Digitális építészet – parametrikus dizájn

Üdvözöllek a blogomon, Kedves Látogató! Az oldalon heti frissítéssel várnak Rád a különböző bejegyzések és cikkek a 3D nyomtatás, rapid prototípusgyártás, 3D modellezés, generatív építészet, parametrikus dizájn, építészeti látványtervezés, építészeti grafika és digitális építészet témakörökben.

A napjainkban is tartó építészeti paradigmaváltás hatása lépten-nyomon észrevehető, a digitális tervezési és gyártási technológiák új utakat nyitottak meg a kreatív tervezők előtt. A formatervezésben hamarabb kialakult az új módszertan, a tervezés-informatológia; az építészet – történeti hagyományainak és mély gyökereinek köszönhetően – lassabban reagált az újfajta dizájnszemléletre.

parametrikus 3D nyomat

Az építészet formai kelléktára gyökeresen megváltozott a digitális modellezési és ábrázolási technikáknak köszönhetően; ma könnyedén leírhatóak olyan geometriai formák, amelyek vizsgálata a hagyományos euklideszi geometria eszközeivel lehetetlen, vagy túlságosan bonyolult lett volna. A korábban alkamazott alap geometriai formák (hasáb, henger, kúp, gúla, stb.) kezdenek unalmassá válni az építészeti formák között, egyre gyakoribbak a parametrikusan megadott függvények által leírt térbeli alakzatok, felületek. A görbe vonalak és felületek formális, numerikusan feldolgozható, megemészthetõ leírása, modellezése már jóval a digitális grafika megjelenése elõtt szükségessé vált.

Képzeljük csak el, mennyire lelassíthatta a termékfejlesztés folyamatás és mennyi felesleges problémát okozhatott, hogy a különbözõ gépek, berendezések tervei csupán papíron, rajzok formájában voltak tárolhatóak, és nem lehetett õket számítógéppel feldolgozni. Ez legelõször az autóiparban vált tarthatatlanná, hiszen a gépjárművek karosszériájának modellezését, gyártását lényegesen megkönnyíti a számítógépek által vezérelt robotika használata.

A ma használatos építészeti modellező és tervező szoftverek már nem csupán tervek létrehozására alkalmasak, de azon túl, hogy felölelik a három dimenziós látványterv, 3D építészeti látványterv, 3D belsõépítészeti látványterv, real-time vizualizáció, 3D animáció, multimédia, fotó, légifotó és interaktív panoráma fotózás széles skáláját, még különböző szimulációs és optimalizáló algoritmusok segítségével lehetővé teszik a tervezőnek, hogy minél több szempont figyelembe vételével alakítsa ki a végső koncepciót.

© interpromodels.com

© interpromodels.com

Az építészeti és belsőépítészeti tervezés, a 3D látványtervek készítése és a komplex ipari vizualizáció terén bármilyen elképzelés megvalósítható, “láthatóvá és látványossá” tehető. Köszönhető ez nem csak a korszerű 3D megjelenítési technikáknak, hanem a rapid protopítusgyártás, a 3D nyomtatás is egyre szélesebb körben kezd elterjedni. A rajzok generálása mellett ugyanis az építészirodák számára automatizálható már a makettépítés hosszú és keserves folyamata is, a 3D nyomtatás során készült építészeti makettek hihetetlen részletgazdagsága és egyszerű, additív elkészítése a legjobb módja egy ötlet prezentálásának a 21. században.

3D Printing Technology from i.materialise on Vimeo.

A régebbi, barkácsoláshoz hasonlítható épületmakett készítő módszerekkel ellentétben, – amelyeknél még az eltérő alapanyagú (műanyag, polikarbonát, papír, karton, balsafa, fém) egyes alkatrészeket egymáshoz ragasztva készítjük el az épület makettjét, a 3D nyomtatás során készült épületmaketteknél rétegről rétegre építi fel a 3D nyomtató az adott makett vékony, gyakran csak pár mikron vastagságú vízszintes keresztmetszeteit. Ennek az eljárásnak köszönhetően a 3D nyomtatóval készült épületmakettek egyetlen egységet alkotnak, így nem kell aggódni amiatt, hogy valamelyik elem esetleg letörik.

Ahhoz, hogy egy tervünket kinyomtathassuk 3D-ben, először egy tervezőprogram segítségével létre kell hoznunk az adott tárgy geometráját a digitalis térben. A legtöbb használatos szoftver képes arra, hogy .stl fájlformátumúvá konvertálja a modellt, és ez az a formátum, amit a legtöbb 3D nyomtató kezelni tud. Különleges, színes 3D nyomtató esetén a .vrml fájlformátum az elterjedtebb.

A következő bejegyzésekben igyekszünk bejárni a rapid prototípusgyártás és a 3D nyomtatás témaköreit, nem véletlenül; kilátásban vannak olyan projektek, melyek a parametrikus és generatív tervezési eljárásokat a digitalis 3D nyomtatási technológiával összekapcsolva egészen érdekes és többfunkciós tárgyak, épületszerkezetek megtervezését célozzák. (Na de ne rohanjunk ennyire előre.)

About bonooobong

parametric | architecture

3 comments

  1. Visszajelzés: Generatív 3D szimuláció – swarm behavior | parametric | art

  2. Visszajelzés: Parametrikus tervezés és digitális gyártás – dancing tower concept | parametric | art

  3. Visszajelzés: Parametrikus tervezés és digitális gyártás | parametric | art

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: