A 3D nyomtatás – az orvostudományban

Egy korábbi bejegyzésben már elmondtam, melyek a ma jellemző alkalmazási területei a 3D nyomtatásnak; ennek az egészen friss, még mondhatjuk, hogy gyerekcipőben járó gyártástechnológiai és rapid prototípusgyártási eljárásnak. Említettem azt is, hogy a fejlődés exponenciálisan gyorsul, évekkel ezelőtt a mai fejlettségi szint még tudományos-fantasztikus filmek háttereként szolgált, viszont megkockáztatom, hogy pár év múlva a ma technológiai vívmányai is ódon, technológiai zsákutcaként szerepelnek majd.

3dprin6

A ma elterjedt műanyag alapú 3D nyomtatási technológiákon kívül ugyanis léteznek már olyan technológiák, melyek egészen kis, akár nanométeres léptékben is képesek dolgozni, és nem csak műanyaggal, hanem fémmel és kerámiával, esetleg kompozit és intelligens anyagokkal.

A két leginkább fejlődő iparág, mely leginkább igyekszik majd a jövőben is kihasználni a 3D nyomtatás nyújtotta technológiai lehetőségeket: az orvostudomány és az űrkutatás. Gondolom nem kell magyarázni, hogy napjainkban – a hadiipar mellett – e két terület fejlesztésére költik a világ vezető hatalmai a legkomolyabb pénzeket.

3dprin29Az orvostudományban leginkább a csontpótló anyagok területén alkalmazzán előszeretettel a 3D nyomtatást. Engedjétek meg, hogy egy egészen konkrét eseten mutassam be az orvostechnológiai alkalmazhatóságát, melyből látni fogjátok, hogy a lehetőségek gyakorlatilag korlátlanok. Ez az eset pedig a koponyaplasztika, azaz a cranioplastica folyamata. A 3D nyomtatáson alapuló cranioplastica alapgondolata az, hogy a sérült koponyáról készült CT-felvételek alapján ( akárcsak egy 3D szkennerrel) elkészített virtuális 3D modellen – kihasználva a szimmetrikus szerkezetbõl adódó tükrözési lehetõségeket – elkészítik a szükséges koponyapótlás pontos virtuális 3D geometriai modelljét, ami ezután kinyomtatható a 3D nyomtatóval. A kinyomtatott modellt öntõmintának használva készülhet el ezután a ténylegesen beültethetõ pótlás.

Az elõzõ bekezdésben részletezett módon elõállított virtuális háromdimenziós modelleket – a pótlást és a sérült koponya modelljét – a 3D nyomtató segítségével kinyomtatják. Az így elkészült modellel pontosan egyezõ alakú, már beültetésre kész testet öntészeti eljárással állítják elõ úgy, hogy a a 3D nyomtatóból kiemelt, már véglegesített koponyapótlás-modellt mint öntõmintát használják fel.

Magyarországon jelenleg csak a Debreceni Egyetem klinikáin alkalmazzák az eljárást, de reméljük, hogy jelen írás is többek között hozzájárul ahhoz, hogy hazánkban is egyre több sebész ismerje meg és alkalmazza a 3D nyomtatás technológiáját a cranioplasticában.

Érdekességként nézzünk meg egy videót az egyik TED konferenciáról, már a cím is meghökkentően hat: emberi vesét nyomtatni!

Anthony Atala: Printing a human kidney from TEDTalks on Vimeo.

A következő bejegyzésben tovább folytatjuk a 3D nyomtatás korszerű lehetőségeinek kiaknázását, mégpedig nem mással, mint az űrkutatásban betöltött szerepével fogunk megismerkedni. Érdekes téma következik, sci-fi rajongóknak kifejezetten ajánlott!

About bonooobong

parametric | architecture

3 comments

  1. I wish I could read this. The photos are so interesting.

    Rhonda @Laugh-Quotes.com
    AtoZ #41

  2. Visszajelzés: 3D nyomtatás a nagyvilágban | parametric | art

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: