen nem akartam a saját, nyakatekert modelljeim közül választani, azokat ráadásul át is kellene először konvertálnom (és optimalizálnom) .stl fájlformátumúvá. Célszerűnek tűnt tehát egy viszonylag egyszerű, gyorsan nyomtatható kisebb modell letöltése, amelyen megfigyelhetem az új gépen a 3D nyomtatás minőségét, ha szükséges, finomítsak a beállításokon, és úgy egyáltalán, nekivágjak életem első modelljének az új asztali 3D nyomtatómon.
A választásom egy kulcstartó figurára esett, ma manapság oly divatos ’mustache’ bajuszmotívum kulcstartó változata, amelyen még stílusosan egy bajuszfésű is helyet kapott. A letöltött .stl fájlt a szoftverbe importálva változtathatom a léptékét, a modell méreteit, a munkalapon a helyzetét, valamint itt változtathatom a nyomtatási beállításokat is. Az alapmenűben állíthatom a felbontást (kis, közepes és nagy), a támaszokat, az alaplapot, a falvastagságot, a kitöltés mértékét, a szerszám sebességét és az extruder hőfokát. A haladó beállításokban ugyanazek a paraméterek finomhangolhatók. A Make It gombra kattintva a szoftver legenerálja a nyomtató számára a G-code-ot, amely leírja a szerszám útvonalát minden egyes rétegszeleten. (Legnagyobb felbontásban ez 10 réteget jelent milliméterenként.) Miután ezzel végzett, a nyomtató hangjelzés kiséretében elkezdi felfűteni az extrudert (ha előzőleg nem kapcsoltuk volna be a nagyon hasznos ’Preheat’ funkciót), és elkezdi a nyomtatást.
Az alábbi telefonnal felvett videón megfigyelhetitek a működését, miközben a bajuszt nyomtatja:

Következő alkalommal kisérletezni fogok más beállításokkal és felbontással, valamint kipróbálnék más anyagokat is, nem csak az áttetszőt. Aztán persze valami igazán izgalmas geometriával szeretném majd szemléltetni, mire is képes a Replicator 2 valójában…

About bonooobong

parametric | architecture

14 comments

 1. Visszajelzés: 2B3D Budapest 3D Printing Days | parametric | art

 2. Visszajelzés: Egy hét 3D nyomtatókkal | parametric | art

 3. Visszajelzés: Parametrikus tervezés és digitális gyártás – dancing tower concept | parametric | art

 4. Visszajelzés: Parametrikus tervezés és digitális gyártás | parametric | art

 5. Visszajelzés: 3D nyomtatás flexibilis anyaggal – 3D nyomtatott gumiszerű tárgyak | parametric | art

 6. Visszajelzés: Which filament is the best for your desktop 3d printer? | 3dfizz – a great 3D print community

 7. Visszajelzés: Elérhető árú 3D nyomtatók – II. rész | parametric | art

 8. Visszajelzés: Egyedi generatív ékszerek 3D nyomtatással | parametric | art

 9. Visszajelzés: 3D nyomtatott generatív szobrok | parametric | art

 10. Visszajelzés: Halloween dekoráció 3D nyomtatással | parametric | art

 11. Visszajelzés: FreeDee 3D nyomtatás black friday és Ajándékterminál | 3dfizz

 12. Visszajelzés: Parametrikus 3d nyomtatott ékszerek | andrea_shepherd

 13. Visszajelzés: Világszínvonalú 3D nyomtatókat a magyar iskolákba! | parametric | art

 14. Visszajelzés: 3D nyomtatás és 3D szkennelés a középiskolai oktatásban | parametric | art

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: